Oorlog in Europa 56 – donderdag 17 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

 • De Russische invasie is op alle fronten grotendeels tot stilstand gekomen, waarbij de troepen zware verliezen hebben geleden en de afgelopen dagen minimale vooruitgang hebben geboekt, zei de Britse militaire inlichtingendienst.
 • De Amerikaanse president Joe Biden noemt zijn Russische collega Poetin een “oorlogsmisdadiger”. Hij geeft nog eens $ 800 miljoen aan veiligheidshulp aan Oekraïne. Biden gaat vrijdag telefonisch in gesprek met de Chinese president Xi Jinping.
 • De Russische president Poetin opent een tweede front, niet in Oekraïne, maar in het eigen land. In een televisietoespraak maakte hij woensdagavond duidelijk dat zijn bewind korte metten zal maken met iedereen die zich in Rusland tegen zijn oorlog tegen Oekraïne verzet. Hij pleitte voor een ‘zuivering van de maatschappij’, waardoor Rusland volgens hem ‘alleen maar sterker’ zal worden.
 • Groot-Brittannië zal zijn Sky Sabre-raketsysteem in Polen inzetten, zei de minister van Defensie Wallace tijdens een bezoek aan Warschau. Het past in de afspraken binnen de NAVO om de veiligheid van de oostelijke flank te versterken.
 • Vandaag zijn er nieuwe gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Opnieuw via een videoverbinding.
 • Litouwen is donderdag het derde NAVO-lidstaat geworden, na Slovenië en Estland dat oproept tot de instelling van een no-flyzone boven Oekraïne.
 • De ontvoerde burgemeester van Melitopol is weer vrij. Oekraïne heeft hem geruild voor negen gevangengenomen Russische militairen.
 • Supermarkten beperken soms de verkoop van zonnebloemolie om tekorten te voorkomen. De zonnebloemolie die in Nederland wordt verkocht komt voor twee derde uit Oekraïne. Door de oorlog wordt die niet geleverd.
 • Oezbekistan is het eerste Centraal-Aziatische land dat openlijk de territoriale integriteit van Oekraïne steunt en de Russische invasie veroordeelt, aldus de Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken Kamilov.
 • Het kabinet bereidt zich voor op een mogelijk langdurig of zelfs permanent verblijf van gevluchte Oekraïners in ons land. De opvang van hen zal ‘op vele fronten consequenties kunnen hebben’, bijvoorbeeld voor de woningmarkt, recht op gezondheidszorg, onderwijs en werk.
 • De Russische ambassadeur in Bosnië en Herzegovina, Igor Kalabukhov, zei dat Bosnië en Herzegovina het recht heeft om te beslissen of het lid wil worden van de NAVO, maar Moskou behoudt zich het recht voor om te reageren. 

Wat doet Belarus nu?

In de aanloop naar de invasie hebben we het vaak gehad over de rol van Belarus omdat men samen met Rusland oefende. Op dit moment is het land een uitvalsbasis van de Russen in de richting van Kiev. Maar verder heeft Belarus zich nog niet actief ingezet in de strijd. Het leger van Belarus is wel actief. Met het bewaken van de zuidgrens en deze week ook met oefeningen.

Oefenen

De militaire oefeningen van deze week vinden plaats op de terreinen van Brestsky, Gozhsky, Chepelevo, Domanovsky, Obuz-Lesnovsky, Ruzhansky en Losvido. Het Ministerie van Defensie van Belarus laat over de oefeningen nog expliciet weten dat er geen mobilisatiemaatregelen worden genomen en alle activiteiten al eerder gepland zijn.

Op het ’72e Joint Training Center’ (72-м Объединенном) worden artillerie-oefeningen gehouden.

Op het Gozhsky-oefenterrein wordt met tanks geoefend.

Op het oefenterrein van Brestsky draait men een compagnie-tactische oefening van de 38 Brest Air Assault Brigade.

En een bijzondere oefening van Belarus is het oefenen voor de komende ‘International Army Games’ (ARMI-2022) die komende zomer in Rusland gehouden worden. Op het oefenterrein van Gozhsky oefent men in de categorieën beste infanterie- en beste tankgevechtsploegen. De oefeningen worden ook gebruikt om de selectie van de teams te doen. De ‘Army Games’ worden van 13 tot 27 augustus gehouden (is nu nog steeds de planning).

Belarus oefent voor de International Army Games

Eigen omroep

De krijgsmacht van Belarus heeft een eigen omroep: Телекомпания «Воен ТВ». Met de slogan ‘Televisie die altijd in vorm is’ maakt men korte tv-reportages rond een thema. Tientallen van deze reportages kan je terugvinden op hun website waarbij het interessant is om te zien dat men een andere stijl heeft en de krijgsmacht op een andere manier beleefd.
Verder publiceert men een dagelijks nieuwsbericht en is er de internet-radiozender Kompas FM (link). “Kompas FM is een comfortabele achtergrond om ’s ochtends in de file naar het werk te gaan en na een zware dag thuis te komen.

Een impressie van hun reportages die vandaag verschenen zijn onder de noemer ‘het leger van je land’ (dit staat in de balken boven en onder in beeld).

Het leger van je land – artillerie
Bron: Телекомпания «Воен ТВ»
Het leger van je land – psychologie
Bron: Телекомпания «Воен ТВ»

Russische vloot bij Japan

De Japanse defensie heeft Russische amfibische schepen gezien. De schepen voeren door de Straat van Tsugaru, in westelijke richting, mogelijk richting Europa.

Het gaat om de volgende vier schepen van de Pacifische Vloot:
• Oslyabya (Ropucha II klasse, rompnummer 066)
• Admiral Nevelskoy (Ropucha II klasse, rompnummer 055)
• Peresvet (Ropucha III klasse, rompnummer 077)
• Nikolay Vilkov (Alligator klasse, rompnummer 081)

Of de schepen ook naar Europa gaan, is de vraag. Sowieso zijn ze dan volgens de berekening van Marineschepen.nl tot eind april – begin mei onderweg. En omdat de Bosporus door Turkije is afgesloten voor Russische militaire schepen, is de bestemming mogelijk Syrië. Of ze gaan gewoon naar de haven in Vladivostok.

Luistertip: Dick Berlijn / Mart de Kruif

De moderne oorlog zou er een zijn van cyberaanvallen. Toch zien we nu weer ouderwetse bommen, tanks en troepen. Hoe kan dat? Gebeuren er onder de radar dingen die we niet zien? En hoe loopt deze oorlog af? Als er iemand is die die inzichten kan verschaffen, is het wel oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn op de radiozender BNR. Over onder andere de gevolgen van het het innen van vredesdividend, angst van het Westen om te handelen en een oorlog die nog lang zal duren.
Ook heeft BNR in dezelfde reeks een gesprek met generaal Mart de Kruif. Hij spreekt over de verregaande en slopende bezuinigingen op defensie, investeren in personeel en het Russisch en Chinees machtsdenken versus het naïeve gedrag van Europa.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!