Oorlog in Europa 58 – zaterdag 19 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Lt-gen Andrei Mordvichev KIA
Lt-gen Andrei Mordvichev KIA
Bron: Generale Staf van het Oekraïense leger
  • Volgens een bericht van de Generale Staf van het Oekraïense leger, is er opnieuw een Russische generaal gedood. Deze keer is het de commandant van het 8e Algemene Leger van het Zuidelijke Militaire District, luitenant-generaal Andrei Mordvichev. Hij is de vijfde generaal die in deze oorlog gedood wordt.
  • Het Russische leger vernietigde het munitiedepot van de strijdkrachten van Oekraïne met Kinzhal-raketten. Zie ook verderop.
  • De Japanse premier Fumio Kishida roept op tot een duidelijke reactie van India op de Russische invasie van Oekraïne.
  • De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ziet de betrekkingen van zijn land met China versterkt door de oorlog met Oekraïne. “In een tijd waarin het Westen schaamteloos alle fundamenten afbreekt waarop het internationale systeem is gebaseerd, moeten wij – als twee grote mogendheden – nadenken over hoe we verder moeten in deze wereld.”, aldus Lavrov.

Inzet Kinzhal-raketten

Een bericht van generaal-majoor Igor Konashenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie: “Op 18 maart vernietigde het Kinzhal-luchtvaartraketsysteem met hypersonische aeroballistische raketten een groot ondergronds magazijn met raketten en luchtvaartmunitie van Oekraïense troepen in het dorp Delyatyn, in de regio Ivano-Frankivsk“. Het is een regel uit een bericht van het Russische persbureau RIA. Een bericht waarin ook wordt aangegeven dat er vannacht 69 objecten door Rusland zijn geraakt.

Waarom is dit bericht dan zo opvallend? Welnu, de Kinzhal is een hypersonische raket. Voor het eerst dat een wapen als dit (voor zover wij weten) actief in een oorlog is ingezet. Een wapen dat qua kunnen ons opnieuw laat opschuiven in een geweldspiraal.

Kinzhal-raket onder Foxhound
Kinzhal-raket onder Foxhound
Bron: RIA Novosti

Hypersonisch wapen

De definitie van een hypersonische vlucht is een vlucht door de atmosfeer beneden een hoogte van ongeveer 90 km met snelheden groter dan Mach 5. Een hypersonisch wapen is dus een wapen dat relatief laag in atmosfeer met een enorme snelheid het doel op zoekt. In tegenstelling tot een intercontinentale ballistische raket die een groot deel van zijn vlucht juist buiten de atmosfeer vliegt.

Kh-47M2 Kinzhal

Kinzhal-raket onder Foxhound
Kinzhal-raket onder Foxhound
Bron: RIA Novosti

De Kh-47M2 Kinzhal (“dolk”) is een Russische hypersonische lucht-grondraket met nucleaire capaciteit. Het wapen heeft een geclaimd bereik van 2.000 tot 3.000 kilometer en een snelheid van Mach 10. In elke fase van zijn vlucht kan het wapen ontwijkende manoeuvres uitvoeren om neerhalen te voorkomen.
Het wapen kan zowel conventionele als nucleaire kernkoppen dragen en wordt gelanceerd vanaf Tu-22M3 Backfire bommenwerpers of MiG-31K Foxhound onderscheppingsjagers. Het wapen is ingezet op luchtmachtbases in het zuidelijke militaire district en het westelijke militaire district van Rusland.

Gebruik

De Kinzhal-raket is ontworpen om NAVO-oorlogsschepen te raken die een bedreiging vormen voor de strategische raketsystemen in Europees Rusland. De raket is ook bedoeld (denkt men) om het NAVO-raketafweersysteem, schepen (vliegdekschepen!) en landdoelen dicht bij de Russische grenzen te vernietigen. Het wapen is, naar men zegt, ontworpen om alle bekende of geplande Amerikaanse lucht- of raketafweersystemen te overwinnen. Denk dan bijvoorbeeld ook aan de Nederlandse MIM-104 Patriot.

Animatie Kinzhal-raket 2018
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Invoering en retoriek

De Kinzhal kwam in december 2017 in dienst en is een van de zes nieuwe Russische strategische wapens die op 1 maart 2018 door de Russische president Vladimir Poetin zijn onthuld. In de pers stond toen de volgende tekst “Rusland wordt gedwongen vergeldingsmaatregelen te nemen. De nieuwste verdedigingssystemen die president Poetin aan het grote publiek heeft gepresenteerd, hebben alle inspanningen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten tenietgedaan. En de beschermende paraplu, zoals minister Shoigu het uitdrukte, bleek uiteindelijk vol gaten te zitten.

Lancering Kinzhal in 2020
Bron: Ministerie van Defensie Rusland via Zvezda

En in afgelopen februari zei Poetin nog over de wapens: “Wapens die geen gelijke in de wereld hebben, zijn beschikbaar voor het gevecht. We zullen doorgaan met het ontwikkelen van veelbelovende wapensystemen, waaronder hypersonisch en gebaseerd op nieuwe fysieke principes, en het gebruik van geavanceerde digitale technologieën en elementen van kunstmatige intelligentie uitbreiden

Inzet

De Kinzhal maakte zijn publieksdebuut tijdens de internationale wedstrijd van Aviadarts in augustus 2019. En volgens het Russische persbureau TASS vond de eerste lancering van Kinzhal in het noordpoolgebied medio november 2019 plaats. In 2020 werd van een lancering van de raket via het Russische persbureau Zvezda beelden getoond.

Sinds 2021 lijkt er een apart luchtvaartregiment gevormd dat vliegt met MiG-31K Foxhound vliegtuigen met de Kinzhal hypersonische raket. Geruchten in het begin van februari 2022 suggereerden dat verschillende MiG-31-onderscheppers bewapend met Kinzhal-raketten waren verzonden van Soltsy Air Base, Novgorod Oblast, naar Chernyakhovsk Naval Air Base in de enclave Kaliningrad.

Demonstratie Kinzhal op 19 februari 2022

Nog op 19 februari is de Kinzhal gedemonstreerd samen met alle andere soorten strategische wapens. Zie deel 30 van onze reeks voor de beelden. En gisteren is de raket dus voor het eerst in gevechten gebruik om een ​​ondergronds wapendepot van de Oekraïense strijdkrachten in Deliatyn (Ivano-Frankivsk) te vernietigen. 

Twijfel

Iskander
Iskander
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Internationaal is er enige sceptisch in het daadwerkelijke gebruik van een hypersonische raket. In een bericht aan de NOS laat Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies weten: “Ik was verbaasd toen ik erover hoorde. En ik ben er niet van overtuigd dat ze nu wel echt gebruikt zijn. Dit zou best onderdeel kunnen zijn van een Russische campagne om verwarring te stichten bij de tegenstander, of om een signaal af te geven aan westerse landen: wij zijn bereid om dit nieuwe wapen in te zetten.” Hij noemt daarbij ook kostbaarheid van het wapensysteem en het belang van het geraakte doel.
En ook internationaal wordt het militaire nut van de huidige inzet als onnodig bestempeld. Er is namelijk enige mate van luchtsuperioriteit en een beperkt niveau van luchtverdediging (ten opzichte van een duur wapen als deze). Het zou dan ook prima kunnen dat er een ander wapen is ingezet zoals bijvoorbeeld de Iskander (die aan de basis lag van het Kinzhal-ontwerp).

Dracht 2.000 kilometer
Hoe ver is 2,000 kilometer?
Bron: video Vesti.ru

In deze oorlog vinden wij het noemen van de hypersonische raket in ieder een Russisch signaal dat past in de lijn van de verharding van de strijd. En past bij Ruslands machtsprojectie (het vermogen om zijn belang af te dwingen door te dreigen met of het gebruiken van geweld).
Poetin herinnert de wereld eraan dat, hoewel zijn campagne misschien niet snel gaat, Rusland een voorsprong heeft op het gebied van ultramoderne nucleaire en conventionele wapens. Dat als het er toe doet, hij de techniek heeft en niet zal aarzelen deze ook daadwerkelijk in te zetten.
Met een bereik van 2.000 tot 3.000 kilometer en een snelheid van Mach 10 is de Kinzhal-raket in staat een groot aantal Europese steden te beschieten zonder dat er op dit moment veel noemenswaardig aan kan worden gedaan. De kaart laat je zien hoe ver 2.000 kilometer is. En bedenk dan dat een Kinzhal er tien minuten voor nodig heeft om deze afstand te overbruggen. Een ouderwetse Koude Oorlog dreiging!

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!