Oorlog in Europa 62 – woensdag 23 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

 • Belarus heeft Oekraïne opgedragen zijn diplomaten het land binnen 72 uur te laten verlaten. Alleen een minimale diplomatieke vertegenwoordiging van 5 personen mag blijven. Het consulaat in Brest, daar waar Belarus nu zijn grootste troepenopbouw heeft, is gesloten.
 • Beroemdheden, wetenschappers en politici hebben in Duitsland in een oproep kritiek geuit op de investering van 100 miljard euro voor de Bundeswehr. Men roept op tot een “brede democratische discussie over een alomvattend veiligheidsconcept dat zowel beveiliging tegen militaire aanvallen als pandemische en ecologische aspecten omvat“. Detail: midden op hun campagnetekening staat het gebroken geweertje, het symbool van de ontwapening en een interessant symbool midden in deze oorlog-periode.
 • De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft gezegd dat (na vertragingen) leveringen van Strela-raketten op weg zijn naar Oekraïne. De Strela is de verouderde Oostblok-variant de van Stinger, een systeem tegen luchtdoelen dat vanaf de schouder wordt afgeschoten.
Strela-2 (SA-7 Grail) en Strela-3 (SA-14 Gremlin)
Strela-2 (SA-7 Grail) en Strela-3 (SA-14 Gremlin)
Bron: Landmachtspotters
 • NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft gewaarschuwd dat elk gebruik van chemische wapens door Rusland in Oekraïne “verstrekkende gevolgen” zal hebben. “Elk gebruik van chemische wapens zou de aard van het conflict volledig veranderen“, zei hij in Brussel.
  Eerder vandaag had de Amerikaanse president zijn bezorgdheid herhaald over het feit dat Rusland chemische wapens zou kunnen gebruiken om doorbraken te bewerkstelligen in de oorlog.
  Een andere stap die de NAVO zal nemen is het verdubbelen van het aantal ‘Battlegroups’, van vier naar acht. Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije krijgen van de NAVO een gevechtsgroep. Polen en de drie Baltische staten hadden er alle vier al een. Een gevechtsgroep bestaat uit ongeveer duizend man. 
 • Rusland heeft gewaarschuwd voor een NAVO-vredesmissie in Oekraïne, zoals voorgesteld door Polen. Kremlin-woordvoerder Peskov zei dat het een zeer overhaaste en uiterst gevaarlijke beslissing zou zijn. Eventuele botsingen tussen Russische soldaten en NAVO-soldaten kunnen moeilijk op te lossen gevolgen hebben. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov had ook al gewaarschuwd voor dergelijke plannen. 
 • Een hoge NAVO-officier zegt dat Rusland tijdens de eerste maand van de oorlog tussen de 30.000 en 40.000 slachtoffers op het slagveld heeft geleden (gewond, dood, gevangen, vermist). In deze groep zitten tussen de 7.000 en 15.000 doden.
 • De aanwezigheid van 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Roemenië is verlengd tot in ieder geval eind april. Dit gebeurt met name om te blijven bijdragen aan de afschrikking tegen Russische agressie.

203mm Artillerie

Een van de grootste stukken artillerie van de Oekraïne is de 203mm 2C7 Pion. In de onderstaande video zien we het systeem bij dag en nacht stelling nemen en vuren.

Stellingname en vuren 2C7 Pion / Malka (Oekraïne)

En op dezelfde dag dat Oekraïne over hun 203mm geschut een reportage plaatste, doet Zvezda hetzelfde. In het artikel noemt met het geschut bij zijn andere naam: Malka. Het zijn echter dezelfde wapens.
Men vertelt hoe het Russische leger met behulp van de Malka ondergrondse commandoposten, betonnen bunkers, bunkers, zwaar materieel, vijandelijke artilleriebatterijen vernietigen.

Stellingname en vuren 2C7 Pion / Malka (Rusland)
Bron: Zvezda

NAVO Air Policing operaties

US F-15E Strike Eagles van het 336th Fighter Squadron vliegen in Polen. Zij voeren daar de NAVO Enhanced Air Policing-vluchten uit op de Łask Air Base.

Eagles in Polen

Krasukha-4 gevonden

Krasukha-4, EW- en commandovoertuig
Krasukha-4, EW- en commandovoertuig
Bron: Min. van Defensie Russische Federatie

Vorige week is door Oekraïne in de omgeving van Kiev een bijzondere container gevonden. Naar alle waarschijnlijkheid is het een commandopost die deel uitmaakt van het Krasukha-4 mobiele elektronische oorlogsvoeringsysteem (1RL257 systeem). Een complete Krasukha-4 bestaat uit twee voertuigen, beide gebaseerd op de 8×8 KAMAZ-6350-truck , één met het ‘electronic warfare’ antennedeel en de andere met deze commandopost-module. De container heeft wat schade en ligt op zijn kant. Het is niet bekend wat er gebeurd is.
Een Krasukha-4 systeem kan verschillende soorten radars detecteren en blokkeren waaronder surveillanceradars, sensoren in de lucht (zoals de ISR-vluchten) en actieve radarsystemen die in raketten worden aangetroffen.

Volgens een bericht in de British Daily Telegraph wordt het systeem naar de Verenigde Staten overgebracht. De container zal waarschijnlijk over de weg worden vervoerd naar de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland, voordat het naar de VS wordt gevlogen

Krasukha-4 container
Krasukha-4 container
Bron: Ukraine Weapons Tracker

Bommen op Kiev

In Kiev vallen nog steeds bommen en granaten midden op straat. Zo kan het dus dat je als wandelaar verrast wordt door een inslag vlakbij. Vlak voor de explosie kijkt de man omhoog. Wat zou hij horen? Of dat je vanuit je auto op de weg voor je een bom of granaat ziet inslaan.

Inslagen Kiev

Kijktip: War Gonzo

Onder de naam ‘War Gonzo’ publiceert Semyon Pegon foto’s en films van de strijd in Oekraïne. En anders dan anderen, doet hij dat vanuit de Russische geledingen. Pegon gaat veel met de troepen op pad en zijn reportages zijn ook vanaf de frontlijn. Zijn video’s worden door 714.000 mensen gevolgd op zijn YouTube-kanaal. Op Telegram heeft hij 672.000 volgers.

Afvuren antitank-wapen, Semyon Pegon boven op het nieuws
Bron: War Gonzo


Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!