Oorlog in Europa 61 – dinsdag 22 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

 • De Oekraïense president Zelensky blijft aandringen op een ontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Zelensky ziet in een snelle ontmoeting met Poetin een mogelijkheid voor Rusland om “de verliezen te beperken die het lijdt door zijn eigen fouten”, zo zei hij in gesprek met verschillende Europese media. Hij noemde ook de voorwaarden waaraan Rusland moet voldoen. Zo moet er een staakt-het-vuren komen en moet Rusland zijn troepen terugtrekken. Verder moeten er volgens hem veiligheidsgaranties worden gegeven.
 • De oorlog in Oekraïne en de komende NAVO-top staan centraal tijdens het bezoek dat premier Mark Rutte vandaag aan de Turkse president Erdogan brengt.
 • Een Oekraïense functionaris heeft Rusland beschuldigd van het gebruik van verboden fosformunitie in de belegerde zuidoostelijke stad Kramatorsk.
 • Rusland heeft de gesprekken met Japan over het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog afgebroken (men is officieel nog in oorlog).
Gebied vervuild met explosieven
Gebied vervuild met explosieven
 • De ‘Vereniging van Oekraïense Sappers’ heeft gezegd dat ten minste 82.525 vierkante kilometer van het landoppervlak van Oekraïne nu explosieven bevat. Ter indicatie: Nederland is 41.543 km2. Het zullen voornamelijk niet-ontplofte bommen en granaten zijn van zowel Oekraïne en Rusland.
 • In totaal zijn er nu meer dan 10 miljoen inwoners van Oekraïne gevlucht voor het oorlogsgeweld. Bijna 3,5 miljoen van hen zijn gevlucht naar het buitenland.
 • De oorlog in Oekraïne legt scheuren bloot in de banden van de VS met bondgenoten in het Midden-Oosten. In de relatie met Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië blijkt het Midden-Oosten er nu een eigen agenda op na te houden. Men volgt bijvoorbeeld niet de internationale agenda om Rusland te boycotten.
Genie plaatst F-35-tenten in Bulgarije
Genie plaatst F-35-schuilplaatsen in Bulgarije
Bron: Koninklijke Landmacht
 • Nederlandse genisten hebben in Bulgarije drie ‘clamshell’ tenten gebouwd voor de Koninklijke Luchtmacht. In de tenten worden de F35’s gestald die binnenkort vanuit Bulgarije hun NATO Air Policing taken uitvoeren.
 • De EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben vandaag in Brussel het Strategisch Kompas vastgesteld. Het is een nieuw EU strategiedocument dat richting geeft aan het Europese veiligheids- en defensiebeleid voor de komende 5 tot 10 jaar. Minister Hoekstra: “De terugkeer van oorlog op ons continent markeert een geopolitiek kantelmoment. Dit dwingt tot een snellere volwassenwording van de EU als machtspolitieke speler.” In het overleg is ook goedkeuring gegeven voor een Europese interventiemacht. De moet over acht jaar met 5000 man paraat zijn. 
 • Op Twitter zijn nu twee hashtags trending: #FSBletters over een op handen zijnde muiterij van de FSB tegen Poetin en #WindofChange over een breder gedragen beweging in Rusland dat er een einde moet komen aan de oorlog en dingen anders moeten.
  Tegelijkertijd komen er berichten over het front bij Kiev. Volgens sommigen voert Rusland de bombardementen fors op, volgens anderen is een Oekraïense tegenaanval zeer succesvol en zijn de Russische troepen geïsoleerd bij Bucha, Irpin en Hostomel.
  Tot slot gaan er geruchten dat Polen, gesteund door de Baltische Staten, donderdag op de NAVO-top zal aanbieden om vredeshandhavers (militairen) naar Oekraïne te sturen. Bij de Russische ambassade in Warschau worden in de avond rookwolken gezien als ware men documenten aan het verbranden.

Winkelcentrum Kiev (deel 2)

We toonden gisteren beelden van het Retroville winkelcentrum in Kiev. Een groot deel van het winkelcentrum is vernietigd na een Russische raketaanval. Rusland heeft nu onderstaande video geleverd die aan zou moeten tonen dat het winkelcentrum inderdaad een militair object is. Men toont het vuren van de Grad-raketwerper bij het winkelcentrum, voertuigen in de buurt van het centrum en op het eind het landen van de Iskander-raket.

Russisch bewijs Retroville

De haven van Berdyansk

De zuidkust van Oekraïne werd zwaar bevochten. Vanaf de Krim tot aan Donetsk is het gehele gebied langs de Zee van Azov nu in Russische handen. Het hele gebied? Nee, de stad Mariupol blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakt het leven van de Russen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk…

In Russische handen

Slag om Berdyansk
Slag om Berdyansk
Bron: Wikipedia

En terwijl in Mariupol de strijd tot op de dag van vandaag in alle hevigheid verder gaat, is de haven van Berdyansk al op 26 februari in Russische handen gekomen. Dit gebeurde zonder enige noemenswaardige strijd.

Vorige week maakte Russia Today daar de onderstaande film toen een Russisch Raptor patrouilleschip aankwam. De schepen van de Raptor-klasse zijn ontworpen voor patrouilles, zoek- en reddingsoperaties en het overbrengen van troepen in de kustzone. Ze opereren meestal binnen de 100 mijl van de thuisbasis. Of ze worden aan boord genomen bij een groot amfibisch aanvalsschip. De maximum snelheid van deze schepen is 48 knopen (89 km/u) bij een vlakke zee en er kunnen 20 personen vervoerd worden.
In de tweede helft van de film zien we vijf schepen van de Oekraïense kustwacht (voluit: Zeewacht van de Staatsgrenswachtdienst van Oekraïne). Hun schepen zijn onbeschadigd in Russische handen gevallen. We zien kleine patrouilleboten van UMS-1000 project (BG14 en BG24) en van het Kalkan-M project (BG308, BG310 en BG311).

Het Russische persbureau Zvezda heeft eveneens een reportage gemaakt in de haven van Berdyansk. Wie zien hier meer overzichtsbeelden van de haven van de Oekraïense Marine.
Volgens deze film heeft Rusland ook andere schepen in handen gekregen:

 • twee kanonneerboten van het Project 58155 “Gyurza-M” in handen gekregen: de Akkerman (P-174) en Vyshygorod (P-179);
 • een schip van de Zhuk 1400M-klasse (BG118 Arabat);
 • de sleepboot Korets (P186, omgebouwd tot patrouilleschip).

Alle schepen zijn volgens het bericht van Zvezda gedemilitariseerd. De wapens zijn verwijderd en wat niet kan worden verwijderd “moet worden uitgeschakeld, zodat een wapen nooit meer zal vuren“.

In gebruik

Op 20 maart blijkt de haven van Berdyansk in gebruik genomen te zijn. Het Russische militaire landingsschip “Orsk” (148, Alligator-klasse) legt aan in de haven. Daarna worden er een groot aantal pantservoertuigen aan land gezet.

Landingsschip Orsk in de haven van Berdyansk

Aan land gezette BTR-80 pantservoertuigen

De tekst bij de film:
Het Oekraïense leger lanceerde keer op keer tactische raketten in de haven van Berdyansk, maar alle raketten werden onderschept door de luchtverdediging van de RF-strijdkrachten en de vernietiging van de haveninfrastructuur was niet toegestaan.
De haven dient nu als een nieuwe losplaats voor zowel soldaten als uitrusting, evenals humanitaire voorraden en brandstof, die zo noodzakelijk zijn voor alle aankomende vluchtelingen uit Mariupol. En duizenden van hen, kilometerslange colonnes van gehavende auto’s en gehavende mensen, arriveren elke dag in Berdyansk.

Atlantic Resolve en DEFENDER 22 starten

Atlantic Resolve

De Amerikaanse oefeningen Atlantic Resolve en DEFENDER 22 gaan weer van start! Met deze oefening verplaatst een grote Amerikaanse eenheid naar Europa. Deze keer is het de beurt aan soldaten en uitrusting van het 3rd Armoured Brigade Combat Team, 4th Infantry Division. Om het indruk te geven van de grootte van de oefening: het gaat om 4.000 soldaten, ongeveer 90 Abrams-tanks, 15 Paladins, 150 Bradley Infantry Fighting Vehicles, 500 rupsvoertuigen en 600 wielvoertuigen. De uitrusting komt in de komende weken aan in havens in Denemarken, Griekenland en Nederland. Pas daarna worden de militairen ingevlogen.
De oefeningen Atlantic Resolve en DEFENDER 22 staan los van de huidige spanningen. Het is nu de negende keer dat de oefening Atlantic Resolve gehouden wordt, de derde keer voor DEFENDER.

Het materieel komt binnenkort in Nederland aan in de haven van Vlissingen Oost. Daar is een deel van de haven nu benoemd als Tijdelijk Militair Object (TMO). Via de zogeheten gastlandsteun (Host Nation Support) helpt Nederland de Amerikanen met de aankomst in de haven, de beveiliging en de verplaatsingen van het materieel naar Duitsland. Verantwoordelijk hiervoor is het Territoriaal Operatiecentrum van de Koninklijke Landmacht. Andere betrokken Nederlandse eenheden zijn de 13 Lichte Brigade (regioverantwoordelijke eenheid nationale inzet) en het National Movement Coordination Centre Defensie.

Infographic Atlantic Resolve
Infographic Atlantic Resolve


Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!