Oorlog in Europa 67 – 31 maart 2022

In heel Europa is het onrustig, de daadwerkelijk strijd gaat door in Oekraïne. Wat zijn de hoofdpunten uit het nieuws van de laatste dagen?
Hou er bij het lezen van dit artikel rekening mee dat het om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

 • De Britse militaire inlichtingendienst heeft gezegd dat de Wagner Group is ingezet in Oost-Oekraïne. “Ze zullen naar verwachting meer dan 1.000 huursoldaten inzetten, waaronder hoge leiders van de organisatie, om gevechtsoperaties uit te voeren“.
  Ook geven de Britten aan dat Russische eenheden die zware verliezen leden, terugkeren naar Wit-Rusland en Rusland om zich te reorganiseren en te bevoorraden.
 • Het overleg van afgelopen dinsdag in Turkije heeft geen resultaat opgeleverd.
  Moskou zegt dat het de offensieve operaties in de buurt van Kiev en Tsjernihiv “fundamenteel zal verminderen” om het vertrouwen in verdere besprekingen tussen Rusland en Oekraïne te vergroten. Kiev biedt neutraliteit aan in ruil voor veiligheidsgaranties, stelt voor het geschil over de Krim binnen 15 jaar op te lossen via “bilaterale onderhandelingen“. De belofte van Rusland om de militaire operaties terug te schroeven, is geen staakt-het-vuren, zei de hoofdonderhandelaar van Moskou.
  Staatssecretaris Antony Blinken zegt dat de Verenigde Staten geen enkel bewijs hebben gezien dat de besprekingen tussen Moskou en Kiev op een “constructieve manier” verlopen.
 • Elke beweging van Russische troepen uit de buurt van Kiev zou een “herschikking zijn, geen terugtrekking“, zei een Amerikaanse functionaris nadat Rusland had beloofd de militaire operaties in de buurt van de Oekraïense hoofdstad af te bouwen. Ook Oekraïense functionarissen zeggen dat de Russische aanvallen in Tsjernihiv niet zijn afgenomen. En er zijn berichten over zware beschietingen langs de frontlinie in de oostelijke regio van Donetsk.
 • De door Rusland gesteunde zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne zou kunnen overwegen om zich bij Rusland aan te sluiten zodra het de hele regio Donbas onder controle heeft.
 • Berlijn is op dit moment de op een na grootste wapenleverancier van Oekraïne, zei de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht, in reactie op de kritiek dat haar land niet genoeg wapens aan Kiev leverde.
 • De Deense premier Mette Frederiksen zegt dat het land klaar is om een ​​bataljon van 800 soldaten naar de Baltische staten te sturen als de NAVO daarom vraagt.
 • De Russische invasie van Oekraïne zou aanleiding moeten zijn tot een heronderzoek van de permanente aanwezigheid van de NAVO in Oost-Europa, heeft generaal Tod Wolters, de opperbevelhebber van de geallieerden Europa, aan het Amerikaanse Congres gezegd. Hij zei dat de NAVO bezig was “acht zeer coherente gevechtsgroepen van minimaal bataljonsformaat in Oost-Europa op te richten” en dat de aanwezigheid van roterend naar meer permanent zou verschuiven.

Vandaag

Misleiding Poetin
Misleiding Poetin
Bron: GCHQ
 • Amerikaanse, Britse en Europese functionarissen zeggen dat de Russische president Vladimir Poetin door zijn adviseurs wordt misleid. Hij zou niet eerlijk geïnformeerd worden over de slechte militaire prestaties van Rusland in Oekraïne en de impact van de economische sancties. Zijn adviseurs zouden te bang zijn hem de waarheid te vertellen.
  De Russische woordvoerder Peskov reageerde hierop met “Ze begrijpen gewoon niet wat er in het Kremlin gebeurt. Ze begrijpen president Poetin niet, ze begrijpen niet hoe beslissingen worden genomen en ze begrijpen de stijl van ons werk niet.
 • Russische troepen zijn begonnen zich terug te trekken uit omgeving van de kerncentrale van Tsjernobyl nadat ze op 24 februari het gebied hadden veroverd.
  Volgens @MotolkoHelp zijn er vandaag meerdere grote Russische konvooien onderweg in Belarus vanuit Oekraïne. Of ze verplaatsen naar het oosten. Er zijn ook berichten dat Rusland vliegtuigen verplaatst van Belarus naar het militaire vliegveld Shaikovka in de oblast Kaluga, Rusland.
 • Rusland heeft een staakt-het-vuren aangekondigd in de belegerde Oekraïense havenstad Mariupol, zodat burgers kunnen worden geëvacueerd.
 • Rusland en Oekraïne hervatten hun vredesbesprekingen online op 1 april.
 • President Poetin heeft een decreet ondertekend waarin 134.500 nieuwe dienstplichtigen voor het leger worden opgeroepen. Het Russische Ministerie van Defensie gaf aan dat het hier ging om de voorjaarsoproep. Men zegt dat de oproep niets te maken heeft met de oorlog in Oekraïne.

Tanks in Vlissingen

Cape Washington en Abrams
Tanks in Vlissingen

Voor de operatie Allied Resolve wordt er op dit moment Amerikaans materieel gelost in de haven van Vlissingen. De operatie Allied Resolve komt voort uit de eerdere onrust in Europa. Hij is in 2014 gestart door de Amerikaanse president Obama na de Russische annexatie van de Krim.
Hoe het lossen er uit ziet en extra achtergrondinformatie lees je in onze reportage.

Toespraak Zelensky

De Oekraiense president Zelensky heeft vanochtend via een live-verbinding de Tweede Kamer toegesproken. Het was daarmee de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd het parlement tijdens een formele vergadering toesprak.
De president wil dat Nederland een stad in Oekraïne uitkiest om na de oorlog te herbouwen. Ook roept hij het parlement op om luchtverdedigingswapens te leveren en strengere sancties tegen Rusland in te voeren, zoals een olie- en gasboycot. Ook nu was de toespraak op maat gemaakt. Zelensky sprak over het bombardement op Rotterdam en het neerschieten van de MH17. Tot slot drong hij aan op een EU-lidmaatschap.

Minister Ollongren liet weten dat Nederland tot dusver voor ruim 50 miljoen euro aan wapens aan Oekraïne heeft geleverd.

Frontlijn

De frontlijn is Oekraïne is al een aantal dagen vrij stabiel. Kiev staat in het noordoosten iets minder onder druk. Rusland heeft zijn gebied rond Mariupol en in de regio Donbas verder uitgebreid.

Frontlijn

Lanceren Iskander-K

Het Russische Ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd van het lanceren van een Iskander-K kruisraket. We zien hoe het voertuig in stelling komt. Vervolgens wordt de kruisraket gelanceerd. Eerst met een booster-raket. Daarna wordt de booster afgeworpen en vliegt de kruisraket verder.

Lancering Iskander-K kruisraket

Wrakken en verlaten

Wrakken en verlaten – Rusland

Een bijzonder voertuig is degene die hieronder getoond wordt: een van het Barnaul-T systeem (9S932-1 / MRU-B). Het is een Russisch met radar uitgerust luchtverdedigingscommandopostvoertuig. Oekraïense troepen vonden tijdens een tegenoffensief in de noordoostelijke regio van Charkov bij Husarivka. Het voertuig is bedoeld als sensor-, commando- en controle- en communicatieknooppunt. En hij is hiermee net zoals de ‘gevonden Krasukha-4‘ van waarde voor de Westerse inlichtingendiensten.

Barnaul-T
Barnaul-T

Wrakken en verlaten – Oekraïne

Een complete Oekrainse S-300PT luchtafweerinstallatie is door Rusland vernietigd. De installatie bestond uit 10 lanceerbuizen, een commandopost en een radarinstallatie.

Vernietigde S-300PT luchtafweerinstallatie

Frisian Flag

Op de luchtmachtbasis Leeuwarden is de oefening Frisian Flag begonnen. Gedurende een periode van twee weken zullen deelnemers uit Nederland, Frankrijk, Canada, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het luchtgevecht oefenen.
Air Commodore Johan van Deventer: “Recente ontwikkelingen hebben opnieuw aangetoond dat NAVO-luchtmiddelen snel moeten en kunnen worden ingezet en vanaf dag één als een geïntegreerd team moeten opereren. Dat vereist oefening. Met Frisian Flag tonen we onze geallieerde cohesie en schrikken we potentiële vijanden af.”

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!