Oorlog in Europa 52 – zondag 13 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Zoals al gisteren aangegeven: we schakelen over van een symmetrisch naar een asymmetrisch verslag van de oorlog. Of in normaal Nederlands: een artikel met het bij DefensieFotografie passende nieuws en geen liveblog meer!

Het verloop van de oorlog

Yavoriv
Yavoriv
 • Autoriteiten in Lviv zeggen dat het Russische leger een luchtaanval heeft uitgevoerd op een Oekraïense militaire basis in Yavoriv nabij de Poolse grens. Hierbij zijn 35 mensen om het leven gekomen en 134 gewond geraakt. De aanval was gericht tegen buitenlandse huurlingen daar, zegt het Russische ministerie van Defensie.
  Een onbekend aantal Nederlanders dat is aangesloten bij het vreemdelingenlegioen in Oekraïne is zondag gewond geraakt door de Russische raketaanval. Momenteel zijn er ruim 70 Nederlanders die strijden in het vreemdelingenlegioen. Een deel zit op de basis en een deel is al aan het front.
 • De burgemeester van Mariupol zegt dat in de 12 dagen van Russische bombardementen 1500 mensen zijn gedood in de belegerde stad terwijl de beschietingen aanhouden.
 • Russische troepen hebben tot nu toe 3.687 Oekraïense militaire infrastructuurfaciliteiten vernietigd, zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov.
 • In sommige steden en dorpen in Rusland gingen veel mensen weer de straat op om te protesteren tegen de aanval op Oekraïne. Russische veiligheidstroepen arresteerden meer dan 250 demonstranten. Sinds de oorlog twee weken geleden begon, zijn meer dan 14.000 mensen gearresteerd.
Werving in Syrië
Werving in Syrië
 • Volgens een Oekraïens bericht heeft Rusland 14 wervingscentra voor huurlingen geopend in Syrië in de gebieden die worden gecontroleerd door het regime van Bashar al-Assad (Damascus, Aleppo, Hama, Raqqa en Deir ez-Zor). Na een korte training zullen de huurlingen via de vliegbasis Khmeimim door vliegtuigen naar de vliegbasis Chkalovsky in de regio Moskou worden vervoerd.
 • Er is duidelijke vooruitgang te zien als je de standpunten van vandaag vergelijkt met die aan het begin van de onderhandelingen, zei de Russische expert op het gebied van buitenlands beleid Slutsky op de Russische staatstelevisie. Hij maakt deel uit van de delegatie die al twee weken onderhandelt met Oekraïne, maar tot nu toe zonder doorbraak. Volgens Slutzki zouden beide partijen in de komende dagen tot overeenstemming kunnen komen en de relevante documenten kunnen ondertekenen. Ook de Oekraïense presidentieel adviseur Podoljak verwacht binnen enkele dagen concrete resultaten.
 • Vanwege de oorlog in Oekraïne worden er geen livebeelden van Duitse Autobahnen meer op internet gepubliceerd.
 • In Zuid-Oekraïne is volgens officiële informatie nog een burgemeester ontvoerd door Russische troepen. Het is de burgemeester van het kleine stadje Dniprorudne, Matvyeev, zei het militaire bestuur van de regio. 
 • Volgens NAVO-topman Rob Bauer zijn er nog geen inlichtingen bekend waaruit zou blijken dat Rusland de aanwezige kernwapens in een hogere staat van paraatheid brengt. ‘’Ten aanzien van kernwapens zien we vooral de retoriek van Poetin, maar nog niet de voorbereidingen’’, aldus de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Drones

Drones. Het is een verzamelnaam voor, in dit geval, onbemande vliegtuigen. Ieder leger heeft ze. En we zagen in een eerdere reportage dat veel strijdmachten ook een oplossing zoeken tegen die capabele een vaak goedkope wapen- of verkenningssysteem. In de oorlog in Oekraine wordt uiteraard ook de drone gebruikt. We laten een viertal verschillende systemen en toepassingsgebieden zien.

Loitering munition

Bij het uitvoeren van sommige gevechtsmissies kan het nodig zijn om verkenningen uit te voeren en de gedetecteerde vijandelijke doelen zo snel mogelijk te vernietigen. Voor deze doeleinden wordt ‘rondhangende munitie’ gebruikt. De Engelse term ‘loitering munition’ wordt vaker gebruikt, kamikaze-drone heten ze in het meer populaire taalgebruik en soms kom je de term ‘patrolling ammunition’ tegen.
Het zijn onbemande vliegtuigen en vliegtuigjes met camerasystemen en een explosieve lading. De eerdere generaties werden door mensen bestuurd en op doelen gestort. De latere generaties kunnen zelfstandig boven het slagveld vliegen, automatisch hun doel zoeken en deze vernietigen. En soort vliegende robot boven het slagveld dus.

Zala Aero heeft als bedrijf binnen het Kalashnikov-concern de KUB-BLA (roepnaam ‘Cube’) ontwikkeld. Een kunststof toestel dat een half uur kan vliegen en een maximale snelheid van 80 tot 130 kilometer per uur kan halen. Het nuttige draagvermogen is drie kilogram. Afmetingen zijn 1210*950*165 mm. De ‘Cube’ is eerst door Rusland in Syrië gebruikt en hij is nu ook in Kiev gezien. Daar is een exemplaar neergeschoten en in de stad neergestort.

Kalashnikov heeft ook een promotiefilm van de KUB-BLA.

Promotiefilm KUB-BLA
Bron: Kalashnikov

ENICS Eleron-3

Een verkennings-drone die in de huidige oorlog wordt gebruikt, is de ENICS Eleron-3. De drone wordt gemaakt door het Russische bedrijf ENICS en ingezet bij de Russische troepen.

Technische gegevens:

 • Maximale vlieghoogte boven zeeniveau: 4.000 meter
 • Maximaal bereik van datatransmissie via digitaal videokanaal: minimaal 25 kilometer
 • Luchtsnelheidsbereik: 70-130 km/u
 • Navigatie: GPS, GLONASS
 • Maximaal startgewicht: 5,5 kilogram
 • Maximaal laadvermogen: tot 1 kilogram
 • Vluchtduur: minimaal 100 minuten
 • Basis vliegmodi: autonoom, automatisch, halfautomatisch
 • Motortype: elektrische motor
 • Type startapparaat: pneumatisch of rubberen band
 • Totale afmetingen van containerrugzakken: 830×560×230 millimeter
 • Landing: per parachute
 • Bedrijfstemperatuurbereik: -30°С tot +40°С

Orlan-10

De Orlan-10 is een onbemand luchtvaartuig (UAV) ontwikkeld door het Special Technology Center (STC) in Sint-Petersburg voor de Russische strijdkrachten. Het toestel wordt meestal gebruikt in groepen van twee of drie, waarbij de eerste wordt gebruikt voor verkenning op een hoogte van 1-1,5 km, de tweede voor elektronische oorlogsvoering en de derde als een transponder die informatie naar het controlecentrum verzendt. Er zijn meer dan 1000 Orlan-10’s geproduceerd, in 11 verschillende varianten.

Technische gegevens:

 • Startgewicht: 15 kg
 • Laadgewicht: 6 kg
 • Motor: verbrandingsmotor (brandstof – benzine A-95)
 • Lanceermethode: opvouwbare katapult
 • Landingsmethode: via parachute
 • Luchtsnelheid: 90-150 km/u
 • Maximaal vluchtduur: 16 uur
 • Maximaal toepassingsgebied: tot 140 km van het grondstation (tot 600 km off-line)
 • Maximaal vlieghoogte boven zeeniveau: 5.000 m
 • Maximaal windsnelheid bij de start: 10 m/s
 • Bedrijfstemperatuurbereik nabij de grond: van -30 tot +40 °C
Lancering Orlan-10

Forpost-R

De vierde en laatste Russische drone in dit artikel, is de Forpost-R. Deze drone is gebouwd onder een Russische licentie op de IAI Searcher drone. Het ontwerp is Israëlisch en de Forpost-R is volledig gebouwd met Russische onderdelen. Het toestel kan gebruikt worden voor verkenning en kan voorzien worden van wapens.

Russische Forpost-R drone in actie tegen Oekraïense Grad

Instructiefilm RPG-76 Komar single-use RPG

De RPG-76 Komar is een lichte Poolse anti-tank granaatwerper die een ongeleide anti-tank raket-aangedreven granaat afvuurt . Het wapen is ontworpen als een kleiner en lichter alternatief voor de bekende RPG-7. Het wapen is speciaal ontworpen voor het gebruik door luchtlandingstroepen. 
Het wapen werd in 1985 door het Poolse leger ingevoerd. Het werd een specialistisch wapen dat niet voor algemeen gebruik werd ingevoerd. In 2003 werd het wapen weer uit de sterkte gehaald vanwege het beperkte doordringende vermogen van deze munitie. In 2022 is het wapen als militaire hulp aan Oekraïne geschonken.

Instructiefilm RPG-76 Komar

Kaart

De dagelijkse kaart-update van het Britse Ministerie van Defensie. Met de Russische opmars en de voornaamste plaatsen met de aanvallen en strijd.

Situatie in Oekraïne
Situatie in Oekraïne
Bron: Ministerie van Defensie UK

Overige beelden

Trams in Charkov

De tramremise in Charkov is vernietigd.

UAZ Patriot met ATGM Kornet

De UAZ Patriot (Russisch: УАЗ Патриот, UAZ-3163 of УАЗ-3163) is een terreinauto van de Russische autofabrikant OeAZ uit Oeljanovsk. Hij wordt in verschillende uitvoeringen ook op de markt gebracht als UAZ Pickup, UAZ Cargo en UAZ Profi. De Nederlandse dealer zit in Zutphen. Een UAZ Pickup kostte voor de oorlog € 35.303 inclusief BTW en BPM.

MTU-72 bruglegger

De MTU-72 is een gepantserde bruglegger. De romp is gebaseerd op de T-72 tank. De brug is 20 m lang en kan een opening van 18 m overspannen.

MTU-72
MTU-72 (buitgemaakt door Oekraine)

ISR-vluchten

Er zijn vandaag tenminste 5 verkenningsvluchten door Amelia Smith gezien. Officieel heten het ISR-vluchten waarbij ISR staat voor Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (Inlichtingen, bewaking en verkenning).

Verkenningsvluchten boven Europa
Verkenningsvluchten boven Europa
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!