Oorlog in Europa 54 – dinsdag 15 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Zoals al zaterdag uitgelegd: we maken geen live verslag meer van de oorlog.
Wat we wel doen is een artikel met belangrijkste nieuws!

Het verloop van de oorlog

Protest op tv
Protest Marina Ovsyannikova
  • Het Kremlin heeft gezegd dat de acties van de vrouw die gisteravond een live nieuwsbulletin op de Russische staatstelevisiezender Channel One onderbrak, neerkwam op ‘vandalisme’. Op haar poster stond ‘Geen oorlog, Stop de Oorlog. Geloof geen propaganda. Ze liegen hier tegen je.
    Marina Ovsyannikova, een producent van de tv-zender, riskeerde met haar actie een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar, aldus een Russische mensenrechten-advocaat. Later op de dag bleek dat ze een boete kreeg van 30.000 roebel (ongeveer € 256) voor haar ‘opruiende video’ en dat ze nog moet voorkomen voor het verstoren van de uitzending.
  • De premiers van Tsjechië, Polen en Slovenië reizen per trein naar Kiev, de eerste buitenlandse leiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland binnenviel. “Het doel van het bezoek is om de ondubbelzinnige steun van de Europese Unie voor Oekraïne en zijn vrijheid en onafhankelijkheid uit te drukken“, zei de Tsjechische premier Petr Fiala. Tegelijkertijd zal men tijdens het bezoek een breed pakket aan steun voor Oekraïne en zijn burgers presenteren.
  • Het bombarderen van burgerdoelen in Oekraïense steden is ook de afgelopen nacht verder gegaan.
  • Op basis van cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie zijn tot gisteren meer dan 2,8 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht sinds Rusland zijn invasie deed. Er waren 1.720.227 mensen die Polen binnenkwamen, 255.291 in Hongarije, 204.862 in Slowakije, 131.365 in Rusland, 84.671 in Roemenië, 106.994 in Moldavië en 1.226 in Wit-Rusland. Ook zijn zeker 304.156 mensen naar andere Europese landen gevlucht. 
  • Polen gaat de omvang van zijn leger vergroten van 110.000 naar 250.000 man/vrouw. Ook gaat men een territoriale defensiemacht van 50.000 ‘militairen’ oprichten. De defensie-uitgaven worden verhoogt van 2% van het BBP naar 3%.
  • Na de Russische aanval op Oekraïne overweegt de NAVO een aanzienlijke en permanente versterking van de oostflank. Op de vergadering van de ministers van Defensie (morgen) moet een discussie worden gestart over de lange termijn versterking van de veiligheid, verklaarde secretaris-generaal Stoltenberg in Brussel. Dit kan inhouden dat er aanzienlijk meer strijdkrachten in het oostelijke deel van het bondgenootschap worden gestationeerd en dat daar meer materieel aanwezig is. Daarnaast zullen beduidend meer lucht- en zee-operaties, een versterking van de lucht- en raketverdediging en extra en grotere oefeningen worden overwogen.
  • Het Nederlandse Ministerie van Defensie geeft vijfduizend (veld)bedden aan noodlocaties voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om 1500 gewone en 3500 veldbedden. Ze worden tot eind augustus in bruikleen gegeven. Er zijn al eerder tweeduizend bedden door Defensie geleverd.

D-30 Houwitser

De 122 mm houwitser D-30 (2A18) is een Russische houwitser die voor het eerst in gebruik genomen werd in 1960. Het is een robuust vuurmond en geschikt voor alle omstandigheden. De D-30 heeft een maximaal bereik van 15,4 kilometer, of meer dan 21 km met raketondersteunde munitie .

Met zijn opvallende driepootmontage kan de D-30 snel 360 graden worden gedraaid. Het stuk wordt nog steeds in landen buiten Rusland gemaakt. Hij is bij meer dan 60 landen nog in gebruik. Het stuk is voor moderne begrippen niet super nauwkeurig in het raken van het doel. Het is echter een voordeel dat hij goedkoop is in het gebruik (veel soorten munitie en tegen redelijke prijzen beschikbaar).

Hoe populair het stuk is (was) blijkt uit de aangeschafte aantal in Rusland: 4570 stuks. In het Westen komen we het stuk tegen bij Finland, de Baltische staten en de staten van het voormalige Joegoslavie. Oekraine heeft er ooit 129 aangeschaft. De loop van de D-30 wordt ook gebruikt door de 2S1 zelfrijdende houwitser.

Op de foto’s een tweetal intacte D-30 houwitsers die inclusief munitie in het veld staan. Het is niet duidelijk bij welk land deze horen.

Ten noorden van Kiev wordt de D-30 daadwerkelijk door Rusland ingezet om de stad onder vuur te nemen.

D-30 vuurt op Kiev
Bron: OSINT Ukraine

Afleiding

Het Iskander raketsysteem (de raket zelf!) gebruikt voor de zelfverdediging de hieronder getoonde raketten. Er zijn er 6 onder in de raket opgeslagen en deze worden als afleiding (decoy) afgevuurd wanneer het Iskander-systeem signaleert dat het als doel in beeld is bij een afweersysteem. Iedere raket bevat elektronica voor het verstoren van bijvoorbeeld radard en het bevat een hittebron om warmtezoekende raketten af te leiden.

Het precieze gebruik van dit onderdeel is nog onbekend. Op basis van de foto’s lijkt het het typenummer 9B899 (9Б899) te dragen.

Verkenner vooruit

Helemaal boven in het beeld staan al zijn collega’s te wachten. En terwijl hij met zijn tank naar voren rijdt, rijdt hij op een mijn. En blijken de schijnbaar zwart-wit-beelden van deze film toch in kleur.

Verkenner eindigt op landmijn

Boeren

Geen idee wat hij er mee wil gaan doen. Deze boer heeft een aantal Uragan-raketten op zijn aanhanger.

Boer met Uragan-raketten
Boer met Uragan-raketten

ISR-vluchten

Er zijn vandaag tenminste 8 verkenningsvluchten door Amelia Smith gezien. Officieel heten deze vluchten ISR-vluchten waarbij ISR staat voor Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (Inlichtingen, bewaking en verkenning).

ISR-vluchten 15 maart 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!