Oorlog in Europa 51 – zaterdag 12 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Dit weekend zie je een verschuiving. In de oorlog omdat de Russische aanpak verschuift naar meer artilleriebeschietingen en bombardementen. En op deze website.
Met al 50 berichten achter ons, schakelen we over op een nieuwe manier van werken. Een manier die minder arbeidsintensief is. Wat blijft is dat we de beste beelden van deze oorlog blijven zoeken. En natuurlijk beelden die passen bij DefensieFotografie waarin we het militaire aspect belichten. Over de strijd, over de beide krijgsmachten en over bijzonere waarnemingen. Wat we verliezen is de uur-tot-uur verslaglegging van de oorlog. In militaire termen: we schakelen over van een symmetrische naar een asymmetrische aanpak. En als de ontwikkelingen het vereisen dan veranderen we natuurlijk mee!

De overgang naar de asymmetrische verslaglegging zal dit weekend plaatsvinden. Dit artikel zal nog meerdere keren per dag aangepast worden. Na vandaag zal ook die frequentie (van aanpassen en verschijnen) verminderen.

Mariupol
Mariupol

Het verloop van de oorlog

 • In Nederland was gisteravond het woord ‘Belarus’ op Twitter veel gebruikt. De reden? Belarus zou Oekraïne binnenvallen. Dit is vannacht niet gebeurd.
 • In de nacht zijn weer veel steden gebombardeerd. En de omsingeling van Kiev is weer verder gegaan, in de buitenwijken wordt opnieuw fel gevochten.
  De stad Mariupol is er qua beschadigingen nu het ergste aan toe. Na dagenlange beschietingen zijn er heel veel gebouwen beschadigd.
 • In de strijd tegen Oekraïne zet de Russische president Poetin honger in als oorlogsmiddel om zijn doel te bereiken. De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir is verbijsterd over de gerichte Russische aanvallen op onder meer de Oekraïense graanopslag, zo zei hij tegen de Duitse nieuwszender Deutschlandfunk. Zelfs als de oorlog meteen zou zijn afgelopen, heeft dat voor dit jaar enorme gevolgen. Volgens Duitsland zijn de enorme prijsstijgingen en het krimpende aanbod van bijvoorbeeld tarwe een duidelijke strategie.
 • De Oekraïense president Zelenskyy stelt Israël voor als bemiddelaar tussen zijn land en de agressor Rusland. In een gesprek met journalisten in Kiev bracht hij Jeruzalem naar voren als een mogelijke plaats voor directe onderhandelingen met hemzelf en het Russische staatshoofd Poetin over een einde aan de oorlog. Een staakt-het-vuren is een voorwaarde.
 • De Oekraïne schat het aantal eigen soldaten dat in de loop van de oorlog is omgekomen op ongeveer 1.300.
 • Kanselier Scholz en de Franse president Macron hebben opnieuw een beroep gedaan op de Russische president Poetin voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne.
 • In meerdere Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Groningen, worden manifestaties gehouden tegen de oorlog.
 • Rusland dreigt opnieuw met aanvallen op westerse leveringen van militair materieel aan Oekraïne. Vice-minister van Buitenlandse Zaken Ryabkov zei op de Russische staatstelevisie dat de Verenigde Staten zijn gewaarschuwd. Het leveren van wapens maakt deze konvooien legitieme doelen voor het Russische leger. Sinds de Russische invasie van Oekraïne begon, hebben talloze landen wapens geleverd. De EU-landen hebben gisteren besloten om Oekraïne nog eens 500 miljoen euro te verstrekken voor wapenaankopen.
 • De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van het creëren van voorwendsels voor het gebruik van massavernietigingswapens in de oorlog zelf. Ze verwijzen daarvoor naar de vermeende biologische oorlogsvoering (en niet bewezen) door Oekraïne.
 • De Oekraïense president Zelensky heeft de vrijlating geëist van de burgemeester van de door Russische troepen bezette stad Melitopol. Hij werd gisteren ontvoerd, een ontvoering die door bewakingscamera’s in beeld is gebracht. Zelensky stelde ook dat de Russen Kiev alleen kunnen innemen “als het met de grond is gelijkgemaakt“. En iets zegt ons dat de Russen hier geen bezwaar tegen zullen hebben.
 • Oekraïne is klaar om te onderhandelen met Rusland over het beëindigen van de oorlog, maar zal zich nooit overgeven of Russische eisen aanvaarden. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba vandaag gezegd.

Bevestigde verliezen

Het Twitterkanaal van Oryxpioenkop en de bijbehorende website houden tot in detail de verliezen in de oorlog bij. Verliezen worden alleen geteld als er ook een daadwerkelijk fotografisch bewijs is. De mensen achter Gunslinger hebben de verliezen geturfd en komen met deze totaallijstjes.

Buitgemaakte T-80

Oekraïne heeft een T-80 op Rusland buitgemaakt en was in staat de tank direct weer in te zetten.

T-80 ingezet door Oekraine

Ka-52 Alligator (Hokum-B)

Het Russische Ministerie van Defensie publiceerde een video van hun Ka-52 Alligator (Hokum-B). Starten, bewapening en in actie boven het slagveld.

Ka-52 Alligator (Hokum-B) in actie

Aanval op colonne

Een Russische colonne met pantservoertuigen werd aangevallen. Het tweede voertuig, een tank, werd met een antitank-wapen uitgeschakeld waarna uit de andere voertuigen de infanterie uitsteeg om aan de andere kant van de weg hun stelling in te nemen.

Colonne in hinderlaag

Vuren Russische artillerie

De 152mm granaten worden door het personeel klaargemaakt en daarna afgevuurd met de 2S3 Akatsiya. De film is van Russische herkomst en de granaat is in de gehele film geblurred.

Radarstation

In het zuiden van Belarus is een groot Russische radarstation gebouw. De locatie is bij Mazyr (grofweg hier) op 40 kilometer van de grens.

Bayraktar TB2 vs 9P140 Uragan MLRS

Opnieuw zien we het beeld vanuit een Oekraïense Bayraktar TB2 drone. Deze keer neemt hij een 9P140 Uragan MLRS onder vuur die in de bossen staat opgesteld.

Bayraktar TB2 vs 9P140 Uragan MLRS

Invasieletter-propaganda

De Russische voertuigen dragen onder andere de letters ‘Z’ of ‘V’ als invasiesymbool. Als symbool om ‘eigen’ voertuigen goed te kunnen herkennen. Ook het Russische Ministerie van Defensie gebruikt de letters in hun propaganda-uitingen. Door de letters terug te laten komen in hun uitingen. Een verzameling hieronder,

Parijs

Bedenk eens dat dit zou gebeuren in een andere Europese stad. De maker van deze video met Parijs in de hoofdrol, is niet bekend. De boodschap van de video is wel duidelijk. En zo niet, dan is hij ook nog opgeschreven in het einde van de video.

If we fall, you fall. – Zelensky

Tractoren

Bij een serieuze vraag op Twitter over wat wij als buitenland nog zouden moeten leveren, kwam dit antwoord:

Tractoren

ISR-vluchten

Er waren vandaag tenminste 11 verkenningsvluchten aan de oostgrens in Europa.

Verkenningsvluchten in Europa
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!