Oorlog in Europa 63 – donderdag 24 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Familiefoto van de staatshoofden op de buitengewone topontmoeting
Familiefoto van de staatshoofden op de buitengewone NAVO-topontmoeting
  • De Amerikaanse president Biden is vandaag in Brussel voor de NAVO-, G7- en EU-toppen. Verwacht wordt dat hij verdere sancties tegen Rusland zal onthullen.
  • Het gebruik van chemische wapens door Rusland in Oekraïne kan het NAVO-grondgebied besmetten, waarschuwt secretaris-generaal Jens Stoltenberg, terwijl de alliantie in Brussel bijeenkomt. Hij waarschuwt dat “elk gebruik van chemische wapens wijdverbreide gevolgen zou hebben“.
  • De Belgische regering stemde ermee in om een ​​extra miljard euro aan haar strijdkrachten te geven, bovenop de 10 miljard euro die al eerder was overeengekomen.
  • Al 12 dagen is de Russische Minister van Defensie Sergei Shoigu niet meer in het nieuws verschenen. Er doken al geruchten op dat hij geslachtofferd was vanwege het verloop van de oorlog. “Shoigu maakt zich nu grote zorgen, dit is niet de beste tijd voor media-activiteit” zei de perssecretaris van de president Dmitry Peskov. Later op de dag was hij aan van de aanwezigen bij de veiligheidsraad van Poetin.
  • Moldavië zet zijn NAVO-aspiraties opzij, wil nu lid worden van de Europese Unie.
  • Het Britse ministerie van Defensie zegt dat Oekraïense troepen succesvolle tegenaanvallen uitvoeren op Russische posities aan de rand van Kiev.
  • Normaal doen landen geen enkele mededeling over hun nucleaire onderzeeboten. Frankrijk geeft nu een politiek en militair signaal: men heeft drie van de vier kernonderzeeërs nu op zee varen. Elke onderzeeër kan maximaal 16 M51 intercontinentale raketten vervoeren. Men zegt dat het een oefening is en dat dit aantal bereikt is door het onderhoudsschema te verbeteren.
  • Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er 1.035 burgers om het leven gekomen.

De haven van Berdyansk (deel 2)

Beschieting Berdyansk
19 maart: eerste Oekraïense poging met een Tochka-raket (neergehaald door Russische luchtafweer)
Bron: RT / Gazdiev

In deel 61 schreven we over de Russische verovering van de haven van Berdyansk en zagen we hoe de haven weer in gebruik is genomen. Nu is het een kleine haven die nog net binnen de schootsafstand ligt van de artillerie van Oekraïne. We konden er dus op wachten, de poging van vandaag is gelukt.
Het schijnt dat de Saratov, een zusterschip van de Orsk (Alligator-klasse) uit deel 61, tot zinken is gebracht. Twee landingsschepen van de Ropucha-klasse (Tsesar Kunikov en Novocherkassk) konden de haven verlaten.

Op de beide video’s zien we het schip van de Alligator-klasse aan de kade in brand staan. De twee Ropucha landingsschepen verlaten in allerijl de haven. In de eerste video zijn zeer goed de secundaire explosies te horen. Op de tweede video is het goed zichtbaar dat het voorschip van een van de Ropucha-schepen in brand staat.

Hoorbare explosies in de haven
Schepen Ropucha-klasse verlaten de haven van Bersyansk

Tot in de opslag

Rusland heeft een video vrijgegeven die gemaakt is door een drone. We zien hoe een Oekraïens S-300 luchtafweersysteem wordt gevolgd tot het moment dat het voertuig in de loods (hier in Kiev) is geplaatst. Daarna volgt er een precisie-aanval met een geleid wapen.
In de tweede film laat Rusland zien hoe ze met succes de K-300P Bastion-P (SS-C-5 Stooge) vanaf de Krim (hier) inzetten tegen landdoelen in Oekraïne. Het is bijzonder te zien hoe een raket eerst een klein stukje verticaal vliegt en dan met stuurraketten in de juiste richting bewogen wordt. En dat een raket die bedoeld is voor de verdediging tegen schepen ingezet wordt tegen landdoelen.

Drone tegen S-300
Bron: Min. van Defensie Rusland (via Zvezda)
Vuren K-300P Bastion-P
Bron: Min. van Defensie Rusland (via Zvezda)

Verwoestingen Mariupol

Met een drone is de stad Mariupol gefilmd. De drone vliegt hier. Er is goed te zien dat de verwoestingen immens zijn. Geen huis is er onbeschadigd en alle flatgebouwen lijken onbewoonbaar. In de stad gaan de gevechten nog steeds door. Ondanks de volledige omsingeling biedt onder andere het Azov-regiment nog felle tegenstand.
De autoriteiten in Mariupol zeggen dat ongeveer 15.000 burgers illegaal naar Rusland zijn gedeporteerd sinds Russische troepen delen van de stad in handen kregen.

Belarus oefent

De troepenopbouw van Belarus in het zuiden en zuidwesten van het land gaat nog gewoon door. Ondertussen schrijft men in de officiele pers dat men het land moet beschermen tegen invallen. Verder wordt er volop geoefend. We zien hier de 111th Guards Artillery Brigade op het oefenterrein van Brest. Kanonniers vuren de 152mm 2A65 Msta-B houwitsers en 2S5 Giacint 152mm gemotoriseerde artillerie.

Boeren?

Een bijzondere vangst maar nu zonder tractor van de boeren. Een Russisch BREM-1 gepantserd bergingsvoertuig sleept een IMR-2 technisch voertuig. Beide voertuigen zijn veroverd door het Oekraïense leger op de Russische troepen.

Dubbele buit: een BREM-1 sleept een IMR-2

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!