Oorlog in Europa 69 – 6 april 2022

In heel Europa is het onrustig, de daadwerkelijk strijd gaat door in Oekraïne. Wat zijn de hoofdpunten uit het nieuws van de laatste dagen?
Hou er bij het lezen van dit artikel rekening mee dat het om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

 • Russische troepen blijven zich reorganiseren. Het gebied ten noorden van Kiev is volledig ontruimd. Men richt zich nu op de Donbas-regio. Naast Russische troepen worden er ook huurlingen van de Wagner-groep in het Donbas-gebied gezien.
 • Rond Mariupol wordt nog steeds zwaar gevochten. Rusland wil hier nog steeds de corridor tussen Donbas en de Krim veiligstellen. Burgemeester Boychenko zei dat de Oekraïense havenstad voor 90 procent is verwoest nadat hij wekenlang door Russische troepen werd belegerd.
  De humanitaire situatie in de stad verslechtert“, zei het Oekraïense ministerie van Defensie. “De meeste van de 160.000 overgebleven bewoners hebben geen licht, communicatie, medicijnen, warmte of water. Russische troepen hebben humanitaire toegang verhinderd, wat waarschijnlijk verdedigers onder druk zal zetten om zich over te geven.” Het Russische ministerie van Defensie zegt dat zijn troepen Mariupol zullen bevrijden van Oekraïense nationalisten.
President Zelensky bezoekt Bucha
President Zelensky bezoekt Bucha
Bron: website Zelensky
 • Oekraïense autoriteiten onderzoeken vermeende oorlogsmisdaden door Rusland nadat ze honderden lichamen hebben gevonden. Sommigen waren vastgebonden en van dichtbij neergeschoten nadat Rusland zich hadden teruggetrokken. Ten minste 50 van de ongeveer 300 lichamen waren het slachtoffer van buitengerechtelijke executies door Russische troepen. Rusland zegt dat vermeende “misdaden” door zijn troepen in Bucha een “provocatie” zijn en dat geen inwoners hebben geleden. De Verenigde Naties en de Europese Unie roepen op tot een onmiddellijk onderzoek.
  Tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over Oekraïne beschuldigt president Zelenskyy de Russische strijdkrachten van het plegen van de ergste oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog.
 • Terwijl de invloed van Rusland op de Westelijke Balkan groeit via Servië, hebben de leiders van Kosovo en Bosnië Herzegovina gezegd dat toetreding tot de NAVO zou helpen de regionale veiligheid te behouden.
 • NAVO-secretaris generaal Stoltenberg verwacht een verschuiving van de oorlog in Oekraïne naar het oosten en zuiden van dat land. “Dit wordt een cruciale fase“, zei hij. Het gaat volgens hem enkele weken duren voor de Russische troepen na Kiev weer zullen zijn gegroepeerd. Daarna “zullen we een een groot nieuw offensief zien om de hele regio Donbas in te nemen en een landbrug te maken met de bezette Krim“. Vandaag en morgen is er een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken. De westerse landen zijn bereid het Oekraïense leger verder te steunen tegen de Russen met de levering van meer antitankwapens en luchtafweersystemen.
 • De Amerikaanse president Biden heeft volgens een regeringsfunctionaris toestemming gegeven voor een overdracht van $ 100 miljoen aan Javelin-raketten naar Oekraïne.
 • Volgens de secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg is het einde van de oorlog in Oekraïne mogelijk nog lang niet in zicht. “Dit kan lang duren, we moeten voorbereid zijn“, zegt hij vlak voor de start van een nieuwe NAVO-top vandaag in Brussel. “We moeten realistisch zijn. De oorlog kan lang duren, enkele maanden, zelfs jaren“. Er zijn dus volgens Stoltenberg voorlopig geen tekenen die erop wijzen dat Poetin zijn plan om heel Oekraïne in te nemen heeft bijgesteld. 

Tsjechische tanks naar Oekraïne

Tsjechisch transport
Tsjechisch transport
Bron: DRM Journal

Tsjechië heeft maandag tanks naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om een niet nader genoemd aantal T-72 tanks en een aantal BVP-1 pantservoertuigen. Het Tsjechische Ministerie van Defensie bevestigde dit bericht zonder details te geven. Het zou gaan om een gift aan Oekraïne die wordt gedaan na overleg tussen NAVO-leden. Oekraïne kan de voertuigen zonder aanvullende training inzetten aangezien men ervaring heeft met dit materieel.

Volgens getuigen vond het laden van tanks direct plaats in het magazijn in Rančířov. En volgens OSINT-bronnen zijn deze tanks niet gemaakt in Rusland maar in licentie gemaakt door ZŤS Martin in Tsjechoslowakije. Het zijn oude maar goed onderhouden tanks die door het reservistenleger van Tsjechië werden gebruikt. In totaal gaat het om 30 T-72M1 tanks en ongeveer 50 BVP-1 pantservoertuigen (in licentie gebouwde BMP-1). De pantservoertuigen lijken niet de in Zweden gemaakte Pbv-501’s te zijn die Duitsland heeft goedgekeurd voor Tsjechië om naar Oekraïne te sturen.

Wat moet Rusland doen met Oekraïne?

Het Russisch mediabedrijf RIA publiceerde een artikel met de titel “Wat Rusland moet doen met Oekraïne”. Het artikel onthult een gedetailleerd plan voor een volledige eliminatie van de Oekraïense staat. Gezien het gegeven dat alleen het formele beleid gepubliceerd wordt, moeten we dit document dan ook als beleid zien? Enige quotes van de tekst vertaald in het Nederlands.

Artikel RIA - Schermafdruk
Artikel RIA – Schermafdruk
 • Denazificatie is nodig wanneer een aanzienlijk deel van het volk – hoogstwaarschijnlijk de meerderheid – is overmeesterd en betrokken bij het naziregime in zijn politiek.  […] Oekraïne bevindt zich in zo’n situatie. Het feit dat de Oekraïense kiezer voor de “vrede van Poroshenko” en “vrede van Zelensky” heeft gestemd, mag niet misleidend zijn – de Oekraïners waren behoorlijk tevreden met de kortste weg naar vrede via de blitzkrieg, waarop de laatste twee Oekraïense presidenten duidelijk zinspeelden toen ze werden gekozen. 
 • Denazificatie is een geheel van maatregelen in relatie tot de genazificeerde massa van de bevolking, die technisch gezien niet direct als oorlogsmisdadigers kan worden bestraft.
 • De nazi’s die de wapens opnamen, moesten op het slagveld maximaal worden vernietigd. 
 • Oorlogsmisdadigers en actieve nazi’s moeten voorbeeldig en exponentieel worden gestraft.
 • Verdere denazificatie van deze massa van de bevolking bestaat uit heropvoeding, die wordt bereikt door ideologische repressie (onderdrukking) van nazi-attitudes en strikte censuur: niet alleen in de politieke sfeer, maar noodzakelijkerwijs ook in de sfeer van cultuur en onderwijs. 
 • Denazificatie kan alleen worden uitgevoerd door de winnaar, wat impliceert (1) zijn absolute controle over het denazificatieproces en (2) de macht om een ​​dergelijke controle te waarborgen. In dit opzicht kan een gedenazificeerd land niet soeverein zijn. De denazificatiestaat – Rusland – kan niet uitgaan van een liberale benadering van denazificatie.
 • De naam “Oekraïne” kan blijkbaar niet worden behouden als de titel van een volledig gedenazificeerde staatsentiteit in een gebied dat is bevrijd van het naziregime. 
 • De eigenaardigheid van het moderne nazified Oekraïne is amorfheid en ambivalentie, waardoor het nazisme kan worden vermomd als een verlangen naar “onafhankelijkheid” en een “Europees” (westers, pro-Amerikaans) pad van “ontwikkeling” (in werkelijkheid – tot degradatie), om te beweren dat in Oekraïne “er geen nazisme is, alleen individuele excessen”.
 • Daarom kan denazificatie niet worden uitgevoerd in een compromis, op basis van een formule als ” NAVO – nee, EU – ja”.
 • De naam “Oekraïne” kan blijkbaar niet worden behouden als de titel van een volledig gedenazificeerde staatsentiteit in een gebied dat is bevrijd van het naziregime. 
 • Er mogen geen “Marshall-plannen” worden toegestaan ​​voor deze gebieden. Er kan geen “neutraliteit” zijn in ideologische en praktische zin, verenigbaar met denazificatie.
 • In tegenstelling tot bijvoorbeeld Georgië en de Baltische staten , is Oekraïne, zoals de geschiedenis heeft aangetoond, onmogelijk als natiestaat, en pogingen om er een te ‘bouwen’ leiden natuurlijk tot nazisme. 
 • De Bandera-elite moet worden geliquideerd, haar heropvoeding is onmogelijk.
 • Van de uitsluitingslijn tot aan de Russische grens zal er een gebied zijn van potentiële integratie in de Russische beschaving, die van binnen antifascistisch is. dit zou een permanente Russische militaire aanwezigheid op zijn grondgebied vereisen. 
 • Rusland zal geen bondgenoten hebben bij de denazificatie van Oekraïne. Aangezien dit een puur Russisch bedrijf is. En ook omdat niet alleen de Bandera-versie van nazi-Oekraïne zal worden uitgeroeid, maar ook en vooral het westerse totalitarisme, de opgelegde programma’s van degradatie en desintegratie van de beschaving, de mechanismen van onderwerping aan de supermacht van het Westen en de Verenigde Staten.
 • Rusland deed in de 20e eeuw al het mogelijke om het Westen te redden. Ze voerde het belangrijkste westerse project uit, een alternatief voor het kapitalisme, dat de natiestaten won – het socialistische, rode project. Het verpletterde het Duitse nazisme, een monsterlijk product van de crisis van de westerse beschaving. De laatste daad van Russisch altruïsme was de uitgestoken hand van vriendschap uit Rusland, waarvoor Rusland in de jaren negentig een monsterlijke klap kreeg.
 • Verder zal Rusland zijn eigen weg gaan, zich geen zorgen maken over het lot van het Westen, vertrouwend op een ander deel van zijn erfgoed – leiderschap in het wereldwijde proces van dekolonisatie.
 • Als onderdeel van dit proces heeft Rusland een groot potentieel voor partnerschappen en bondgenoten met landen die het Westen eeuwenlang heeft onderdrukt en die niet meer onder het juk zullen vallen.

Nederlandse F-35s naar Bulgarije

Air Policing Task in Bulgaria
Air Policing Task in Bulgaria
Bron: Ministerie van Defensie

Nederland heeft vier F-35-gevechtsvliegtuigen naar de Bulgaraarse vliegbasis Graf Ignatievo gestuurd om te helpen bij de Air Police taken. De toestellen blijven daar tot 31 mei. Ze zullen vier Spaanse Eurofighter straaljagers vervangen die sinds midden februari helpen bij het uitvoeren van de bewakingsoperaties

Boobytraps

Vanuit de heroverde gebieden van Oekraïne komen veel berichten over geplaatste boobytraps. Dat zijn verborgen wapens die door het slachtoffer zelf geactiveerd worden. Bijvoorbeeld met een simpele handeling als het verplaatsen van een voorwerp, iets oppakken of iets aanzetten.
In het onderstaande filmpje zien we een boobytrap die verbonden is aan een trapleuning. Waarschijnlijk is het een OZM-3 antipersoneel-mijn die verbonden is met een struikeldraad. De draad lijkt nu nergens heen te gaan maar zou vast kunnen zitten aan de speelgoedauto. Verplaatst dan iemand de auto dan explodeert de mijn.
Doordat boobytraps overal geplaatst kunnen worden en ook de manieren van ontsteken kunnen variëren, moeten bewoners die terugkeren naar hun woningen erg op hun hoede zijn en blijven.

Boobytrap bij een speelgoedauto

Infantry Mobility Vehicle en MRAP

Een Infantry Mobility Vehicle (IMV) is een gepantserd wielvoertuig om veilig patrouilles en verkenningen uit te laten voeren door de infanterie. IMV’s werden ontwikkeld als reactie op de moderne manier van oorlogsvoering. Met de nadruk op bescherming van de bemanning en de weerstand tegen landmijnen. 
Vergelijkbare voertuigen bestonden al lang voordat de term IMV werd bedacht. Al in de jaren 70 werd dit soort voertuigen in Rhodesië en Zuid-Afrika gebouwd. Men zocht naar ‘Mine Ambush Protected’-voertuigen. De inzet daarvan was noodzakelijk tijdens de ‘Rhodesian Bush War’ (die in Nederland heel correct de Zimbabwaanse Onafhankelijkheidsoorlog is gaan heten).

In 1994 ontwikkelde Australië de Bushmaster. Een voertuig dat ook in het Nederlandse leger in gebruik is. Urgent werd de vraag naar dit soort voertuigen rond 2002. Toen vochten meerdere landen in Irak en Afghanistan in de ‘Global War on Terror’. De Taliban en IS zetten veel mijnen in en werkten met ‘Improvised Explosive Devices’ (IED’s). De Verenigde Staten startte daarop (in 2004) het MRAP-programma voor een gehele serie van gepantserde infanterie-voertuigen. MRAP staat voor ‘Mine-Resistant Ambush Protected’.
De term MRAP en IMV worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt voor hetzelfde type voertuigen.

Voorbeelden van MRAP-voertuigen:
Nederlandse Bushmaster, Duitse Dingo en Amerikaanse Buffalo

Shrek-M

Recent kwamen er een aantal MRAP-voertuigen voorbij in de verschillende media. De eerste in een film van de Nationale Politie van Oekraïne. Hierin zien we de Shrek-M, gemaakt door Kraz. De Shrek-M is is bedoeld voor het onderzoeken van gevaarlijke locaties, het zoeken en neutraliseren van explosieven. Op het achterdek kan daarvoor een uitschuifbare onderzoeksarm gemonteerd worden (zie ook bijvoorbeeld de foto van de Buffalo hierboven).
De Shrek-M is gebouwd op een 4×4 onderstel. De versie met een grotere cabine voor het personenvervoer is de Shrek. Er is ook een 6×6 versie: Fiona.

Varta

In dezelfde film wordt de politiemensen vervoerd met de Varta. Het voertuig is ontworpen door Ukrainian Armor LLC. We zien het oudere model dat rond 2016 is geleverd.

KPE Arlan

Arlan in Mariupol
Arlan in Mariupol

De Arlan is een IMV uit Kazachstan. De oorsprong is de Marauder, die gebouwd wordt door de Zuid-Afrikaanse Paramount Group. Kazachstan Paramount Engineering (KPE) bouwt de Arlan in licentie.

De Arlan schijnt gezien te zijn (bron) in Mariupol ofschoon het voertuig niet bij Rusland (of Oekraïne) formeel in gebruik is.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!