Oorlog in Europa 68 – 3 april 2022

In heel Europa is het onrustig, de daadwerkelijk strijd gaat door in Oekraïne. Wat zijn de hoofdpunten uit het nieuws van de laatste dagen?
Hou er bij het lezen van dit artikel rekening mee dat het om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Afgelopen dagen

 • Een brand heeft verschillende olietanks vernietigd in een depot in de Russische stad Belgorod, dicht bij de Oekraïense grens. Mogelijk is hier sprake geweest van een aanval vanuit Oekraïne. Op verschillende beelden zijn in ieder geval Hind-helikopters te zien. Oekraïne ontkent zijn rol in een aanval.
 • Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil Oekraïne verdere militaire hulp sturen ter waarde van 300 miljoen dollar. Het gaat onder meer om drones (Switchblade en Puma), raketsystemen, gepantserde voertuigen, munitie, nachtkijkers, beveiligde communicatiesystemen en machinegeweren. Daarnaast zal Kiev worden ondersteund met medische benodigdheden en satellietbeelden. 
 • Op verzoek van de Oekraïense president stuurt Australië Bushmaster voertuigen naar Oekraïne.
 • Volgens de burgerrechtenorganisatie OVD-Info werden in Rusland op 2 april 208 mensen gearresteerd na protesten tegen de oorlog. Er waren demonstraties in 17 steden, waaronder St. Petersburg en Moskou.
  Ook demonstraties van de Oekraïense bevolking tegen de Russische bezetters worden met geweld neergeslagen. Zoals in Enerhodar.
Aanval Belgorod
Bron: Twitter
 • De voormalige hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Del Ponte, heeft opgeroepen tot het uitvaardigen van een internationaal arrestatiebevel tegen de Russische president Poetin
 • Door Motolko worden een groot aantal Russische konvooien gezien die naar verzamelplaatsen in Belarus gaan.

Vandaag

Rookwolken boven Odessa
Rookvolken boven Odessa
Bron: Twitter
 • Een aantal dagen was het stil rond Odessa. Nu wordt de regio weer beschoten met raketten. De Kremenchug-olieraffinaderij schijnt vernietigd te zijn.
  De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias zal naar verwachting in Odessa landen om er een ​​humanitaire hulpmissie te leiden.
 • Oekraïne zegt dat het de controle over de hele regio Kiev heeft herwonnen nadat Russische troepen zich terugtrokken uit belangrijke steden in de buurt van de Oekraïense hoofdstad.
 • Binnen de NAVO zijn nog ongeveer 500 T-72 tanks in gebruik. De Verenigde Staten zeggen binnen enige dagen de overdracht van een aantal van deze tank te gaan ‘faciliteren’. Wat is er dan?
  • Tsjechië: 30 T-72M4CZ en 86 T-72M1 in opslag
  • Hongarije: ongeveer 30 T-72M1 in gebruik en ongeveer 75 T-72M in opslag
  • Polen: 586 T-72M1 en T-72M1D en 135 T-72M1Z
  • Slowakije: 22 T-72M1
 • De toponderhandelaar van Oekraïne in vredesbesprekingen zei dat Rusland “mondeling” had ingestemd met belangrijke Oekraïense voorstellen. De Russische hoofdonderhandelaar ontkent. Hij, Vladimir Medinsky, heeft gezegd dat de vredesbesprekingen niet genoeg zijn gevorderd voor een leidersbijeenkomst, en voegde eraan toe dat het werk aan een ontwerpovereenkomst maandag zou worden hervat.
 • Volgens een bericht op CNN heeft Rusland zijn strategie herzien. Men concentreert zich er nu op om begin mei de Donbas-regio en het oosten van Oekraïne in handen te hebben. Amerikaanse inlichtingendiensten suggereren dat Poetin gefocust is op 9 mei, de Russische “Dag van de Overwinning”.

Verschuivingen

Dagelijks presenteert het Britse Ministerie van Defensie een kaart van de situatie in Oekraïne. Nu het front rond Kiev verschoven is, is het interessant om de kaarten (met drie dagen verschil) naast elkaar te leggen.

Genocide in Bucha?

De burgemeester van Bucha, in de buurt van Kiev, zegt dat 300 mensen zijn begraven in een massagraf in de stad en dat de straten nog steeds bezaaid zijn met lichamen van mensen die zijn gedood door Russische troepen. De Oekraïense president Zelenskyy zegt dat terugtrekkende Russische troepen landmijnen achterlaten, waardoor een catastrofale situatie ontstaat.
Oekraïne noemt de situatie rond Bucha een tweede Srebrenica vanwege het aantal geëxecuteerde burgers die willekeurig op straat liggen, soms met gebonden handen. Ook op andere plaatsen liggen veel omgekomen burgers.

Situatie in Bucha
Bron: Ministerie van Defensie Oekraïne

Ook wordt er door de Russische troepen in ruime mate geplunderd. Zo is er een film van een postkantoor in Belarus waar Russische militairen in grote aantallen pakketjes naar huis schijnen te sturen. Op de foto hieronder zien de we resten van een Russische vrachtwagen. In de laadbak zijn er drie wasmachines te zien.

Wasmachines in de laadbak
Bron: Ministerie van Defensie Oekraïne

An-225 op Hostomel

Er zijn recente beelden van het vliegveld van Hostomel en het wrak van de An-225. De Russen hebben zich sinds een paar dagen teruggetrokken. We kunnen stellen dat de infrastructuur van het vliegveld volledig vernietigd is.

Vliegveld Hostomel / An-225
Bron: Twitter

Boeren

Opnieuw laten de Oekraïense boeren hun kunnen zien in het afvoeren van materieel. Deze keer vervoert men een 2S34 Khosta 120mm mortier.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!