Oorlog in Europa 66 – zondag 27 maart 2022

Opnieuw een dag oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

  • De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Paweł Jabłoński heeft gezegd dat de Russische invasie een bedreiging vormt voor landen in Oost-Europa, inclusief NAVO-bondgenoten. Hij zei: “Als Rusland deze oorlog wint, zal het meer landen aanvallen“. Hij riep de NAVO op om meer verdedigingswerken op de oostelijke flank te bouwen om zo haar afhankelijkheid van de VS te verminderen. 
  • Rusland probeert Oekraïne in tweeën te splitsen om een ​​door Moskou gecontroleerde regio te creëren nadat het er niet in is geslaagd het hele land over te nemen, zei het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kyrylo Budanov. “In feite is het een poging om Noord- en Zuid-Korea in Oekraïne te creëren“, zei hij in een verklaring, eraan toevoegend dat Oekraïne binnenkort een guerrillaoorlog zou starten in door Rusland bezet gebied.
Bezoek president Biden aan Polen
Bezoek president Biden aan Polen
  • De VS hebben geen strategie voor regimewisseling voor Rusland, heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen verslaggevers gezegd nadat president Biden had gezegd dat Poetin “niet aan de macht kan blijven“.
  • De Oekraïense president heeft Polen opnieuw opgeroepen gevechtsvliegtuigen en tanks te sturen om te helpen in de strijd tegen de Russische invasie van zijn land. Het schijnt dat president Biden gisteren in Polen aangegeven heeft er geen bezwaren meer tegen hebben.
  • Russische troepen lijken hun inspanningen te concentreren op de omsingeling van Oekraïense troepen die direct tegenover de separatistische regio’s in het oosten van het land staan, vanuit de richting van Charkov in het noorden en Mariupol in het zuiden.
    Het slagveld in Noord-Oekraïne blijft grotendeels statisch met lokale Oekraïense tegenaanvallen die Russische pogingen om hun troepen te reorganiseren, belemmeren.
  • De volgende gespreksronde tussen Rusland en Oekraïne vindt plaats van 28 tot 30 maart in Turkije.

Koning bezoekt Cold Response

Koning bezoekt Cold Response
Koning bezoekt Cold Response

Zijne Majesteit de Koning heeft dit weekend een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Marine in Noorwegen. De Koninklijke Marine neemt daar deel aan de oefening Cold Response, een grote tweejaarlijkse NAVO-oefening met ruim 30.000 deelnemers.

Aan boord van Zr.Ms. Rotterdam kreeg de Koning een rondleiding, waarbij onder meer werd uitgelegd hoe maritieme diensten amfibische landingen ondersteunen. In het veld werd uitleg gegeven over tactiek en planningsuitdagingen.

Alert

Het normale leven lijkt voor de meeste mensen redelijk terug. Voor wat betreft Corona maar ook voor wat betreft de oorlog in Europa.

Mariupol, stedelijke ruïne
Mariupol, stedelijke ruïne

En toch, de oorlog is niet weg. Rusland stelt zijn doelen van de speciale militaire operatie bij. Van demilitarisering en denazificatie naar het behouden van een Donbas-regio, de Krim en de verbinding langs de Zee van Azov. De bombardementen door geheel Oekraïne gaan echter door.
De Oekraïense strijdkrachten weten Kiev wat meer ruimte te geven. Rond andere steden gaan het ook ietsje beter. Mariupol daarentegen begint meer en meer op een stedelijke ruïne te lijken.

Na 65 dagelijkse nieuwsartikelen is het een mooi moment om het anders te gaan doen. Voor ons begon het op vrijdag 21 januari met het eerste verslag. Toen de meeste mensen nog geen idee hadden wat er speelde, begon er een enorme troepenopbouw in het westen van Rusland en in Belarus. Het werden oefeningen. Daarna internationale waarschuwingen voor oorlog. De Russische belofte om terug te trekken werd niet ingelost en uiteindelijk op 24 februari kwam de invasie van Rusland in Oekraïne.

Roemeense Gepard oefent in Polen bij de ePF
Roemeense Gepard oefent in Polen
Bron: Ministerie van Defensie Polen

De oorlog kan nog maanden gaan duren. Is er dan nog nieuws? We hebben de strijd vanuit veel aspecten laten zien. Met nieuws en achtergronden en heel veel foto’s en video’s. Dagelijkse militaire ontwikkelingen die passen bij het doel van DefensieFotografie worden schaarser. De oorlog lijkt ‘gewoon’ geworden.

DefensieFotografie brengt dus vanaf nu niet meer het dagelijks oorlogsnieuws. Laten we je geruststellen: we blijven de ‘Oorlog in Europa’ in de gaten houden. We trekken zeker aan de bel als er iets opvallends gebeurd. En we gaan weer focussen op onze eigen reportages.

B-52 boven Noorwegen

Amerikaanse B-52 bommenwerpers hebben deelgenomen aan verschillende trainingen tijdens de oefening Cold Response. Als onderdeel van een training vlogen ze samen met twee Noorse F-35’s laag over het militaire vliegveld Bardufoss.

B-52 boven Noorwegen
Bron: Forsvaret

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!