Oorlog in Europa 57 – vrijdag 18 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

  • Er is weinig voortgang bij de Russen. Niet ieder schijnt zich te realiseren dat er twee redenen hiervoor kunnen zijn: de wil van Rusland om door te gaan óf, als de wil er wel is, de tegenstand die geboden wordt. In dat laatste geval betekent het dus geen stilstand maar felle gevechten. Bij Kiev en Mikolaiv wordt daarmee de omsingeling tegen gehouden. Rusland probeert met artilleriebeschietingen een doorbraak te forceren in Charkov, Chernihiv, Sumy en Marriupol.
  • Rusland heeft naar verluidt een van zijn generaals ontslagen. Generaal Roman Gavrilov, plaatsvervangend hoofd van de Rosgvardia-troepenmacht (de Nationale Garde) wordt vastgehouden vanwege het lekken van informatie en het verspillen van brandstof. De arrestatie komt een dag na de rede van Poetin dat hij Rusland wilde zuiveren van iedereen dit niet in zijn ‘gedachtegoed’ mee gaat.
Patriots bij zonsondergang
Patriots bij zonsondergang
  • Vandaag heeft Nederland definitief besloten dat we het een Patriot-raketafweersysteem naar Sliac, Slowakije, gaan sturen. Het wordt gedaan als onderdeel van de NAVO-acties om de luchtverdediging in Oost-Europa te versterken. “De verslechterde veiligheidssituatie in Europa als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne maakt deze bijdrage noodzakelijk.“, zei minister van Defensie Kajsa Ollongren. Duitsland stuurt twee Patriot-eenheden naar Slowakije.
  • De Chinese president Xi Jinping heeft de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een videogesprek verteld dat het  aanhoudende conflict in Oekraïne in niemands belang is, meldt de Chinese staatstelevisie.
  • Sinds het begin van de oorlog op 24 februari tot en met gisteren zijn in Oekraïne ten minste 816 burgers gedood. Dat heeft de VN-Mensenrechtenraad in Genève bekendgemaakt. Volgens hen raakten ook 1333 mensen gewond.
  • De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft een verandering van het Duitse veiligheidsbeleid aangekondigd. In een speech zei de politicus dat de agressieve benadering van Rusland laat zien dat geen enkel land neutraal kan zijn in kwesties van oorlog en vrede, in kwesties van goed en kwaad – zelfs Duitsland niet. De minister sprak zich uit voor een sterkere NAVO-aanwezigheid in de oostelijke lidstaten.

Drone-aanvallen door Rusland

We kennen de beelden van de drone-aanvallen die Oekraïne doet met de Bayraktar TB2-drones. Maar ook Rusland voert met succes drone-aanvallen uit. Het Russische ministerie heeft daar beelden gepubliceerd over een Forpost-drone (de in licentie gebouwde Searcher-drone).

Drone-aanvallen door Rusland
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Amerikaanse logistiek

Amerikaanse soldaten van de 41st Field Artillery Brigade lossen en organiseren lege raketpods van de MLRS. Ze doen dit in het oefengebied van Zagan in Polen. De oefening gaat over het vervoeren van bulkladingen munitie en het transport naar het operatiegebied.

Logistieke oefening Amerikaanse leger
Bron: Sp. Nathaniel Gayle, 41st Field Artillery Brigade

Onder logistiek valt ook de aanvoer van nieuw materieel. Vanuit het depot van Coleman Barracks worden nieuwe voertuigen aangevoerd in Grafenwohr. Amerikaanse soldaten van het 2nd Battalion, 7th Infantry Regiment, 1st Armoured Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division lossen de voertuigen. We zien M2 Bradley’s en M88’s, allemaal in een Europese camouflage. Een verademing ten opzichte van de woestijncamouflage die wel voorheen altijd zagen op deze voertuigen. En een teken van een verschuiving in het Amerikaanse ’theater’.

Logistieke oefening Amerikaanse leger
Bron: Pfc. Destinee Rodriguez, 7th Army Training Command

NAVO aan de oostgrens

Deze week hebben zijn Ministers van Defensie van de NAVO-landen bijeen geweest om het beleid in de nieuwe werkelijkheid te bepalen. Een van de aandachtspunten wordt het versterken van de NAVO-oostflank. Hoe het er nu uit ziet, laat de NAVO in de onderstaande infographic zien. Van Estland tot aan Bulgarije zijn zelfs nu al duizenden militairen gestationeerd.

NAVO-troepen aan de oostgrens
NAVO-troepen aan de oostgrens

ISR-vluchten

Er waren vandaag tenminste 17 verkenningsvluchten door Amelia Smith gezien. Officieel heten deze vluchten ISR-vluchten waarbij ISR staat voor Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (inlichtingen, bewaking en verkenning). Het aantal vluchten was vandaag beduidend meer dan in de afgelopen dagen. Een groot deel van de vluchten was later op de dag en de nadruk lag noordelijk, rond Kaliningrad en de Pools-Oekraïense grens. Enige reden die we weten is de oefeningen die nu in Belarus gehouden worden, verder is er geen openbare aanleiding.

ISR-vluchten 18 maart 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!