Oorlog in Europa 72 – 19 april 2022

Dag 55 van de invasie met onder andere het nieuws over de oorlog, het nieuwe offensief, de strijd om Mariupol, counter-drone systemen en de YPR-765.

Het verloop van de oorlog

Tweet Rutte - Pantservoertuigen
 • Gisteravond is de strijd om de Donbas opnieuw losgebarsten. Na de terugtrekking van de Russen in het noorden heeft men genoeg tijd gehad om in het oosten te hergroeperen.
 • De Oekraïense strijdkrachten hebben een aantal dorpen rondom Izium en Charkov heroverd.
 • Nederland heeft de ambassade in Lviv weer geopend.
 • Rusland verstevigt zijn greep op bezette gebieden in Zuid-Oekraïne, installeert pro-Moskou-leiders, jaagt op andersdenkenden en ontmantelt Oekraïense staatsinstellingen, aldus de Wall Street Journal. In de stad Melitopol wapperen, net als vele andere in het gebied, nu rode, blauwe en witte Russische vlaggen boven openbare gebouwen. Russische veiligheidstroepen patrouilleren door de straten en soldaten bemannen controleposten, inspecteren de identiteitsdocumenten van mensen en kijken door de inhoud van hun mobiele telefoons, zeggen bewoners.
 • Minister-president Rutte zegt dat Nederland pantservoertuigen aan Oekraïne gaat leveren. Om wat voor een voertuigen het gaat, is niet bekend gemaakt. Rutte deed de toezegging in een gesprek met de Oekraïense president Zelenski. Minister van Defensie Kajsa Ollongren was daar ook bij aanwezig. Volgens geruchten gaan we de YPR-765 rupsvoertuigen leveren. Hiervan staan er nog een aantal in depot.
Stormer vuurt een Starstreak-raket af
Stormer vuurt een Starstreak-raket af
Bron: Ministerie van Defensie UK
 • Het Verenigd Koninkrijk zal de Stormer aan Oekraïne leveren. De Stormer is een pantservoertuig dat Starstreak-luchtdoelraketten kan lanceren.
 • Vice-president Kamala Harris kondigt Amerikaans (zelfopgelegd) verbod aan op tests met anti-satellietraketten. Het doel is een “internationale norm voor verantwoord gedrag in de ruimte” te maken en dus gevaarlijk ruimtepuin te voorkomen.
 • Rusland heeft 21 Belgische en 15 Nederlandse diplomaten uitgewezen. De vijftien Nederlanders zijn medewerkers van de ambassade in Moskou en van het consulaat in Sint-Petersburg. Ze moeten binnen twee weken zijn vertrokken.
 • Het gevechtspotentieel van de kusttroepen van de Noordelijke Vloot in 2022 zal met 1,5 keer toenemen, zei de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu. Eerder nog werd aan zijn aanwezigheid getwijfeld want hij zou zeer ziek zijn. Op de videobeelden van zijn toespraak zag hij er gezond uit. De minister zei ook dat de capaciteit van luchtafweerraketsystemen zal worden vergroot. Bovendien zal de Noordelijke Vloot de aanwezigheid van haar schepen in verschillende regio’s van de wereld uitbreiden om de veiligheid van de maritieme economische activiteiten van Rusland waarborgen.
 • Vanaf 1 september zingen Russische scholen aan het begin van de schoolweek het volkslied. Dat heeft het Russische Ministerie van Onderwijs bekendgemaakt. “Dit draagt ​​bij aan de vorming van een gevoel van patriottisme en burgerschap bij kinderen.
 • Bijna een week na het zinken van de Russische kruiser Moskva zijn familieleden wanhopig op zoek naar informatie over hun dierbaren. Men eist antwoorden maar het aantal doden, gewonden en vermisten blijkt staatsgeheim te zijn.

Nieuw Russisch offensief

Kaart oostfront
Kaart oostfront
Bron: Twitter War_mapper
 • Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten doen er 76 Russische ‘Bataljon Tactische Groepen’ (BTGs) mee aan het nieuwe offensief.
 • Het offensief is volledig in lijn met de Russische traditie begonnen met artilleriebeschietingen. Een Oekraiense luitenant geeft aan dat ze beschoten worden met houwitsers, mortieren en MLRS-raketsystemen, alle tegelijkertijd. Eerder op de dag waren ze al vanuit de lucht beschoten door twee Su-25 Frogfoots.
 • Het Amerikaanse leger verwacht de Oekraïners de komende dagen te gaan trainen in het gebruik van de Amerikaanse houwitsers. De training zal buiten Oekraïne plaatsvinden.
 • Russische rakettroepen en artillerie troffen 1260 Oekraïense militaire installaties, troffen 25 commandoposten, twee raket- en artilleriewapendepots, twee Buk-M1 luchtafweerraketwerpers en 1.214 vijandelijke concentratieplaatsen, aldus de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, generaal-majoor Igor Konashenkov.
 • Of er naast de beschietingen ook grootschalige troepenverplaatsingen zijn, wordt door verschillende internationale bronnen betwijfeld.
 • De Russische minister van Defensie Shoigu zegt dat de strijdkrachten van het land nieuwe methoden voor oorlogsvoering zullen introduceren. Hiermee kan men zich beter aanpassen aan de moderne omstandigheden. Shoigu noemde expliciet het gebruik van telecommunicatie-technologieën en van kunstmatige intelligentie. Door de nieuwe communicatiesystemen is de tijd om doelen aan te wijzen voor de Kaliber- en Kinzhal-raketten tientallen keren verkort, aldus Shoigu.
 • Het maakt niet uit hoeveel troepen de Russen sturen, we zullen vechten”, zei de Oekraïense president Zelenski in een toespraak. “Wij geven geen enkel deel van Oekraïne op.

Beelden

Er druppelen nog maar beperkt beelden binnen van het nieuwe Russische offensief.

Artilleriebeschieting van Oekraïense posities (locatie onbekend, warmtebeeldopname)
Beschietingen op Oekraïense troepen door het leger van Donetsk

In actie

Russische colonne loopt in een hinderlaag
Oekraïense tank vuurt op een Russische BMP

Mariupol

Luchtfoto Azovstal-fabriek
Luchtfoto Azovstal-fabriek
Bron: Google Maps

Burgers en militairen mogen vandaag tussen 14:00 en 16:00 uur de Azovstal-fabriek verlaten. De staalfabriek is nog de laatste plek in Mariupol waar Oekraine nog tegenstand biedt.

De Azovstal-fabriek is groot. Het terrein is 11 vierkante kilometer. Onder de fabriek is een groot stelsel met tunnels waar mensen zich kunnen verbergen.

Zolang de Oekraïense troepen in Mariupol vechten, houden ze de Russen bezig. De Russen kunnen dan hun troepen niet elders (in het nieuwe offensief) inzetten.
De verwachting is dat de troepen in de Azovstal-farbriek het nog enige dagen vol zullen kunnen houden. Men ligt onder continu artillerievuur. Al eerder gaven de troepen aan dat ze een tekort hebben aan voedsel en munitie. De Tsjetsjeense leider Kadyrov heeft aangegeven dat zijn troepen vandaag al de staalfabriek zullen innemen.

Vanuit Mariupol komen verschillende beelden van de verwoestingen:

Beschieting Azovstal-fabriek
Trainstation Mariupol
Treinstation Mariupol
Bron: Twitter Miladvisor

Russische counter-drone systemen

De NAVO werkt aan systemen tegen (kleinere) drones. Zie onze reportage over de oefening IES-21. Maar ook Rusland heeft counter-drone systemen in gebruik. In de Russische sociale media van VK vonden we een serie foto’s over deze systemen. Toelichting werd er niet gegeven.

Waarneming

Voor de waarneming van drones heeft men de beschikking over het Chameleon optische detectiesysteem en de Strizh3 voor detectie en storing.

YPR-765

Hierboven kon je lezen dat Nederland zwaarder materieel zoals pantservoertuigen gaat leveren. Later werden het zelfs ‘zwaar bewapende pantservoertuigen’. Over wat voor een pantservoertuigen hebben we het dan?
De meeste gepantserde voertuigen als de Boxer en de Fennek hebben een .50 mitrailleur als boordwapen. Geen zwaar wapen dus. De Leopard 2 tanks leasen we van Duitsland en die kan je dan lastig weggeven. Blijven over de CV90 en de YPR-765. Waarbij de CV90 heel modern is en dus lastiger te bedienen, in te zetten in integraal optreden en te onderhouden. De YPR-765 pantservoertuigen schijnen nog in depot te staan. De EODD en de Marechaussee hebben er nog een paar in gebruik.

Nederland heeft verschillende versies van de YPR-765 in gebruik gehad. Hieronder een aantal foto’s van de voertuigen in de afgelopen jaren.
Een bijzondere (ook qua typenummer) is de YPR-806, de Pantser Rups Bergings-uitvoering. Deze is op veel punten afwijkend en wordt gebruikt voor het bergen van niet meer inzetbare voertuigen tijdens het gevecht. De PRB-uitvoering beschikt onder andere over een uitgebreide gereedschapsuitrusting en een lier.

Update 21 april: PzH2000 naar Oekraïne

Het zijn niet direct pantservoertuigen, ze zijn wel zwaar bewapend…
Een artikel in het Amerikaanse militaire dagblad ‘Stars and Stripes’ schrijft dat Nederland de PzH2000 pantserhouwitser aan Oekraïne gaat leveren. Vertaald in het Nederlands schrijft men:

Nederland levert PzH2000 pantserhouwitsers?
Artikel ‘Stars and Stripes’

Duitsland zal Oekraïne voorzien van munitie en training voor zware artillerie, aangezien bondskanselier Olaf Scholz onder druk komt te staan ​​om meer steun te geven aan de poging om de Russische troepen af ​​te weren.
De training en munitie zijn voor de PzH 2000, een zelfrijdend snelvuur artilleriesysteem dat Nederland naar Oekraïne stuurt, aldus een hoge regeringsfunctionaris. De training zou kunnen worden gegeven in Polen of Duitsland, maar niet in Oekraïne vanwege aanhoudende aanvallen vanuit Rusland, zei de functionaris, die vroeg om niet geïdentificeerd te worden omdat de gesprekken tussen NAVO-bondgenoten en Oekraïne vertrouwelijk zijn.

Ook andere kranten zoals het gerenommeerde Forbes schrijven erover.

Van de PzH2000 heeft Nederland er nog een aantal (19?) in het depot staat. Daar waren er ooit om bezuinigingsredenen 25 in gezet. Zes ervan zijn een jaar geleden toegewezen aan de 41 Afdeling Artillerie. Dus als we materieel niet direct uit de actieve sterkte willen halen, dan is de PzH2000 een mogelijkheid. Zeker wanneer in deze opzet met Duitsland wordt samengewerkt. Aan de andere kant: mogen we de techniek van deze houwitser overdragen aan het buitenland?

Update 22 april 2022: Minister van Defensie Ollongren zei na afloop van de ministerraad dat het overleg hierover met met Duitsland over de levering van de PzH2000 in een afrondende fase zit. Ze is optimistisch dat het lukt. Oekraïne had specifiek om dit wapensysteeem gevraagd. Het is niet duidelijk hoeveel pantserhouwitsers Nederland gaat leveren.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!