Oorlog in Europa 53 – maandag 14 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Zoals al zaterdag uitgelegd: we maken geen live verslag meer van de oorlog.
Wat we wel doen is een (bijna dagelijks) artikel met belangrijkste nieuws!

Het verloop van de oorlog

 • Rusland zou zich al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bij China hebben gemeld met de vraag om militaire en economische hulp. Dit wordt beweerd door Amerikaanse bronnen en ontkent door zowel China als Rusland. Het past echter wel in het plaatje dat Rusland tot nu toe meer landen om hulp heeft gevraagd zoals Tsjetsjenië en Syrië.
 • Afgelopen nacht waren er weer zware beschietingen op verschillende plekken in het land. Uiteraard op Kiev maar ook op het vliegveld Hostomel dat vlak bij de stad ligt.
 • De stad Mariupol is nog steeds belegerd en wordt meer en meer aan puin geschoten. We hebben er twee filmpjes over geselecteerd. In de eerste vind je een woonwijk die onder vuur licht en waar treffers midden in een flat geplaatst worden. In de tweede film worden Russische pantservoertuigen die naast een gebouw staan onder vuur genomen. Het dodental in Mariupol is opgelopen tot 2.500, meldde de Oekraïense regering maandagochtend.
Beschieten van de woonwijken in Mariupol
Gevechten in Mariupol
Onderhandelingen via videoverbinding
Onderhandelingen via videoverbinding
Bron: UA-delegatieleider Mykhailo Podolyak
 • Maandagochtend zijn opnieuw en voor de vierde keer delegaties van de Oekraïense en Russische regering begonnen aan onderhandelingen. De gesprekken vinden via een videoverbinding plaats. 
  Vrede, een onmiddellijk staakt-het-vuren en de terugtrekking van alle Russische troepen – en pas daarna kunnen we praten over regionale betrekkingen en over politieke verschillen“, zei de Oekraïense delegatieleider Mikhailo Podolyak.
  Eind van de dag is aangegeven dat de onderhandelingen tot morgen zijn opgeschort.
 • Rusland kondigt aanvallen aan op Oekraïense wapenfabrieken. Een verklaring van het ministerie van Defensie in Moskou zei dat het “ondernemingen van het Oekraïense militair-industriële complex zou uitschakelen die wapens vervaardigen, repareren en herstellen die door nationalisten worden gebruikt voor oorlogsmisdaden“. Alle burgers worden verzocht de omgeving van de betreffende bedrijven te verlaten.
Tweet F-35 Verteidigungsministerium
Tweet F-35 Verteidigungsministerium
 • Duitsland heeft besloten: de F-35 gaat de Tornado opvolgen. Vanaf 2030 zal de F-35 ingevoerd worden. “De F-35 biedt een uniek potentieel voor samenwerking met onze NATO bondgenoten en andere partners in Europa” – benadrukte minister Lambrecht bij de aankondiging van de opvolger van de Tornado. De inkoop wordt nu gestart. De Eurofighter blijft ook behouden voor de Luftwaffe en wordt verder ontwikkeld voor de elektronische gevechtsrol.
 • Ongeveer 500 Russische mariniers hebben geplande militaire oefeningen gehouden in de enclave Kaliningrad. Dat meldt het persbureau Interfax, daarbij verwijzend naar de Russische Baltische Vloot.
 • In Rusland heeft een hoge veiligheidsfunctionaris voor het eerst toegegeven dat de oorlog in Oekraïne niet verloopt volgens de ideeën van het Kremlin. Zoals het hoofd van de Russische Nationale Garde, Zolotov, zei: “De vooruitgang is – letterlijk – langzamer dan gepland in Oekraïne.” Niet alles gaat zo snel als men zou willen. Bovenal zijn de grote steden in Oekraïne niet onder controle.
 • Het parlement van Estland riep maandag de VN-lidstaten op om onmiddellijk stappen te ondernemen om een ​​no-flyzone in te stellen boven Oekraïne om verdere burgerslachtoffers te voorkomen. Estland is daarmee de eerste NAVO-lidstaat die formeel heeft opgeroepen tot de invoering van een no-fly zone.

Conflicten in de wereld

Is de oorlog in de Oekraïne de enige oorlog in de wereld? Absoluut niet. Er wordt veel vaker gevochten dan de meeste mensen zich realiseren. DRM Journal heeft een kaart gepubliceerd van de actuele conflicten in de wereld.
In rood zien de we actuele conflictgebieden. Uiteraard in Oekraïne maar ook in de Kaukasus, Syrie, Afghanistan en Bangladesk. En dan natuurlijk de hevige strijd die continue in Afrika gevoerd wordt. In Libië en Mali als meest uitspringende landen maar ook in Nigeria, Soedan, Somalie, C.A.R en Ethiopië wordt gevochten. Naast ‘echte strijd’ kennen we in de wereld ook een groot aantal gebieden die vanuit de Islamitische jihad betwist worden. Het zijn gebieden waar IS en Al Qaida (of vele andere facties) voet aan de grond proberen te krijgen om het ware geloof te verkondigen. Afghanistan kennen we. Centraal Afrika en de Filippijnen zijn hierin ook aandachtsgebieden.
En dan is er natuurlijk de ‘war on drugs’ waar grote delen van Midden en Zuid Amerika mee te maken hebben. Drugskartels vechten en tegen elkaar en tegen de overheid. De laatste conflictcategorie gaat over de betwiste gebieden, daar waar het ene land zeggenschap over een ander claimt. Meest bekend zijn natuurlijk China in relatie tot Taiwan en de beide Korea’s. Het zijn de gebieden waar de kans op een militair conflict groot is. En dan noemen we nog geeneens de Chinese druk op Tibet en de gehele Zuid Chinese zee of (veel dichterbij) de Balkan (het voormalige Joegoslavië).

Een wereld in oorlog
Bron: DRM Journal

Actuele kaart van de oorlog

De Britse overheid houdt dagelijke een kaart bij van de Russische opmars en de van plaatsen waar het heftigste strijd wordt gevoerd.

Opmars en gevechtslocaties
Bron: Ministerie van Defensie UK

Su-25 Frogfoot

De Su-25 (NAVO-codenaam Frogfoot) is een in Rusland ontworpen vliegtuig. Hij is bedoelt om luchtsteun te geven aan de grondtroepen en het toestel is (in doel) vergelijkbaar met de Amerikaanse A-10 Thunderbolt II. Het toestel is al 30 jaar in dienst bij de Russische luchtmacht en heeft al in veel Russische conflicten gediend. Meest bekend is het toestel geworden in Afghanistan. En nu komt het toestel veelvuldig voor in de oorlog in Oekraïne.
Rusland is de hoofdgebruiker van het toestel en heeft er rond de 350 aangeschaft. Belarus heeft er 76 gekocht en Oekraïne 92.

De Frogfoot wordt veel ingezet bij het huidige conflict. Eén van de eigenschappen van het leveren van luchtsteun is dat er daarbij laag gevlogen wordt. Een goede indicatie geeft de onderstaande foto van een Su-25 boven Donetsk. Een nadeel van laag vliegen, is dat je kwetsbaar bent voor de luchtverdediging. Daarom hebben we al meerdere keren over het toestel kunnen schrijven.
In de onderstaande video zien we een Frogfoot die waarschijnlijk met een raket (zoals bijvoorbeeld een Stinger) geraakt is. De rechtermotor is uitgeschakeld en de romp heeft veel beschadigingen door scherven. Desondanks heeft het toestel wel de thuisbasis weten te bereiken.

Su-25 Frogfoot boven Donetsk
Su-25 Frogfoot boven Donetsk
Su-25 Frogfoot met schade

Promotiefilm Oekraïense luchtverdediging

De Oekraïense strijdkrachten hebben een promotiefilm gepubliceerd over de luchtverdediging. De hieronder getoonde film heeft de volgende beschrijving gekregen: “De luchtmacht is de trots van Oekraïne! De bewakers van de Oekraïense lucht hebben 77 vliegtuigen en 90 vijandelijke helikopters. Degenen die met het zwaard naar ons toe kwamen, zullen door het zwaard sterven. Meer dan één “geest” jaagt op je, vijanden!“. Met het specifieke woord ‘geest’ in de zin doelt met op de ‘Geest van Kiev’. De ‘geest’ is de naam van een onbekende piloot van een MiG-29 straaljager, die tijdens het Kiev-offensief op 24 februari 2022 zes Russische gevechtsvliegtuigen uitgeschakeld zou hebben.
We zien de verschillende vliegtuigen maar ook de verschillende wapensystemen voor de luchtverdediging. Op minstens vier momenten in de film zien we de hierboven genoemde Su-25 Frogfoot. Zie jij ze ook?

Promotiefilm Luchtmacht Oekraïne

Cold Response

De grootste militaire oefening van de NAVO dit jaar is begonnen in Noorwegen. Ongeveer 30.000 soldaten uit 28 landen nemen deel aan de manoeuvre genaamd ‘Cold Response’. Ongeveer 200 vliegtuigen en 50 schepen zijn er ook betrokken. De buurlanden van Noorwegen en naaste NAVO-partners, Zweden en Finland, nemen deel aan de oefening. Vorige week zondag vertrokken Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. De Zeven Provinciën om deel te nemen.

BTR-4 tegen BRM-1K

Een Oekraïens BTR-4 pantservoertuig neemt het in straatgevechten op tegen twee Russische pantservoertuigen. De eerste schotenwisseling is tegen een T-72B3M op afstand. Na het verplaatsen ziet men een BRM-1K op relatief korte afstand. Deze wordt direct met het boordkanon onder vuur genomen. Eerst op de romp. Direct daarna probeert de kanonnier onder het voertuig door de schieten om de infanterie achter het voertuig buiten gevecht te stellen (je ziet hun voeten en benen). Tot slot wordt er op de romp van de BRM-1 gevuurd tot het voertuig buiten gevecht is gesteld.

BTR-4 tegen BRM-1K

ISR-vluchten

Er zijn vandaag tenminste 12 verkenningsvluchten door Amelia Smith gezien. Officieel heten het ISR-vluchten waarbij ISR staat voor Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (Inlichtingen, bewaking en verkenning). Bovendien waren er vandaag twee U-2 vluchten. Met de U-2 bestaat de mogelijkheid dat ook de westgrens van Rusland geobserveerd kan worden.

ISR-vluchten boven Europa
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!