Oorlog in Europa 60 – maandag 21 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Omsingeling Mariupol
Omsingeling Mariupol
Bron: DRM Journal
 • De Russische deadline voor de overgave van de Oekraïense troepen in de zuidelijke stad Mariupol is verstreken om 5 uur Moskou-tijd (03:00 in Nederland). Kiev heeft de eis voor overgave afgewezen.
  Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield zijn duizenden inwoners van de belegerde stad met geweld naar Rusland gedeporteerd. Honderdduizenden inwoners zitten nog steeds vast in de stad met weinig of geen voedsel, water en stroom.
 • De Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten heeft de weigering van zijn land verdedigd om de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen. Hij zei dat een berisping niets zal doen om het geweld te stoppen.
Voertuigen van Belarus
Voertuigen van Belarus
Bron: MotolkoHelp
 • Volgens berichten van Oekraïne is gisteren een Russisch tankregiment bij Kiev verslagen. Het 6e Tank Regiment is naar hun zeggen vernietigd. Ter indicatie: een Russisch tankregiment bestaat uit 40 tot 50 tanks en 1.000 man personeel.
 • De door Oekraïne aangekondigde invasie van Belarus in het noordwesten, is nog niet begonnen. Wel zijn er nog steeds Belarus’ transporten die kant op. Zoals deze voertuigen. Veel van de voertuigen die gezien worden dragen een rood vierkant en een groen-rode vlag.
  De Verenigde Staten hebben vandaag aangegeven dat zij geen indicaties zien voor een op handen zijnde invasie.

Van de Krim naar Cherson

Op de hieronder getoonde film wordt een Russisch transport gevolgd dat de weg tussen de Krim en Cherson afgelegd. Het gehele gebied is nu in Russische handen. De datum van de video is onbekend. Let vooral op de wegbermen. Lang de route liggen heel veel wrakken.

Van Krim naar Cherson, let op de wrakken

Winkelcentrum in Kiev

Het winkelcentrum ‘Retroville Shopping Mall’ in de wijk Podolsky in Kiev (hier) is gisteravond onder vuur genomen met een raket (mogelijk een Iskander). Bij deze aanval is een groot deel van het winkelcentrum en de kantoorflat in de as gelegd. Er zijn minimaal vier personen omgekomen.

Hoe het was
Explosie in het winkelcentrum (en werkzaamheden hulpdiensten)
Het winkelcentrum bij daglicht

Een vermoeden bestaat dat het winkelcentrum een militair object was. Eind februari was het winkelcentrum al gesloten vanwege de staat van beleg. Op Twitter duikt een film op van het vuren van artillerie in de buurt en een foto van voertuigen onder een afdak.

Opblazen spoorbrug

Het opblazen van bruggen is om de Russische opmars te vertragen. Deze actie van de Oekraïense genie is keurig in beeld gebracht.

Opblazen brug

Javelin

Javelin antitank wapens zijn door verschillende landen geleverd. Hier zien we de inzet van dit systeem. Goed zichtbaar is het ontsteken van de hoofdmotor van de raket op veilige afstand van de schutter. En je kunt goed zien hoe het wapen het doel van boven benaderd.

Inzet van de Javelin

M14

Als het schiet dan is het een welkome ondersteuning aan een oorlog. Zo vinden we in deze oorlog wapens die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Een nieuwere is de Amerikaanse M14 die door Oekraïne gebruikt wordt. Het wapen is mogelijk gedoneerd door een van de Baltische Staten. Daar ontving men deze wapens in de jaren 90 van Amerika. De M14 werd in 1957 door Amerika ingevoerd en al in de jaren 60 vervangen door de M16. Er zijn er in totaal 1,38 miljoen van gemaakt.

M14

Elektriciteit of benzine?

Een verlaten Tesla staat op het station in Mariupol. Je kunt altijd wat benzine vinden, maar als de elektriciteit er uit ligt dan is het afgelopen met een moderne auto.

Geen elektriciteit in Mariupol

Iedereen kan waarnemen

Publieksactie
Publieksactie

Oekraïne gaat gebruik maken van de kracht van het internet en de grote aantallen mensen met een mobieltje. Door ieder te vragen om gestructureerd meldingen te maken van Russische troepen. Het publiek wordt gevraagd de informatie duidelijk en gestructureerd te sturen:

 1. Stad, gebied van gebeurtenis, tijd van ontdekking, geolocatie (indien mogelijk)
 2. Wat er is waargenomen van de vijand en de types
 3. Aanvullende informatie over verkeersrichtingen, doel en doelstellingen
 4. Kenmerken van verdachte personen

De toezegging is: “Hoe meer berichten van jullie – hoe beter vuurwerk met vijandelijke uitrusting zal worden gehouden“. Dagelijks worden de resultaten gepubliceerd. Binnenkort eens kijken….

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!