Oorlog in Europa 55 – woensdag 16 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Zoals al zaterdag uitgelegd: we maken geen live verslag meer van de oorlog.
Wat we wel doen is een artikel met belangrijkste nieuws!

Het verloop van de oorlog

Bezoek premiers aan Kiev
Bezoek premiers aan Kiev
 • Geruchten gaan dat het Oekraïense leger gisteravond ten noorden van Kiev een aantal tegenaanvallen heeft gedaan bij Hostomel, Irpin en Bucha.
 • De gesprekken tussen Rusland en Oekraïne worden vandaag hervat. De Oekraïense onderhandelaar zegt dat er “ruimte is voor compromissen”. En de Oekraïense president Zelensky zegt dat de Russische eisen in vredesbesprekingen “realistischer” worden.
 • Ongeveer 29.000 mensen zijn dinsdag geëvacueerd uit Oekraïense steden via humanitaire corridors, de meesten uit de belegerde stad Mariupol.
 • De Poolse, Tsjechische en Sloveense premier zijn terug in Polen na hun trip naar Kiev. De besprekingen waren gericht op veiligheidsgaranties voor Oekraïne, versterking van de sancties tegen Rusland en op de vooruitzichten van een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie
 • De top van de NAVO komt vandaag bijeen om aan het plan voor de toekomst te werken. Met een sterkere verdediging van de oostflank, meer troepen en raketverdediging. Het wordt de voorbereiding voor de EU- en NAVO-top van volgende week. Ook president Biden zal volgende week naar Europa komen.

Intelligence Update
 • De Britse Intelligence Update geeft vandaag aan dat het Russische leger het zwaar heeft. Door onder andere problemen met het terrein (de modder) is men beperkt in de manoeuvre-ruimte. De vernieling van de bruggen en de gerichte aanvallen beperken de voortgang. Bovendien heeft Rusland nog steeds geen luchtoverwicht.
  Ook worstelt Rusland met de verliezen waardoor nu troepen uit het Oostelijke Militaire District opgeroepen zijn. Daarnaast is er natuurlijk nog het beroep dat Rusland doet op de ‘Private Military Companies’ en bijvoorbeeld de Syriers. De verwachting is dat deze laatste groepen ingezet zullen worden om het ‘bevrijdde’ gebied te behouden zodat men de eigen troepen in kan zetten voor het offensie.
 • De Chinese regering heeft de humanitaire hulp van Taiwan aan Oekraïne en sancties tegen Rusland aangeklaagd als “profiteren van de moeilijkheden van anderen” nadat het zelfbestuurde gebied had aangekondigd dat het meer geld zou sturen dat door het publiek was geschonken aan vluchtelingen.
Bijeenkomst parlement Kiev
Bijeenkomst parlement Kiev
Bron: Anastasia Radina
 • Zelfs midden in de oorlog blijft het Oekraïense parlement bijeen komen. Er waren gisteren 350 van de 425 parlementsleden aanwezig. Voordat de vergadering begon, zong men het Oekraïense volkslied.
 • Het Internationaal Gerechtshof beveelt Rusland de vijandelijkheden in Oekraïne te staken. “De Russische Federatie schorst onmiddellijk de speciale militaire operaties waarmee ze op 24 februari 2022 is begonnen“, zei de president van de rechtbank, de Amerikaanse rechter Joan E. Donoghue.
 • De Amerikaanse president Joe Biden keurt een extra bedrag van $ 800 miljoen goed voor militaire hulp aan Oekraïne.
 • De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zegt dat hij “enige hoop” ziet op het bereiken van een compromis in de onderhandelingen over de oorlog in Oekraïne.
 • President Poetin heeft gezegd dat Rusland zijn doelen in Oekraïne zal bereiken en zich niet zal overgeven aan wat hij beschreef als een westerse poging om wereldwijde dominantie te bereiken.

Zuidfront

Ten westen van de Krim is de toegang tot de Zwarte Zee nog volledig in handen van Oekraïne. Echter, een van de wensen van Rusland lijkt het om Oekraïne geheel van de Zwarte Zee af te sluiten. Voor Oekraïne is de Zwarte Zee de toegang tot de wereld. Het grootste deel van de buitenlandse handel verloopt via de Zwarte Zee.

Zuidkust Oekraïne
Zuidkust Oekraïne

Er zijn drie steden waar strijd om geleverd is of wordt. Kherson is al enige tijd geleden ingenomen door Rusland. Was ook gemakkelijk omdat de plaats vlak bij de Krim ligt. Mikolaiv en Odessa zijn nog in handen van Oekraïne.

Mikolaiv

Vanuit Krim is na Kherson de volgende grote stad Mikolaiv. Een stad van 260km2 en 492.000 inwoners. De stad wordt al een aantal dagen gebombardeerd en is in de buitenwijken al in de oorlog verwikkeld. Oekraïne doet zijn best de stad in handen te houden omdat men weet dat het de laatste verdedigingslinie is voor Odessa.

Mikolaiv bij nacht
Mikolaiv overdag

Odessa

Odessa is de op vier na grootste stad van Oekraïne en heeft ruim 1 miljoen inwoners. En voordat we ons weer op de rauwe realiteit van de oorlog storten, beginnen we met cultuur. Het Odessa Nationaal Academisch Theater voor Opera en Ballet is het oudste theater in Odessa. Het theater is een van de twee beroemdste bezienswaardigheden in de stad. De Potemkin-trap is trouwens de andere bezienswaardigheid (ja, die van de scene uit de beroemde film).
De Odessa Opera is een gezelschap van internationale allure en tussen het plaatsen van zandzakken gaf men een optreden voor het theater. Met bekende klassieke nummers en natuurlijk het volkslied.

Odessa Opera zingt het volkslied
Bron: Pierre Alonso

De stad zelf is nu omgebouwd tot een fort. Op beelden zijn veel straten afgezet met tankversperringen en mijnen.

Versperringen in Odessa
Bron: Twitter (veelvuldig gedeeld, maker onbekend)

Op het strand worden mijnen gelegd. Op de kade staan tanks en het standbeeld van Richelieu is beschermd met zandzakken. Op verschillende plaatsen in de stad krijgen burgers les in het gebruik van vuurwapens of passen ze hun scherfvesten en helmen.

Mijnen op strand Odessa

Hoe groot nu de kans is op een Russische landing bij Odessa is niet bekend. Het zou een slachting kunnen betekenen onder Russische militairen op het strand gevolgd door huis-aan-huis-gevechten in de stad.

Waarneming HI Sutton cs

Op basis van satellietbeelden heeft HI Sutton gisteren al de nodige scheepsbewegingen waargenomen. Dit kan een echte dreiging zijn. Het kan ook dat met dit vlootvertoon de Oekraïense strijdkrachten afgeleid worden. Of vast ingezet moeten blijven in de stad waardoor ze bijvoorbeeld Makolaiv niet kunnen steunen.

Catacomben van Odessa
Ingang catacomben
Bron: Wikipedia

Diep onder Odessa liggen de ‘catacomben van Odessa‘. Het een ondergronds gangenstelsel van ruim 2.000 kilometer en met 160 officiële en rond de 1.000 niet-officiële uitgangen in de stad. De gangen zijn voornamelijk ontstaan door het afgraven van kalksteen. In de negentiende eeuw werden hier de meeste huizen mee gebouwd. De verlaten mijnen werden later gebruikt en vergroot door smokkelaars. Hierdoor ontstond een enorm doolhof van ondergrondse tunnels.

Tot voor kort kon je de catacomben als toerist bezoeken en waren de meeste gangen afgesloten. Het vermoeden is dat veel catacomben nu weer geopend zijn. Want het zijn natuurlijk ideale plaatsen voor het voeren van een guerrilla en met dieptes tot 60 meter goed beschermd tegen bombardementen.

Tractor

De boeren gaan door. Nu met een zeer serieus bewapende tractor.

Tractor met boordgeschut
Tractor met boordgeschut

ISR-vluchten

Er zijn vandaag tenminste 12 verkenningsvluchten door Amelia Smith gezien. Officieel heten deze vluchten ISR-vluchten waarbij ISR staat voor Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (inlichtingen, bewaking en verkenning).

ISR-vluchten 16 maart 2022
ISR-vluchten 16 maart 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!