Oorlog in Europa 70 – 11 april 2022

In heel Europa is het onrustig, de daadwerkelijk strijd gaat door in Oekraïne. Wat zijn de hoofdpunten uit het nieuws van de laatste dagen?
Hou er bij het lezen van dit artikel rekening mee dat het om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Johnson ontmoet Zelensky
Johnson ontmoet Zelensky
Bron: Twitter Boris Johnson
 • Tijd voor een front in Azië? “Elk land kan, indien gewenst, territoriale eisen stellen, Rusland heeft het recht op Hokkaido” Volgens een correspondent van Regnum (een Russisch federaal informatiebureau) werd dit op 4 april verklaard door de leider van de SRZP, Sergei Mironov van de Staatsdoema.
 • De Oekraïense overheid vertelt inwoners van de regio’s Charkov, Luhansk en Donetsk in Oost-Oekraïne om ‘nu’ te evacueren of ‘de dood te riskeren’. Echter, toen men dat deed, werd het station van Kramatorsk gebombardeerd. Met 50 doden en 120 gewonden tot gevolg.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdag in Kiev overleg gevoerd met Zelensky over extra financiële en militaire hulp. Groot Brittannië levert nog een keer 800 NLAW-wapensystemen. Johnson beloofde ook 120 Britse pantserwagens en Javelin- en Starstreak-raketsystemen. Nog onbekend is hoe we het raketsysteem moeten zien dat men gaat leveren om marineschepen uit te schakelen. De Britten hebben dit systeem alleen als Harpoon op hun schepen geïnstalleerd.
 • Het Russische leger heeft nieuwe aanvallen uitgevoerd in de Oekraïense gebieden Dnipro en Poltava. Niet ver van de zuidoostelijke Oekraïense stad Dnipro is in de nacht van vrijdag op zaterdag een wapendepot met raketten beschoten. Daarbij zouden, volgens Rusland, net verkregen S-300 raketten vernietigd zijn.
 • Steeds meer westerse inlichtingendiensten melden dat Rusland grote aantallen troepen samentrekt ten oosten van Oekraïne. Ook worden op satellietbeelden militaire colonnes gezien.
 • Het Oekraïense Ministerie van Defensie heeft verklaard dat ze elk Russisch vliegtuig zullen neerschieten dat de regio Transnistrië probeert te bereiken. Transnistrië is de strook land die tussen Moldavië en Oekraïne onder Russische invloed is geplaatst. Neerschieten uiteraard alleen wanneer men via het Oekraïense luchtruim of de Zwarte Zee vliegt. Dit bericht van Oekraïne komt na berichten dat luchtbases in Transnistrië zich voorbereidden om vliegtuigen te ontvangen.
 • Volgens het Britse Ministerie van Defensie werft Rusland militairen in Transnistrië. Ook probeert men militairen die sinds 2012 de dienst verlaten hebben opnieuw te interesseren voor het leger.
 • Slowakije heeft S-300 lange-afstand luchtafweerraketsystemen geleverd aan Oekraïne. Het gemis aan luchtafweer wordt binnenkort opgelost door onder andere de komst van Nederlandse Patriots van het DGLC.
 • Alexander Dvornikov is door de Russische president Poetin aangesteld als nieuwe militaire bevelhebber. Hij wordt omschreven als nietsontziende generaal die het doden van burgers niet schuwt om zijn militaire doel te bereiken.
 • Oekraïense troepen bereiden zich voor op een laatste slag om Mariupol. De Russische troepen hebben midden in de stad de kust bereikt (zie kaart). Twee kleine groepen van het Oekraïense leger verdedigen nog de twee laatste stadsdelen.
 • Duitsland staat toe dat er ook zware wapens aan Oekraïne geleverd mogen worden. Rheinmetall geeft aan dat ze 50 boventallige Leopard 1 tanks kunnen leveren aan Oekraïne. De eersten kunnen al over 6 weken geleverd worden. Deze tanks komen uit de voorraden van verschillende landen. Een uitdaging schijnt te zitten in het vinden van genoeg munitie. Een conversietraining van ervaren tankbemanningen zou maar een paar dagen in beslag nemen.
Artist impression SMART-L Wier
Artist impression SMART-L Wier
Bron: Defensie.nl
 • De SMART-L radar in Wier (Friesland) staat door de Russische dreiging 24/7 aan. De omwonenden klagen nu over geluidsoverlast. Staatssecretaris van der Maat is in overleg gegaan met de omwonenden. Defensie gaat nu een koepel plaatsen om het geluid af te schermen. Met de fabrikant Thales werkt men aan verdere geluidsreducerende maatregelen.
 • Een Kamermeerderheid is bereid zwaardere wapens te leveren aan Oekraïne dan er tot nu toe zijn gestuurd. De regeringspartijen D66 en VVD riepen daar in een Kamerdebat toe op en kunnen rekenen op steun van in ieder geval CDA en PvdA. Welke wapens men dan in gedachten heeft, is niks over losgelaten.

Extra Boxers voor Royal Army
Extra Boxers voor Royal Army
 • Groot Brittannië schaft 100 extra Boxer-pantserwielvoertuigen aan. Dit aantal komt bovenop de 523 voertuigen die al eerder besteld zijn. Nederland heeft al 200 Boxers in gebruik.
 • De Poolse minister van Defensie Blaszczak heeft het contract ondertekend voor 250 M1A2 Abrams-tanks. Men besteld de meest gemoderniseerde versie (SEPv3). Het is de grootste militaire inkoop van Polen ooit. Door de situatie in Oekraïne zullen de eerste tanks al dit jaar arriveren.
 • Het Deense parlement keurt de inzet van maximaal 2.265 troepen voor de collectieve verdediging van de NAVO goed. De goedkeuring betreft:
  • 1.000 militairen bataljon gevechtsgroep
  • 225 militairen gemechaniseerde infanterie
  • 400 militairen ondersteuning voor Multinational Corps Northeast en Multinational Division North (MNC-NE en MND-N)
  • 300 militairen voor ondersteuning (logistiek, genie en communicatie)
  • 175 militairen van de Marine
  • 165 militairen van de Luchtmacht
 • Finland zal in de komende weken duidelijkheid verschaffen over de volgende stappen over hun mogelijk lidmaatschap van de NAVO. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto tegen verslaggevers nadat hij een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel had bijgewoond.

Chinese hulp aan Servië

Europa heeft de handen vol aan Oekraïne en Rusland. Heel soms komt er nog een bericht over Azië. Bijvoorbeeld zoals afgelopen week als Rusland de Koerilen wil toe-eigenen. Of als China zijn invloed in de Zuid Chinese Zee opnieuw verder wil uitbreiden.
China is al lang geleden begonnen met het uitbreiden van zijn invloed in de wereld. In Afrika zijn er nu al veel landen afhankelijk van de Chinese ‘hulp’. Die Chinese hulp is dit weekend ook in Europa verleend via de levering van militaire goederen.

Vrijdagavond vlogen er ineens zes onbekende vliegtuigen het Europese luchtruim binnen, via dezelfde route vanaf Georgië en de Bosporus en met 100 kilometer tussenruimte. Uiteraard viel dat op bij degenen die via ADS-B ongewone vliegbewegingen zoeken. Evergreen Intel en Amelia Smith (die we kennen van de ISR-vluchten op onze pagina’s) zochten het uit. Op basis van de vluchtradar-informatie wisten zij te herleiden dat het Y-20 vrachtvliegtuigen waren van de Chinese luchtmacht.
De vrachtvliegtuigen waren op weg naar het Nikola Tesla International Airport bij de hoofdstad van Servië, Belgrado.

Vanaf 1999

Sinds 1999 is er een bijzondere relatie tussen Servië en China. Want op 7 mei 1999 werd namelijk per ongeluk de Chinese ambassade in Belgrado door Amerika gebombardeerd tijdens de Kosovo-oorlog. Drie Chinese journalisten kwamen daarbij om het leven en China reageerde verontwaardigd. Men noemde het een ‘barbaarse aanval en een grove schending van de Chinese soevereiniteit’. Volgens de Amerikaanse regering was het de bedoeling om het nabijgelegen Joegoslavische Federale Directoraat voor Bevoorrading en Aanbesteding (FDSP) te bombarderen.
Eerder in dat jaar, op 27 maart, werd boven Joegoslavië een Amerikaanse F-117 stealth-straaljager neergeschoten. Het toestel raakte redelijk intact de grond waarna de Amerikaanse luchtmacht het ongestoord liet liggen. Het zou namelijk ‘oude technologie’ betreffen die al in handen van Rusland was. China daarentegen was zeer geïnteresseerd in de informatie. Er wordt aangenomen dat China onderdelen van de F-117 via Servië in handen heeft gekregen (en daarna als tegenprestatie Servië steunde met activiteiten waarvan boze tongen beweerden dat dit dan weer de reden was voor het genoemde bombardement op de ambassade).

HQ-22 / FK-3 luchtdoelsysteem

HQ-22 / FK-3 - Surface-to-Air Missile
HQ-22 / FK-3 – Surface-to-Air Missile
Bron: www.news.cn

En dan met een sprong naar het jaar 2019. De Chinezen hebben de staalfabriek van Smederevo overgenomen en een kopermijn in Bor. Er is voor ongeveer 5 miljard Euro aan geld geleend en 13 miljard euro geïnvesteerd in de infrastructuur. Chinese agenten patrouilleren door de hoofdstad Belgrado. Officieel doen ze dat om de vele Chinese toeristen te beschermen. De veiligheidsdiensten van beide landen gaan samenwerken om cybercriminaliteit tegen te gaan. En er is een overeenkomst met Huawei om duizend camera’s met gezichtsherkenning op te hangen in Belgrado.
En dan eind 2019 besluit Servië tot de aankoop van het Chinese HQ-22 luchtdoelraketsysteem. Of eigenlijk het exportsysteem FK-3. De Verenigde Staten waarschuwden nog dat dergelijke deals met Peking het lidmaatschap van de Europese Unie in gevaar zouden kunnen brengen. Het deed Servië er niet van af zien. Servië, dat zijn leger voornamelijk heeft uitgerust met Russische vliegtuigen en pantservoertuigen, ontving in 2020 ook al zes Chinese CH-92A aanvals- en verkenningsdrones.

En dit weekend dus de levering van het materiaal. En dat terwijl Europa midden in de crisis in Oekraïne zit. Zowel China als Servië hebben de Russische operatie in Oekraïne niet veroordeeld.

Nieuwe Zijderoute

Op 10 april vertrokken de Chinezen weer uit Belgrado
Op 10 april vertrokken de Chinezen weer uit Belgrado

En waarom is het leveren van Chinese raketten dan een belangrijke ontwikkeling? De levering van wapens valt waarschijnlijk onder het ‘Nieuwe Zijderoute Initiatief‘ (Engels: Belt and Road Initiative). Dit initiatief is de ontwikkelingsstrategie van de Chinese overheid. Officieel is het gericht op verbinding en samenwerking tussen landen in Afrika en Eurazië. China werkt via deze strategie aan zijn heerschappij in de wereld. Een van de gehanteerde methodes is door het voorzien van leningen aan partnerlanden voor het doen van investeringen. Lukt het terugbetalen niet, dan eist China het onderpand op. Vaak is dat dan een grote infrastructuur van een land. Zo is de Hambantota-haven van Sri Lanka het eigendom van China geworden. En er zijn meer voorbeelden bekend van landen in Afrika. Het bewust hiervan gebruik maken heet trouwens schuldenvaldiplomatie (debt trap diplomacy).

Servië bevestigd de komst van de Chinese wapensystemen nog niet. De levering van het systeem draagt echter bij aan de verdere wapenwedloop op de Balkan waar het nog steeds politiek onrustig is. Met de levering van wapens versterkt China de band met en de invloed in een Europees land. Deze ontwikkeling wordt met door de rest van Europa met argusogen bekeken. Omdat niemand weet hoe het zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen maar de reputatie van China hierin niet altijd even goed is. De vlucht van de Chinese vliegtuigen bewijst in ieder geval dat China in staat is tot strategisch (grootschalig) luchttransport. En China durft dat te laten zien.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!