Oorlog in Europa 75 – 3 mei 2022

Dag 69 kent opnieuw weinig Russische voortgang. Tegelijkertijd gonst het onder het oppervlak: wat zal er de komende weken gaan gebeuren?

Het verloop van de oorlog

 • Volgens de Duitse bondskanselier Scholz is een pacifistische benadering van de oorlog voorbij. “Ik respecteer alle pacifisme, ik respecteer alle houdingen, maar het moet cynisch lijken voor een burger van Oekraïne om te horen dat hij zich zonder wapens moet verdedigen tegen Poetins agressie“, zei Scholz tijdens 1 mei bijeenkomst in Düsseldorf.
 • De Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andriy Melnyk, vertelde de krant Bild am Sonntag dat de Gepard luchtafweertanks Gepard al 40 jaar oud zijn. Om Rusland te verslaan, “hebben we de modernste Duitse wapens nodig“, zei hij. Hij dacht zelf aan het leveren van Leopard tanks (De Leopard 1 of de Leopard 2? Zie een Duitse Leopard 2 in de kop van dit artikel) en Marder pantservoertuigen.
 • De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Franse collega Emmanuel Macron te verstaan gegeven dat het Westen moet ophouden met de wapenleveranties aan Oekraïne. Bovendien beschuldigde hij Kiev ervan de gesprekken die een eind kunnen maken aan het conflict niet serieus te nemen.
Inladen A U.S. Marine Corps M777 houwitser in C-17 Globemaster III, March Air Reserve Base, California, 23 april 2022
Inladen U.S. Marine Corps M777 houwitser in C-17 Globemaster III, March Air Reserve Base, California, 23 april 2022
Bron: U.S. Marine Corps, Cpl. Austin Fraley
 • De Amerikanen laten Oekraïners oefenen met het nieuwe materieel. De locatie van deze oefeningen is formeel onbekend. Wel werd tegen de bevolking rond het oefenterrein Grafenwöhr gezegd dat er meer artillerie hoorbaar zou zijn vanwege oefeningen. De M777 155mm houwitser schijnt al in Oekraïne in gebruik te zijn.
  Ten behoeve van het Amerikaanse congres is er een document gepubliceerd met het tot nu toe opgeleverde Amerikaanse materieel:
  • 1.400+ Stinger luchtdoelsystemen
  • 5. 500+ Javelin antitanksystemen
  • 14.000+ Overige antitanksystemen
  • 121+ Phoenix Ghost Tactical UAS
  • 700+ Switchblade Tactical UAS
  • 90 155mm houwitsers met 184,000 stuks munitie
  • 16 Mi-17 Hip helikopters (ex-Afghanistan)
  • Honderden Humvee’s
  • 200 M113 pantservoertuigen
  • 7.500 vuurwapens met 60 miljoen patronen
  • Lasergeleide raketsystemen
  • Overige essentiële goederen inclusief apparatuur voor communicatie en informatie.
Oefening Trojan Footprint 2022
Oefening Trojan Footprint 2022
 • In het oosten van Europa zijn de oefeningen Defender Europe 2022 en Swift Response 2022 gestart. Deze oefeningen lopen tot 27 mei. Er doen ongeveer 18.000 militairen van 20 landen aan mee. Polen is het gastland van DE22 en de oefening bestaat uit meerdere kleine onderdelen, zoals ‘Trojan Footprint’.
 • In het vorige bericht schreven we nog dat de chef van de Russische generale staf, Valeriy Gerasomiv, de troepen in Oekraïne aan ging sturen. Eén dag later, op 1 mei, zou hij bij een gerichte Oekraïense aanval op Izium gewond geraakt zijn. Een dag later werd dat weer ontkent door Rusland.
 • Rusland moet het eigendom van westerlingen in beslag nemen als reactie op een voorstel van de Amerikaanse president om de bevroren tegoeden van de Russische elite over te dragen aan Oekraïne. Aldus de hoogste wetgever van Rusland, Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin.
 • Er is kans op een andere oorlog ‘dichtbij’. De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn de laatste tijd opgelopen. De escalatie komt voort uit het geschil over de status van de Westelijke Sahara. Marokko lijkt te voelen dat zijn aanspraak op soevereiniteit voor dit gebied internationale steun krijgt.
 • Deze keer geen kaart over de Russische voortgang. We hebben te maken met een nagenoeg statisch front. Wat niet betekend dat er niks gebeurd! Ten oosten van Charkov schijnt Oekraïne de Russen terug te dringen. Op de grens met Transnistrië heeft Oekraïne een muur gezet. En na een lange belegering schijnt Rusland de Azovstal-fabriek in Mariupol aan te vallen.
Muur op de grens Oekraïne - Transnistrië
Muur op de grens Oekraïne – Transnistrië

Graantekort

De directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in Duitsland, Frick, vertelde het Duitse persbureau dat bijna 4,5 miljoen ton graan momenteel vastzit in Oekraïense havens en op schepen. Momenteel zijn er problemen met de export, onder meer doordat havens en zeeroutes zijn geblokkeerd in de loop van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

Tot het begin van de oorlog was Oekraïne een van ’s werelds belangrijkste producenten van tarwe en een belangrijke producent van maïs. Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe van het land. Het Wereldvoedselprogramma meldde ook dat sinds het begin van de oorlog ongeveer 2,5 miljoen Oekraïners voedselhulp hebben ontvangen.

Ondertussen worden door Rusland graanvoorraden in het oosten van Oekraïne naar Rusland gebracht. Volgens de minister van Landbouw Vysotsky is er al 1,5 miljoen ton graan gestolen.
Landbouwvoertuigen worden in beslag genomen en gaan ook op transport naar Rusland. De Oekraïense vestiging van John Deere laat echter weten dat een deel van zijn voertuigen op afstand zijn uitgeschakeld.

Graantransporten Melitopol
Let op de letter Z achter op de vrachtwagens
Landbouwmachines op transport

Volgende front

Moldavië?

Presentatie Lukashenko
Presentatie Lukashenko

Volgens een bericht in de Engelse krant The Times wordt het land Moldavië binnenkort door Rusland binnengevallen. Al op 1 maart gaf de president van Belarus, Lukashenko, een presentatie waar troepen na een landing op de kust bij Odessa het kleine land in zouden trekken. Op 25 april vonden verschillende explosies plaats in het gebouw van het zogenaamde Ministerie van Staatsveiligheid en een tv-zender. Transnistrië riep daarop de algehele mobilisatie uit.

In het nu verschenen artikel van The Times worden Oekraïense inlichtingenbronnen aangehaald: “Er zijn een “aantal indicatoren” die wijzen op een aanval in de nabije toekomst op de voormalige Sovjetstaat, die slechts 3.250 soldaten in zijn leger heeft“. Op de luchthaven van Tiraspol, bij de hoofdstad van Transnistrië, wordt al extra militaire activiteit waargenomen.
Naar verluidt zou Rusland kunnen proberen Moldavië binnen te vallen rond 9 mei, wanneer Rusland de Dag van de Overwinning viert. Op deze datum zou president Vladimir Poetin de erkenning van de onafhankelijkheid van Transnistrië aankondigen.

Tegelijkertijd merkt The Times op dat de informatie niet past in het beeld van de westerse inlichtingendiensten. Die suggereren dat Rusland niet over voldoende capaciteiten beschikt om deze aanval veilig te voltooien zonder het risico te lopen. De kans is groot dat de vliegtuigen worden neergehaald door de Oekraïense luchtverdediging in de regio van Odessa. Om ook in de toekomst munitie en troepen over te brengen, zou Rusland bovendien een landcorridor moeten creëren naar Moldavië. Een gebied dat nu door Oekraïne zwaar verdedigd is.

Britse defensie-analisten zien ook een voordeel van het openen van een front als deze:

 • Het rekt een deel van de Oekraïense troepen naar de zuidwestelijke flank;
 • Het ondermijnt het pro-Europese beleid van de Moldavische regering;
 • Het intimideert het westen, suggereert dat steun aan Oekraïne kan leiden tot verdere destabilisatie in de regio, ook op de Balkan.

Odessa?

Raptor patrouilleboot
Raptor patrouilleboot
Bron: Wikipedia

Twee Russische Raptor-patrouilleboten werden op 2 mei bij zonsopgang vernietigd in de buurt van Slangeneiland. Volgens de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, generaal Valery Zaluzhny, is de aanval door Bayraktar-drones uitgevoerd.
Volgens sommigen is de grote aanwezigheid van de Russische marine, de aanwezigheid van mariniers op de vernietigde Rapors en het grote aantal ISR-vluchten boven de Zwarte Zee nu een aanleiding dat Rusland werkt aan een landing aan de westkust van Oekraïne. Volgens anderen is een landing ondenkbaar omdat het een nieuw front zou openen en daarmee de aandacht van het Russische leger zou verdelen.

Een landing bij Odessa kan bovendien helpen in het aanvallen van Moldavië of het ‘bevrijden’ van Transnistrië.

Vernietigen Raptor-patrouilleboten

Speelgoed

In Russische winkels worden legervrachtauto’s verkocht. Deze hebben de letter ‘Z’ op hun deur staan.

Invasieletters

De meeste Russische voertuigen aan het front in Oekraïne hebben de letter ‘Z’ als herkenningsteken. Er worden nu ook voertuigen gezien met het complete Latijnse alfabet op de motorkap geschilderd.

Alfabet?


Bedankt voor het meedenken

Op 30 april verscheen onder iedere pagina over de ‘Oorlog in Europa’ een vraag om mee te denken. Er waren al 74 edities verschenen maar doen we het goed? Kan het beter? Een aantal mensen hebben gereageerd met complimenten. Bedankt hiervoor!
Hieronder een tweetal punten die we uitlichten.

 • JdB: “het is jammer dat het soms even duurt voor er weer een update is
  De bovenstaande reactie noemt een belangrijk punt. Niet alleen aan het front is er een slijtageslag maar ook ‘hier’. Want ook wij dachten dat de strijd en daarmee de artikelenreeks na een week oorlog achter de rug zou zijn… Er is heel veel nieuws over deze oorlog maar wij willen wel het nieuws publiceren dat bij ons past, niet al breed uitgemeten is in de pers en geen herhaling is. En dat kost tijd. Tijd die beperkt is en vaak opgaat aan ‘normale’ dingen.
 • PvM: “In het “normale nieuws” is er vaak ook een rubriek “positief nieuws”. Misschien een idee om ook hier iets over te schrijven?
  Bedankt voor je toevoeging. Oorlog is niet leuk. En dat blijkt dus te stevig uit onze artikelen. Begrijp ik en eens kijken of er iets leuks te vinden is. Een cartoon?

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!