Oorlog in Europa 64 – vrijdag 25 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Kaart Mindef UK
  • Oekraïense en Russische functionarissen hebben tot nu toe pessimistische beoordelingen gegeven over hun pogingen voor vredesonderhandelingen.
  • President Joe Biden is aangekomen in Polen.
  • Ambtenaren van Mariupol zeggen dat ongeveer 300 mensen werden gedood toen het theater op 16 maart door Russische troepen werd gebombardeerd.
  • Oekraïense tegenaanvallen en Russische troepen die terugvallen op overbelaste aanvoerlijnen, hebben Oekraïne in staat gesteld steden en defensieve posities tot 35 kilometer ten oosten van Kiev opnieuw te bezetten.
  • Het Russische leger heeft het dodental van zijn troepen bijgewerkt en zegt dat 1.351 soldaten zijn gedood. Er zijn 3.825 anderen gewond geraakt sinds het begin van het offensief in Oekraïne.
  • Moskou zegt dat de eerste fase van zijn ‘militaire operatie’ in Oekraïne grotendeels is voltooid. Men zal zich nu gaan concentreren op de volledige “bevrijding” van de Donbas-regio in Oost-Oekraïne.

Special: Cold Response

In Noorwegen wordt de oefening Cold Response gedraaid. We zagen eerder al het afscheid in Den Helder. Nu is men met meerdere landen aan het oefenen in het verdedigen, vechten en overleven in een Arctische omgeving. Cold Response 2022 is een al lang geleden geplande oefening die duizenden troepen van NAVO-bondgenoten en partners samenbrengt. De oefening test het vermogen om samen te werken in koude weersomstandigheden, op het land, in de lucht en op zee. Aan de oefening doen ongeveer 30.000 militairen mee uit 27 landen.

In de omgeving van Sandstrand (ongeveer hier) wordt een landing uitgevoerd. In de onderstaande video zien we hoe een Nederlands landingsschip een BARV en een DAF vrachtauto aan land brengt.

Nederlandse inzet in Cold Response

Via het Noorse leger kregen we een groot aantal foto’s die we graag met jullie delen. Het geeft een beeld van de oefening. Voor het overzicht zijn de beelden per omgeving gebundeld.

Cold Response – Lucht

Cold Response – Zee

Cold Response – Grond

Zr.Ms. Rotterdam

Een paar weken geleden vertrok Zr.Ms. Rotterdam uit de haven van Den Helder. Zie de reportage. Het schip is nu volop in actie in de oefening Cold Response 22.

Berdyansk

Vanuit de ruimte heeft Maxar de haven van Bersyansk in beeld gebracht. Op de satellietfoto is goed te zien dat het schip van de Alligator-klasse deels gezonken is.

Leestip: Onderschat de beer niet

Twee Nederlanders hebben een artikel gepubliceerd bij het Modern War Institute onder de titel ‘Don’t underestimate the bear – Russia is one of the world’s most effective modern counterinsurgents‘. Of vertaald in het Nederlands: ‘Onderschat de beer niet – Rusland is een van ’s werelds meest effectieve moderne counterinsurgents’.

Martijn Kitzen
Martijn Kitzen
Bron: Twitter

Zoals in de titel al staat, gaat het artikel over counterinsurgency. Het laat zich vertalen als ’tegenopstand’. We bedoelen er het geheel van acties mee die gericht zijn op het verslaan van irreguliere troepen. Een andere betekenis is “elke militaire of politieke actie die wordt ondernomen tegen de activiteiten van guerrilla’s of revolutionairen”. Vanuit Russisch perspectief zou ‘counterinsurgency’ hun strijd zijn tegen Oekraïense burgers en opstandelingen wanneer het Oekraïense leger officieel verslagen is. En zelfs nu heeft het conflict al trekken van een irreguliere strijd door de inzet van burgers met molotov cocktails en het verstrekken van antitank-wapens aan deze groep.

Marnix Provoost
Bron: LinkedIn

De auteurs van het artikel zijn Dr. Martijn Kitzen en Majoor Marnix Provoost. Dr. Kitzen is professor aan de Nederlandse Defensie Academie. Majoor Provoost is  infanterie-officier bij de Koninklijke Landmacht en een promovendus aan de Nederlandse Defensie Academie.

In het artikel wordt stilgestaan bij de staat van dienst van de Russen bij tegenopstanden. Het artikel benoemd de manieren om een opstand te winnen: staten kunnen ofwel harten en geesten proberen te winnen of ze verpletteren. Het Westen wint harten, Rusland is goed in een meedogenloze aanpak.
Verder benoemt men de vijf kenmerken van een autoritaire benadering van counterinsurgency en het hoge aantal op deze manier door Rusland gewonnen opstanden.

Een paar kenmerken zien wij nu al in de praktijk toegepast worden: bombardementen op burgerdoelen en gedwongen migratie. De ervaring met de Russen doet volgens de auteurs voor de toekomst het ergste vrezen. Ook omdat (volgens ons) de Oekraïners over Russische genen beschikken.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!