Oorlog in Europa 59 – zondag 20 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Brandende flat in Mariupol
Brandende flat in Mariupol
 • Russische troepen zijn dieper de belegerde en gehavende havenstad Mariupol van Oekraïne binnengedrongen. Zware bombardementen hebben de grote staalfabriek stilgelegd. De lokale autoriteiten smeken om meer hulp. Russische troepen hebben de stad al afgesneden van de Zee van Azov. De burgemeester heeft het tegenover de BBC over straatgevechten en forse beschietingen. Het lijkt alleen nog een kwestie van tijd voordat Rusland over de gehele stad heer en meester is.
 • Paus Franciscus heeft de “weerzinwekkende oorlog” van Rusland tegen Oekraïne veroordeeld als een “wrede en heiligschennende onmenselijkheid“.
 • Volgens VN-gegevens hebben bijna 3,4 miljoen vluchtelingen Oekraïne verlaten sinds het begin van de oorlog op 24 februari. Meer dan 2 miljoen inwoners zijn door buurland Polen opgevangen, bijna 530.000 door Roemenië en meer dan 362.000 door Moldavië. In het land zijn naar schatting 6,5 miljoen mensen ontheemd.
 • Het Russische energiebedrijf Gazprom zei dat het gas blijft leveren aan Europa via Oekraïne. Op 20 maart 106,6 miljoen kubieke meter geleverd.
 • Rusland zei dat het opnieuw zijn nieuwste hypersonische raketten in Oekraïne heeft afgevuurd. Hierbij zou een brandstofopslagplaats in het zuiden van het land zijn vernietigd.
Humanitaire vracht vanuit Rusland
Humanitaire vracht vanuit Rusland
Bron: Zvezda
 • EMERCOM (het Ministerie van de Russische Federatie voor Burgerbescherming, Noodsituaties en de eliminatie van de gevolgen van natuurrampen) heeft 250 ton humanitaire vracht geleverd aan inwoners van Oekraïne en Donbass-regio.
 • De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft gezegd dat Peking tijdens de crisis in Oekraïne aan de goede kant van de geschiedenis staat en dat zijn standpunt “in overeenstemming is met de wensen van de meeste landen“.
 • Iryna Vereshchuk, de vice-premier van Oekraïne, heeft gezegd dat Kiev officieel 562 Russische soldaten in hechtenis heeft. “Alle Russische gevangenen worden behandeld in overeenstemming met de internationale mensenrechtenwetgeving”, zei ze.
 • Rusland waarschuwt voor Oekraiense zeemijnen in de Zwarte Zee. “Na de start van een speciale militaire operatie door de Russische Federatie heeft de Oekraïense marine mijnenvelden aangelegd bij de toegangswegen tot de havens van Odessa, Ochakov, Tsjernomorsk en Yuzhny (ongeveer 420 mijnen van verouderde typen NM (ankermijn) en YRM (ankermijn riviermijn) geproduceerd in de eerste helft van de 20e eeuw)” Door de storm begonnen er breuken op te treden in de kabels die de mijnen met bodemankers verbinden. Mijnen onder invloed van wind en stroming bewegen vrij in het westelijke deel van de Zwarte Zee“.
Volyn regio
Volyn regio
 • Meer dan 100 Oekraïense militaire en buitenlandse huursoldaten zijn gedood bij een Russische precisieaanval op een trainingscentrum voor Oekraïense speciale operatietroepen in de buurt van Zhytomyr, zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, majoor-generaal Igor Konashenkov.
 • Generale Staf van het Oekraïense leger vreest een Wit-Russisch offensief in de regio Volyn in het noordwesten van Oekraïne. Over twee dagen wordt een aanval verwacht.
  Gisteren besloot Belarus de ambassade in Kiev te sluiten? Een voorteken?

Commando-overdracht eFP Estland

Het commando van de NAVO eFP in Estland is overgedragen. The Royal Welsh, een Engels pantserinfanterie-regiment hebben de taak overgenomen van het Britse The Royal Tank Regiment. De Britten werken in Estland samen met Franse, Deense en Estoonse troepen.

Commando-overdracht eFP Estland
Commando-overdracht eFP Estland
Bron: Britse Ministerie van Defensie

Bericht Zelensky

De Oekrainse president Zelensky stuur het volgende bericht (met foto’s) de wereld in: “Als Rusland nu niet wordt gestopt, als Rusland nu niet wordt gestraft, zullen andere agressors in de wereld andere oorlogen beginnen. In verschillende delen van de wereld. Op verschillende continenten. Overal waar een staat ervan droomt zijn buren te veroveren.

Wrakken en verlaten

We hebben al een tijd geen vernietigd of verlaten materieel laten zien. Eens kijken of er iets veranderd is.

Wrakken en verlaten – Rusland

Het is opvallend hoeveel verloren gegaan materieel er op de foto staat. Met een kleine inspanning is er heel veel Russische materieel te vinden.

Wrakken en verlaten – Oekraïne

Het is weinig moeite om uitgebrande Russische voertuigen te vinden op de officiële Oekraïense nieuwskanalen. Andersom, Oekraïense wrakken op Russische kanalen is veel moeilijker. Hieronder een Russische video van een Forpost-drone die verschillende doelen uitschakelt.

Russische drone-actie tegen Oekraiense doelen
Bron: Ministerie van Defensie van Rusland

Dat Rusland de beelden niet toont, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Je moet alleen op andere plaatsen zoeken.

Novator APC

Vuren TOS-1A

De Volksmilitie van de Volksrepubliek Donetsk heeft een video gepubliceerd van het afvuren van een zwaar vlammenwerpersysteem TOS-1A Solntsepek. Hun vuur werd afgegeven op de posities van Oekraïense nationalisten.
Voordat het schieten begint, zien we hoe de TOS-1A geladen wordt vanaf een TZM-T bevoorradingsvoertuig.

Vuren van de TOS-1A door de Volksrepubliek Donetsk
Bron: Volksrepubliek Donetsk via Zvezda

Patriot-transport

Binnenkort stuurt Nederland zijn Patriot-luchtafweer naar de NAVO-oostgrens. Duitsland is dit weekend al begonnen met de transporten. De voertuigen zijn onderweg in Tsjechië en rijden naar hun bestemming bij Sliač Air Base in Slowakije.

Duitse Patriot luchtafweer in Tsjechië

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!