Oorlog in Europa 65 – zaterdag 26 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Presentatie generaal Sergei Rudskoi
Presentatie generaal Sergei Rudskoi
Bron: Zvezda / Mindef RF
 • Rusland heeft verklaard dat de eerste fase van de ‘speciale militaire operatie’ grotendeels voltooid is. “Het gevechtspotentieel van de strijdkrachten van Oekraïne is aanzienlijk verminderd, wat het mogelijk maakt om onze kerninspanningen te concentreren op het bereiken van het hoofddoel, de bevrijding van Donbas.” aldus generaal Sergei Rudskoi van de Russische generale staf. De aankondiging kan erop wijzen dat Rusland overschakelt naar beperktere doelen nadat het op te hevig Oekraïens verzet is gestuit.
 • Rusland verliest de controle over Kherson, zeggen functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Kherson was de eerste en enige grote Oekraïense stad die de Russen tot dusver volledig hadden ingenomen. Ook rond Kiev wist Oekraïne terrein te heroveren. De Russische militaire druk op de steden lijkt afgenomen ofschoon de artilleriebeschietingen nog steeds in hevigheid door blijven gaan.
 • Antonov start met een crowdfunding-actie om het grootste vliegtuig van de wereld, de Antonov An-225 Mriya, opnieuw te gaan bouwen. Het enige vliegtuig van dit type werd aan het begin van de invasie door Rusland vernietigd.
 • De Bosporus in Istanbul was vandaag enkele uren grotendeels afgesloten vanwege een mijnalarm. De Turkse minister van Defensie Akar zei dat vissers een zeemijn hadden gevonden. Het was een mijn van een ouder ontwerp en waarschijnlijk niet afkomstig uit de huidige strijd. 
Rookwolken boven Lviv
Rookwolken boven Lviv
 • Na een aantal dagen van relatieve rust zijn er op Lviv weer een tweetal raketten afgevuurd. Deze keer kwamen ze neer op een opslag van olie. Grote zwarte rookwolken hullen de stad in het donker.
 • Niet alleen Minister van Defensie Sergei Shoigu was twee weken zoek, maar bijna alle belangrijke veiligheidsfunctionarissen. De Moscow Times kwam tot deze conclusie na bestudering van de berichten in de media en officiële bronnen over de activiteiten. De volgenden verdwenen ongeveer tegelijkertijd met Shoigu. En alleen van Shoigu kwamen gisteren lastig op waarheid te controleren beelden naar buiten.
  • Viktor Zolotov (hoofd van de Nationale Garde),
  • Igor Kostyukov (plaatsvervangend chef van de generale staf),
  • Valery Gerasimov (chef van de generale staf) en
  • Alexander Bortnikva (directeur van de FSB).
 • Rusland is volgens Japanse media begonnen aan militaire oefeningen op de betwiste eilanden Koerillen tussen Rusland en Japan. Die vinden plaats kort nadat Moskou vredesonderhandelingen met Tokio heeft afgebroken vanwege Japanse sancties tegen Rusland om de oorlog in Oekraïne.

Kalibr in de nacht

De bemanning van een klein raketschip (Project 21631 Buyan-M) van de Zwarte Zeevloot voerde een salvo-lancering uit van vier Kalibr kruisraketten. Als gevolg van een nauwkeurige treffer met zeer nauwkeurige wapens, werd een arsenaal met wapens en militaire uitrusting vernietigd op het grondgebied van de regio Zhytomyr.

Vuren Kalibr kruisraketten
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Invasietekens

Het Twitter-account Kriegsforscher heeft een kaart gepubliceerd met de verschillende Russische invasietekens. Op de kaart kan je goed zien waar een bepaald teken wordt ingezet.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!