Oorlog in Europa 73 – 25 april 2022

Dag 61. De Russen boeken weinig voortgang, bijzondere wapens in beeld en een luistertip over Russisch geweld.

Het verloop van de oorlog

Overleg Poetin - Shoigu over Mariupol
Overleg Poetin – Shoigu over Mariupol
Bron: Video Kremlin
  • Mariupol wordt belegerd, de regimenten in de staalfabriek worden niet meer actief aangevallen. Poetin besloot hiertoe in een gesprek met Minister van Defensie Shoigu. Een voordeel van belegering is dat troepen vrijgemaakt kunnen worden voor andere inzet en het aantal slachtoffers beperkt blijft.
  • Volgens het Britse Ministerie van Defensie heeft Rusland nog nauwelijks voortgang geboekt in het offensief dat al een week loopt. Logistiek en moraal schijnen nog steeds een aandachtspunt te zijn.
    Veel aanvallen worden door het Oekraïense leger afgeslagen. Het aantal artilleriebeschietingen neemt nog steeds dagelijks toe. Zowel steden als de rail-infrastructuur worden beschoten.
    Ook geeft men aan dat Rusland de burgers in bezette gebieden dwingt om bij het Russische leger of hulptroepen in dienst te gaan. Het is daarmee een schending van artikel 51 van de Vierde Conventie van Genève.
Bezoek Amerikaanse ministers in Kiev
Bezoek Amerikaanse ministers in Kiev
Bron: website Zelensky
  • President Zelensky had een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten van Amerika Anthony Blinken en de minister van Defensie Lloyd Austin. De bijeenkomst was in Kiev. De Amerikaanse ministers zeiden $ 713 miljoen extra militaire hulp toe. Het totaal aan hulp komt daarmee op $ 3,4 miljard.
  • Moldavië en Transnistrië staan nog steeds in de belangstelling van Rusland. Na de bevrijding van Donbas wil men de Russische burgers in Transnistrië een veilige omgeving aanbieden. Het vermoeden is dus dat er ook in de omgeving van Odessa te zijner tijd gevochten zal gaan worden. Daarmee wordt het vermoeden ingevuld dat Rusland de gehele kust van de Zwarte Zee wil veroveren.

Frontlijn

In de twee onderstaande kaarten van Al Jazeera wordt het verschuiven van het front over de laatste week zichtbaar. Rusland boekt alleen rond Luhansk enige voortgang.

En twee detailkaarten. Een van de gehele Donbas-regio en een van Mariupol.

Wapenleveringen

In het onderstaande overzicht vind je de levering van Duits materieel aan Oekraïne.

Wapenleveringen Duitsland
Duitse wapenleveringen aan Oekraine
Bron: Tpyxa News

In Nederland heeft de Minister van Defensie Olongren bevestigd dat Nederland PzH2000 pantserhouwitsers gaat sturen. Dit in samenwerking met Duitsland.

Onder het zeil een 2S1 "Gvozdika" 122mm houwitser
In Olomouc (Tsjechië) is dit transport gezien. Onder het zeil een 2S1 “Gvozdika” 122mm houwitser.
Mogelijk is dit een levering aan Oekraïne.
Leveringen Amerikaanse hulpgoederen
In de afgelopen dagen zijn er tenminste twee C-17 en twee 747 vliegtuigen met Amerikaanse hulpgoederen geland in Rzeszow (Polen).
M777 geschut
Amerika heeft al 18 M777 houwitsers geleverd aan Oekraïne. Eerdaags volgen er nog 79.
Er zijn 50 artilleristen op dit stuk geschoold. Een tweede klas van 50 start binnenkort.

Update 26 april: Duitse Gepard

In Nederland hadden de de Leopard 1 PRTL. Een luchtafweersysteem op basis van een Leopard 1 onderstel. De Duitse variant (met bijvoorbeeld een ander radarsysteem) was de Gepard. Duitsland heeft vandaag besloten om 50 Gepards aan Oekraïne te leveren. Krauss-Maffei Wegmann gaat de levering verzorgen.
Met de 2 kanonnen van de Gepard is Oekraïne straks in staat om bijvoorbeeld Russische drones of helikopters te bevuren.

Patriots in Slowakije operationeel

De Nederlandse Patriots zijn in Slowakije. De opstellingen liggen onder de rook van de middelgrote stad Zvolen. Men is klaar om te vuren wanneer dat nodig mocht zijn. De eenheid vertrok op 14 april vanuit hun kazerne in Vredepeel (reportage vertrek hier).

Eerste vlucht MQ-9 Reaper

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht: een MQ-9 Reaper heeft zijn 1e trainingsvlucht gemaakt. Dat gebeurde in Curaçao, waar de luchtmacht het onbemande verkenningsvliegtuig de komende tijd beproeft. De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim creëren daarvoor de perfecte omstandigheden. Bovendien kan het toestel direct inlichtingen verzamelen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties in het Caribisch gebied.
In totaal krijgt Nederland vier Reapers. In de loop van het jaar komen twee toestellen met twee grondstations naar Nederland. Het vliegtuig blijft op Vliegbasis Leeuwarden voorlopig in de opslag. De beide grondstations worden wel operationeel gemaakt. Vanaf dat moment zijn de toestellen boven het Caribisch gebied ook vanuit Leeuwarden te besturen.

Beelden uit Oekraïne

Resten van een Tochka-U raket in Kozarovychi (vlak bij Kiev)
Resten van een Tochka-U raket in Kozarovychi (vlak bij Kiev)
Bron: Belarusian Hajun Project
Het dorp Novotoshkivske
Het dorp Novotoshkivske (Luhansk Oblast) is niet meer bewoonbaar
Bron: Volksmilitie Luhansk
Neergeschoten Su-25 in de regio Charkov
Neergeschoten Su-25 in de regio Charkov
Bron: Tpyxa News
Een Russische tank in Mariupol draagt verder bij een de vernielingen

Begrijpen doen we het niet. Een museumstuk?
Het Maxim-machinegeweer is ongeveer 100 jaar oud.
Wel een lekker geluid.
In Mariupol wordt de UR-77 Meteorit ingezet voor artilleriebeschietingen.
Van oorsprong is dit voertuig bedoeld voor het ruimen van mijnenvelden. Een raket schiet een 725kg explosieve lijn over een gebied heen. De detonatie van de lijn laat vervolgens de mijnen exploderen.
Bron: Milchonicles

Beelden uit Rusland

Ontspoorde trein
Trein ontspoort bij Bryansk, Volgens sommigen door partizanen maar het is door het wegspoelen van het talud.
Bron: Twitter (vele sites)

Luistertip: Russische geweldscultuur

In het radioprogramma ‘De Dag’ van NPO Radio1 geeft Marnix Provoost in een podcast een toelichting op de geweldscultuur van het Russische leger. De majoor Provoost werkt aan de Nederlandse Defensie Academie en is promovendus. De podcast vind je hier.

Het Russische leger heeft geweld in de cultuur zitten. Dienstplichtigen kregen intern veel te maken met geweld die voortkomt uit een kaste-systeem. De ouderen gebruiken de jongeren voor hun gewin. Het huidige geweld komt voort uit de doctrine: geweld is normaal en burgergeweld wordt onderdrukt met niet-discriminerend geweld (massale bombardementen op burgerdoelen) of collectief straffen (gedwongen evacuaties / deportaties). Betrokkenen worden zelden ter verantwoording geroepen (geweld wordt gedoogd) en er is een zeer beperkte kader-laag die toezicht houdt.
Het Russische leger is een leger in een autoritair regime. Het leger gaat daarin niet anders om met afwijkende meningen dan de rest van de maatschappij. En de soldaat doet er niet toe, gesneuvelden worden bijvoorbeeld niet naar huis gebracht. Het geweldsgebruik is al zeker een eeuw oud en in de beleving van de Russen succesvol. De ‘hearts and minds’-strategie van het Westen is voor Rusland niet relevant.
Bij overgave van Oekraïne is er daarmee geen garantie op het niet meer toepassen van geweld. Wel zeker is dat Rusland op geen manier zal schromen om bij verzet geweld toe te passen.

Twee andere artikelen over dit onderwerp:

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!