Oorlog in Europa 50 – vrijdag 11 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Vergeet niet om, als je meerdere keren per dag kijkt, je browser te ‘verversen’.

Vannacht

Belegering Kiev

De lange colonne ten noorden van Kiev bestaat niet meer. De file is opgelost. De voertuigen nemen nu allemaal rond Kiev hun posities in waardoor de stad meer en meer omsingeld is.
Volgens de burgemeester van Kiev hebben nu de helft van de inwoners de stad verlaten.

Gemist?

In Kroatië kwam een Tu-141 Strizh neer. Het is nog een raadsel hoe het toestel van Oekraïne, over Roemenië en Hongarije naar Kroatië kon vliegen. Het is de tweede Strizh die in korte tijd neerstort. Ook op 8 maart was een een verongelukt (en vanmiddag zal er een neergehaald worden, zie hieronder om 16:08). Kroatië, Hongarije, Roemenië en de NAVO doen samen met Oekraïne onderzoek naar het incident. In de pers in Hongarije werd aangegeven dat de drone geen gevaar vormde en daarom niet is neergehaald.

Vandaag

09:15 Ook vandaag proberen weer burgers te vluchten uit de steden. Er zijn in totaal 12 corridors gepubliceerd.

Humanitaire corridors
Humanitaire corridors

09:30 De Russen vallen nu ook andere steden aan in Oekraïne. Zoals Dnipro (Dnjepropetrovsk, 200km te noorden Krim, aan het zuidfront), Ivano-Frankovsk (100km zzo Lviv) en Lutsk (in het noordwesten, 140km nno Lviv). Ook de militaire vliegvelden van Lutsk (motorenfabriek MiG-29) en Ivano-Frankovsk zijn onder vuur genomen.
We zullen de komende dagen moeten afwachten of het bombarderen van deze nieuwe doelen in het westen ook gevolgd zal worden door het optrekken over de grond naar dit gebied.

Bombardement Dnipro

Ondertussen komen er ook steeds meer beelden van de immense verwoestingen in de stad Charkov.

Verwoest Charkov
Brandweer Dnipro
Bron: Oekraïense hulpdiensten

09:55 De Russische president Vladimir Poetin heeft het initiatief van minister van Defensie Sergey Shoigu gesteund om wapens van westerse makelij die door Russische troepen zijn buitgemaakt, over te dragen aan de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk. “Wat betreft wapens, met name wapens van westerse makelij die door Russische troepen zijn buitgemaakt, steun ik zeker plannen om ze over te dragen aan de strijdkrachten van de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk“, zei de president.
Ook is de president er voorstander van om Russische vrijwilligers naar de Donbas-regio te laten gaan om naar het oorlogsgebied te verplaatsen. Deze laatste uitspraak werd echter een uur later ingetrokken. Er is geen sprake van het sturen van Russische vrijwilligers maar 16.000 oorlogsvrijwilligers / immigranten uit het Midden Oosten en Syrië, aldus woordvoerder Peskov. In de praktijk zijn de vrijwilligers trouwens huurlingen die gehard zijn in de strijd in bijvoorbeeld Syrië. Ze zijn volgens een artikel op RTL Nieuws voor veel geld geronseld en worden ingezet voor de gevaarlijke klussen om het aantal Russische doden te beperken.

Poetin geeft toestemming

10:40 Twee filmpjes waarin volgende het bijschrift sprake is van een Oekraïense tegenaanval. Unieke beelden van het daadwerkelijke gevecht. In de tweede film zien we ook een militair met een Panzerfaust 3. De strijd was ten noordwesten van Kiev bij Chornobyl.

11:00 De Duitse Panzerfaust 3 wapens zijn in ieder geval al op de plaats van bestemming aangekomen. Op deze foto’s van 8 maart zijn duidelijk de Duitse teksten op de kratten leesbaar.

11:40 De gevangengenomen Kremlin-criticus Alexey Navalny heeft opgeroepen tot het houden van anti-oorlogsprotesten op zondag in de Russische hoofdstad Moskou en andere steden in het hele land. “De gekke maniak Poetin zal nu het snelst worden gestopt door de mensen van Rusland als ze zich verzetten tegen de oorlog“, zei Navalny.

13:57 De opmars van de Russische troepen volgens DRM Journal. Vanwege het verschil van inzicht met de kaart van het Britse Ministerie van Defensie, tonen we beiden. Op de Britse kaart zijn goed de plaatsen in het westen te zien waar vannacht gebombardeerd werd.

14:00 De Oekraïense president Zelenski vindt dat Oekraïne een strategisch keerpunt heeft bereikt in de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde vrijdag: “Het is onmogelijk te zeggen hoeveel dagen nodig zijn om Oekraïne te bevrijden. Maar we kunnen wel zeggen dat we het zullen doen. Want we hebben al een strategisch keerpunt bereikt“. Zelensky drong ook aan op meer sancties van de internationale gemeenschap tegen Rusland

Speech Zelensky

15:15 De belaagde Oekraïense hoofdstad Kiev heeft genoeg essentiële goederen voor de komende twee weken, terwijl de aanvoerroutes open blijven. Ook is er volgens de burgemeester Vitali Klitsjko nog steeds elektriciteit, verwarming, gas en water.

Tu-141 Strizh neergeschoten boven de Krim
Tu-141 Strizh neergeschoten boven de Krim

16:08 De derde Strizh in een paar dagen tijd. De in de foto getoonde Tu-141 werd neergeschoten boven de Krim.

16:27 President Zelensky had een gesprek met President Biden. Zelensky gaf een beoordeling van de situatie op het slagveld en hij ïnformeerde Biden over de misdaden van Rusland tegen de burgerbevolking. Men is het eens geworden over verdere stappen om de verdediging van Oekraïne te ondersteunen en de sancties tegen Rusland te verhogen.

17:39 Vandaag werd bekend dat de burgemeester van Melitopol, Ivan Fedorov, is ontvoerd wegens weigering om met de Russen mee te werken. De ontvoering is vastgelegd op video. Te zien is dat hij door geüniformeerden wordt meegenomen.

Ontvoering burgemeester Melitopol, Ivan Fedorov

19:10 Het woord Belarus is trending op Twitter in Nederland. Het gerucht gaat dat om 20:00 uur Nederlandse tijd Belarus Oekraine gaat binnenvallen. Internationaal is er nog geen gerucht over deze inval.

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Verlaten Tochka bij Kramatorsk
Verlaten OTR-21 Tochka raket (SS-21 Scarab) bij Kramatorsk

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Tsjetsjenen

We hebben wel een paar beelden gekregen maar waar de colonne van de ruim 10.000 Tsjetsjenen militairen / huurlingen nu gebleven is, is onbekend.

Tsjetsjeense colonne

Bijzonder wapen

VSS Vintorez
De schutter draagt ook een SVD Dragunov

De VSS Vintorez is een gedempt wapen in het kaliber 9x39mm. Het wapen is samen met de AS Val (met nagenoeg hetzelfde uiterlijk) ontworpen in de jaren ’80 en is bedoeld als scherpschuttersgeweer.

Russische colonne

Het persbureau Zvezda publiceerde een film van een oprukkende colonne met een veelheid aan verschillende voertuigen. Variërend van vrachtauto’s tot tanks, van houwitsers tot raketwerpers.

Russische colonne
Bron: Zvezda
En nog een colonne met voornamelijk artillerie

Demontage

Een ontsteker wordt door de Oekraiense explosieven opruiming uit een bom geschroefd.

Demontage Russische bom

Instructiefilm Panzerfaust 3

Het gereed maken en vuren van het Panzerfaust 3 wapensysteem. In het Oekraiens en niet ondertiteld.

Instructiefilm Panzerfaust 3

Callsign FCKPUTIN

Te zien op Flightradar 24: met het callsign FCKPUTIN vliegt de An-225 een rondje om Kiev.
PS: de enige An-225 is enige weken geleden al vernietigd.

Callsign FCKPUTIN
Callsign FCKPUTIN

Iemand op de fiets. Met een granaat op de bagagedrager. Ach, waarom ook niet?
En gelukkig ook nog de tractor die deze keer een 9T217 trekt (laadvoertuig voor de 9K33 Osa (SA-8 Gecko)).

Op de fiets
Tractor met 9T217

Overig militair nieuws

Een KC-135 Stratotanker van de 92nd Air Refuelling Wing, Fairchild Air Force Base, taxiet op Spangdahlem Air Base, Duitsland, om de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen in Europa te vergroten. Een detachement van Spangdahlem staat in Roemenië.

KC-135
KC-135
Bron:  Tech. Sergeant Anthony Plyler 52nd Fighter Wing Public Affairs

US Air Force F-16 Fighting Falcon wordt onderhouden in Roemenie

Onderhoud Amerikaanse F-16 in Roemenië
Onderhoud Amerikaanse F-16 in Roemenië
Bron: Senior Airman Ali Stewart, 52nd Fighter Wing Public Affairs

Nadat Zr.Ms. De Zeven Provinciën zondag vertrok uit Den Helder, heeft het schip zich gisteren gemeld bij SNMG1 en het huidige commandoschip Berlin (A1411).

Zr.Ms. De Zeven Provinciën groet de Berlin
Zr.Ms. De Zeven Provinciën groet de Berlin
Bron: Zr.Ms. De Zeven Provinciën

ISR-vluchten

Ze is weer terug! Amelia Smith geeft weer een inzicht in de verkenningsvluchten langs de NAVO-oostgrens. Er zijn tien vluchten geregistreerd.

Verkenningsvluchten in Europa
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!