Oorlog in Europa 71 – 17 april 2022

In heel Europa is het onrustig, de daadwerkelijk strijd gaat door in Oekraïne. Wat zijn de hoofdpunten uit het nieuws van de laatste dagen?
Hou er bij het lezen van dit artikel rekening mee dat het om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Het verloop van de oorlog

Verliezen Rusland
Verliezen Rusland
Bron: Ministerie van Defensie Oekraïne
 • Volgens Russische berichten is Mariupol nu veroverd. Alleen in de staalfabriek wordt nog weerstand geboden. Rusland roept de overgebleven Oekraïense soldaten op zich over te geven. Anders zullen zij sterven. Zelensky geeft daarbij aan de onderhandelingen te stoppen wanneer zij gedood worden.
  De Oekraïense inlichtingendienst meldt dat 13 mobiele crematoria in gebruik zijn in de door Rusland bezette delen van Mariupol. Rusland wil daarmee bewijs van genocide op Oekraïners vernietigen.
 • Sinds een aantal dagen worden steden in het westen en noorden van Oekraïne gebombardeerd.
 • Het Britse ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen gevechts- en ondersteuningsuitrusting blijven verplaatsen vanuit Wit-Rusland naar Oost-Oekraïne. “Hoewel de operationele focus van Rusland is verschoven naar Oost-Oekraïne, blijft het uiteindelijke doel van Rusland hetzelfde. Het is vastbesloten Oekraïne te dwingen zijn Euro-Atlantische oriëntatie op te geven en zijn eigen regionale dominantie te laten gelden”, voegde men eraan toe.
 • Volgens het Russische Ministerie van Defensie heeft het Oekraïense leger 23.367 “onvervangbare verliezen” geleden sinds het begin van de Russische invasie van het land. Hiermee doelt men op het aantal troepen dat gedood is. 1.464 Oekraïense militairen zouden zich hebben overgegeven.
 • Het Oekraïense Ministerie van Defensie geeft aan dat Rusland ruim 20.000 militairen heeft verloren.

EDM4S-systeem in gebruik bij Oekraïne
EDM4S-systeem in gebruik bij Oekraïne
Bron: 9gag
 • Eind maart was de Russische Minister van Defensie enige weken zoek. Hij was toen te druk bezig met militaire zaken om zich richting pers te uiten en dook weer op in een video toen hij een vergadering voorzat. Afgelopen week heeft Sergei Shoigu een forse hartaanval gehad. De voormalige grootaandeelhouder van het inmiddels verdwenen Russische olie- en gasbedrijf Yukos, Leonid Nevzlin, zei dat de hartaanval een niet-natuurlijke oorzaak had. Ook zei hij dat twintig generaals vanwege corruptie gearresteerd waren.
 • Litouwen heeft het EDM4S Skysweeper anti-drone systeem geleverd aan Oekraïne. Dit systeem wordt gebruikt om de radiosignalen van drones te verstoren.
 • En een relevant nieuwsbericht over een de andere kant van de wereld: het Chinese leger houdt militaire oefeningen bij Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie. Volgens de Chinezen zijn de oefeningen een reactie op het “verkeerde signaal” dat de Verenigde Staten hebben afgegeven over Taiwan. Op dit moment bezoekt een groep politici van het Amerikaanse Congres het eiland. Het Chinese leger heeft fregatten, bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen naar de Oost-Chinese Zee en het gebied rond Taiwan gestuurd.

Frontlijn

Er zit nagenoeg geen beweging in de frontlijn. Daarom tonen we een tweetal afbeeldingen. Van vandaag en van een week geleden.

Moskva

De grootste verrassing van deze oorlog kwam op woensdagavond 13 april. Er kwamen rond 20:00 uur berichten dat Oekraïne de Russische kruiser Moskva met succes aangevallen zouden hebben. Enige uren later kwam het bericht van Rusland dat het schip beschadigd zou zijn na een brand en een explosie, niks over een aanval.

Het schip

Moskva
Moskva
Bron: RIA Novotni

De Moskva (Russisch : Москва, Nederlands: Moskou), voorheen Slava ( Russisch : Слава, Nederlands: Glorie), was een geleide raketkruiser van de Russische marine . Het schip was het leidende schip van de Project 1164 Atlant klasse, genoemd naar de Russische hoofdstad. Als vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot leidde ze de zee-aanval tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022 . De kruiser was eerder ingezet in verschillende militaire conflicten, waaronder in Georgië (2008) , de Krim (2014) en Syrië (2015). Met 510 bemanningsleden was de Moskva het grootste oppervlakteschip in het Zwarte Zeegebied.

Moskva
Moskva
Bron: RIA Novotni

Als Slava werd in 1976 de kiel gelegd op Scheepswerf 445 van de 61 Kommunara Shipbuilding Plant in Mykolaiv, in Oekraïne. Het schip werd te water gelaten in 1979 en in gebruik genomen op 30 januari 1983. De Slava speelde een rol in de top van Malta in december tussen Sovjetleider Michail Gorbatsjov en de Amerikaanse president George HW Bush. Slava keerde in december 1990 terug naar Mykolaiv voor een vernieuwing die tot eind 1998 duurde. Op 16 mei 1996 werd het schip formeel omgedoopt tot Moskva.
In april 2000 werd het schip het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot. Eind augustus 2013 werd Moskva ingezet in de Middellandse Zee als reactie op de opbouw van Amerikaanse oorlogsschepen langs de kust van Syrië. Tijdens de Russische invasie van de Krim in 2014 blokkeerde Moskva de Oekraïense vloot in het Donuzlav-meer.
Op 3 juli 2020 voltooide Moskva twee en een halve maand aan reparaties en onderhoud, bedoeld om haar in dienst te houden tot 2040.

Postzegel Slangeneiland
Postzegel Slangeneiland
Bron: Wikipedia

De Moskva hielp bij het leiden van de zee-aanval tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Ze was destijds het krachtigste oppervlakteschip in het Zwarte Zeegebied. Het schip werd gebruikt tijdens de aanval op 24 februari op Slangeneiland. De Moskva begroette het Oekraïense garnizoen van het eiland via de radio en eiste zijn overgave, en kreeg te horen “Russisch oorlogsschip, go fuck yourself“. Hierna werd alle contact met Slangeneiland verbroken en werd het dertienkoppige Oekraïense garnizoen gevangengenomen.

Lengte:186 meter
Breedte:20,8 meter
Diepgang:7 meter
Waterverplaatsing:10.000 ton standaard
12.500 ton maximaal
Voortstuwing:4 gasturbines, 2 assen, 121.000 SHP (90.000 kW, 122.500 pk)
Snelheid:32 knopen maximaal (59 km/u)
Bereik:10.000 NM (19.000 kilometer)
Bewapening:16 × P-500 Bazalt-, later P-1000 Vulkan-antischeepsraketten
8 × 8 S-300F Fort (SA-N-6 Grumble)-luchtdoelraketten
2 × 20 OSA-MA (SA-N-4 Gecko) SR SAM
1 × dubbelloops AK-130 130mm/L70-kanon
6 × AK-630 raketonderscheppingsystemen (CIWS)
2 × RBU-6000
10 × (2 quin) 533mm-torpedobuizen
Helikopter1 Ka-25 (Hormone) of Ka-27 (Helix)

Volgens Oekraïne

Lancering Neptune raket
Lancering Neptune raket
Bron: Ministerie van Defensie Oekraine

De Oekraïense presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych en de gouverneur van Odessa Maksym Marchenko zeiden dat hun troepen de Moskva hebben getroffen. Hiervoor zouden twee R-360 Neptune anti-schipraketten zijn gebruikt. Na de aanval stond de Moskva in brand op een ruwe zee.
De Oekraïense raketten werden blijkbaar afgevuurd vanaf een lanceerinrichting op het land in de buurt van Odessa , terwijl Moskva 60-65 zeemijl (ongeveer 100 km) uit de kust lag. De kruiser was uitgerust met een drievoudig luchtverdedigingssysteem dat, als alles goed zou gaan, drie kansen zou hebben gegeven om zichzelf te verdedigen tegen een raketaanval van Neptunes. Er zouden levens verloren zijn gegaan en de kapitein Anton Kuprin was omgekomen bij de explosie en brand.

Hoe kan een zwaar bewapende kruiser geraakt worden door raketten? Een speculatie is dat Oekraïne een Bayraktar-drone heeft gebruikt als afleiding. Dit hield de luchtverdediging bezig. Het radarsysteem had daarnaast moeite met het onderscheiden van laagvliegende raketten boven een onstuimige zee.

Volgens Rusland

Volgens Rusland is er op de Moskwa een brand geweest waarop een explosie van munitie volgde. De schade was zo groot dat de bemanning het schip moest verlaten. De gehele bemanning is geëvacueerd en er zijn geen slachtoffers bij de brand of het zinken te betreuren.

Tijdens het slepen van het schip naar de haven van Sebastopol verloor het schip in stormachtig weer zijn stabiliteit en zonk het op 100 kilometer van Odessa ter hoogte van Slangeneiland.

Internationaal

De Litouwse minister van Defensie zei dat een Turks schip 54 Russische matrozen heeft gered nadat de Moskva een noodsignaal had uitgezonden. Er waren 485 bemanningsleden aan boord, waaronder 66 officieren.

AK-630 raketonderscheppingsystemen (CIWS)
AK-630 raketonderscheppingsystemen (CIWS)

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby , zei dat uit beelden op 14 april bleek dat het schip een flinke explosie had ondergaan en een daaropvolgende aanzienlijke brand. De oorzaak van de explosie was niet duidelijk. De Moskva leek op weg te zijn naar de haven in Sebastopol voor reparaties en het was onduidelijk of het schip op eigen kracht bewoog of werd gesleept. Op 15 april verklaarde een hoge Amerikaanse functionaris dat ze geloven dat Moskva werd geraakt door twee Neptune-raketten. Hij verklaarde ook dat het schip ongeveer 65 zeemijl ten zuiden van Odessa lag en enige tijd op eigen kracht bewoog nadat de raketten waren ingeslagen, voordat het op 14 april zonk. De functionaris zei ook dat er slachtoffers zouden vallen. 

De website Navalnews heeft een analyse gemaakt van de omstandigheden waarop de Moskva zonk. Er was geen slecht weer in de Zwarte Zee terwijl de Moskva werd gesleept, zoals Rusland verklaarde. De golfhoogte was op dat moment ongeveer 1 meter en de windsnelheid was ongeveer 14 knopen, wat wijst op mild weer en zee-condities. De website beoordeeld het functioneren van de kruiser die op papier zeer geschikt is tegen luchtdoelen. Ze verwoorden het in een aantal vraagstukken. Heeft de inlichtingendienst doorgehad dat Oekraïne het Neptune-systeem in gebruik had genomen? Heeft het radarsysteem de raketten gezien? Heeft het wapensysteem gereageerd want de Moskva heeft twee ‘Close In Weapon Systems’ (vergelijkbaar met de Nederlandse Goalkeepers) tegen aanstormende doelen? Was de bemanning vaardig in het bedienen van de systemen? Was de bemanning mentaal en fysiek op een aanval voorbereid? Hoe is het met brandbestrijding en schadebeperking?

Gevolgen

Boordkanon Moskva, AK-130 130mm/L70-kanon
Boordkanon Moskva, AK-130 130mm/L70-kanon
Bron: Zvezda-video

De Moskva is het grootste oorlogsschip dat sinds de Tweede Wereldoorlog tot zinken is gebracht. De laatste keer dat een oorlogsschip van vergelijkbare grootte tot zinken werd gebracht, was de iets kleinere kruiser ARA General Belgrano, die in 1982 tijdens de Falklandoorlog tot zinken werd gebracht door de Royal Navy. De Moskva was het grootste Sovjet- of Russische schip dat door vijandelijke actie tot zinken werd gebracht sinds Duitse vliegtuigen het Sovjet-slagschip Marat in 1941 bombardeerden. En het eerste verlies van een Russisch vlaggenschip in oorlogstijd sinds het zinken in 1905 van het slagschip Knyaz Suvorov tijdens de Slag bij Tsushimain in de Russisch-Japanse oorlog.
Het verlies van de Moskva wordt als significant en vernederend beschouwd voor de Russische president Poetin. Volgens het Oekraïense Nationaal Instituut voor Strategische Studies is het meer een psychologische schade dan materiële schade. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dat het zinken van de Moskva “een grote klap is voor Rusland” waardoor “Moskou moest kiezen tussen twee verhalen. Het ene verhaal is dat het gewoon incompetentie was en het andere is dat ze werden aangevallen. En geen van beide is een bijzonder goed resultaat“.

Igor Osipov
Igor Osipov

Hoewel Rusland niet heeft bevestigd dat Oekraïense raketten het schip hadden geraakt, heeft Rusland in de ochtend van 15 april een vergeldingsaanval gedaan tegen de raketfabriek Luch Design Bureau in Kiev. De fabriek van de Neptune-raketten.
De FSB (Russische veiligheidsdienst) arresteert de commandant van de Zwarte Zee-vloot, vice-admiraal Igor Ossipov. Vanwege het slechte weer en een brand aan boord van de Moskva?

De Moskva was het enige oorlogsschip in de Russische Zwarte Zeevloot met het S-300F-raketsysteem voor luchtverdediging over lange afstand. Ze vuurde zelf geen raketten af ​​op landdoelen in Oekraïne maar verleende luchtafweer-steun aan schepen die dat wel deden. Het zinken zorgde ervoor dat andere schepen op grotere afstand gingen varen. En nu kwetsbaarder zijn voor luchtaanvallen.

De twee zusterschepen van de Moskva zijn ingezet in de oostelijke Middellandse Zee. Doordat Turkije voor de duur van de oorlog de Turkse Straat heeft afgesloten voor oorlogvoerende oorlogsschepen kan Rusland de Moskva niet vervangen.

Bemanningsvideo

Op 16 april bracht Rusland een video uit en zei dat het een ontmoeting in Sebastopol liet zien met ongeveer 100 matrozen van de Moskva, samen met opperbevelhebber van de marine, admiraal Nikolay Yevmenov. De admiraal zei dat de matrozen hun dienst bij de marine zouden voortzetten. Volgens de onafhankelijke Russische online krant The Insider zijn ongeveer 100 matrozen en kapitein Kuprin, zichtbaar in de video. De Oekraïense editie van Radio Svaboda, zegt echter dat het onmogelijk is om de authenticiteit van de video te verifiëren.

Bemanning Moskva

Update 18 april 2022

De precieze reden voor het zinken van de Moskva is nog niet duidelijk. Wel duiken er beelden op van de rokende, overhellende en zwaar beschadigde kruiser. De reddingsboten zijn niet meer op het schip aanwezig. Wanneer de foto’s gemaakt zijn, is niet duidelijk. Er lijkt geen sprake van een onstuimige zee. Het Kremlin kan de authenticiteit van foto’s niet bevestigen, zei de presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov.

Ook is er een kort filmpje opgedoken van het rokende schip. Daarin zien we naast het schip de Russische zee-sleepboot Project 712 Shakhter (SB-922). Dit mast van dit schip is op de tweede foto achter de Moskva te zien (achter de radar).

Leveringen

De regering van Canada heeft een militaire steun van 500 miljoen dollar aan Oekraïne aangekondigd. Het betreft dan de levering van algemeen militair materieel en de levering van het Senator APC (Armoured Personel Carrier). Het voertuig is in dezelfde klasse als de Manticore (Voertuig 12kN) die door Nederland is aangeschaft.

De inhoud van de levering van $ 800 miljoen van de Verenigde Staten aan Oekraine is bekend:

 • 18 155mm houwitsers en 40.000 granaten
 • 10 AN/TPQ-36 counter-artillery radarsystemen
 • 2 AN/MPQ-64 Sentinel radarsystemen
 • 300 Switchblade drones
 • 500 Javelin-systemen en duizenden andere antitank-systemen
 • 200 M-113 pantservoertuigen
 • 100 gepantserde Humvees
 • 11 Mi-17 helikopters [hoe komen ze hier aan?]
 • Onbemande vaartuigen voor kustverdediging
 • NBC-beschermende uitrusting
 • Medische uitrusting
 • 30.000 sets body armour en helmen
 • 2.000 stukken optiek en laser afstandsmeters
 • C-4 explosieven
 • M18A1 Claymore mijnen

Ongelukje DGLC

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is aangekomen in Slowakije. Donderdag was men vertrokken vanaf de kazerne (reportage hier).
Tijdens de rit was er één incident. In Tsjechië botsen een aantal voertuigen op elkaar. Volgens een woordvoerder was het wegdek door regen glad geworden en was het zicht beperkt. Een van de voertuigen remde onverwacht en de vier voertuigen daarachter konden niet op tijd stoppen. Bij het ongeval raakte niemand gewond. Wel zijn vier van de vijf voertuigen zo beschadigd dat ze naar Nederland moeten worden teruggehaald voor reparatie.

Botsing DGLC in Tsjechië
Botsing DGLC in Tsjechië
Bron: Ministerie van Defensie

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!