Oorlog in Europa 77 – 9 mei 2022

Op dag 75 viert Rusland de Dag van de Overwinning. Met de grootse parade in Moskou en een ietwat saaie toespraak van president Poetin.

Het verloop van de oorlog

Ron Vogelaar
Ron Vogelaar
29-01-1966 / 04-05-2022
  • De meeste burgers schijnen uit Mariupol te zijn. De laatste dagen probeert de Russische artillerie het gebied met de grond gelijk te maken. Oekraïense strijders in de fabriek van Azovstal zoeken hulp voor gewonden en beloven door te vechten tot het einde.
  • Op 4 mei is Ron Vogelaar overleden. Hij was actief in het Oekraïense ‘International Legion’. Hij stierf na een artilleriebeschieting. Ron is daarmee de eerste Nederlandse vrijwilliger die in de strijd is omgekomen.
  • In het oosten van Oekraïne wordt nog volop gestreden.
  • De Verenigde Staten hebben Rusland nieuwe sancties opgelegd, onder meer tegen drie Russische televisiestations, terwijl de leiders van de G7 hebben toegezegd het economische isolement van Moskou te versterken.
  • De Amerikaanse first lady Jill Biden heeft ter gelegenheid van Moederdag een verrassingsbezoek gebracht aan haar Oekraïense ambtgenoot Olena Zelenska. De Canadese premier Justin Trudeau heeft een bezoek gebracht aan Irpin, een belangrijke buitenwijk van de Oekraïense hoofdstad Kiev die tijdelijk was bezet door Russische troepen.
  • De vicepremier van Rusland, Marat Khusnullin, zegt onder meer de Oekraïense stad Mariupol te hebben bezocht. “In de regio’s begint het herstel van een vreedzaam leven. Er is veel werk te doen. We zullen helpen, met name als het nodig is om grootschalig werk uit te voeren op het gebied van humanitaire hulp!
  • Niet alleen in Rusland werd de Dag van de Overwinning gevierd (zie verderop). In Oekraïne hield president Zelensky hierover een toespraak: “De weg ernaartoe is moeilijk, maar we twijfelen er niet aan dat we zullen winnen“.

Dag van de Overwinning

De Dag van de Overwinning (Russisch: День Победы) is de dag waarop de voormalige Sovjetlanden, waaronder Rusland, de overwinning op nazi-Duitsland vieren. De herdenking vindt plaats in meerdere oud-Sovjetlanden hoewel de viering in Rusland bekendst is. Of zoals de dag in het Russisch wordt benoemd:

De Dag van de Overwinning is de viering van de overwinning van het Rode Leger en het Sovjetvolk op nazi-Duitsland in de Grote Patriottische Oorlog van 1941-1945. De dag werd benoemd door het besluit van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR van 8 mei 1945 en wordt jaarlijks gevierd op 9 mei . In 1945-1947 en sinds 1965 is de dag een vrije dag. 9 Mei is een van de dagen van de militaire glorie van Rusland.

Naar de herdenkingsdag wordt ook vaak verwezen als ‘9 mei’. De herdenking vindt plaats op deze dag omdat de Duitse overgave in Europa op 8 mei 1945 om 23:01 in Berlijn inging. Door het tijdzoneverschil was dat in Moskou 9 mei 1945 om 01:01 uur lokale tijd.

Overwinningsparade in Moskou

Internationaal is de viering van 9 mei in Moskou de meest bekende vanwege de militaire parade. In het artikel van 30 april concludeerden we dat de parade nu met 131 voertuigen kleiner is dan in de vorige jaren.
Het meest spannende is nu de toespraak van president Poetin. Wat zal hij gaan zeggen over de militaire operatie in Oekraïne? Er bestaat volgen analisten een kans dat de operatie opgeschaald wordt naar ‘oorlog’ en er een algehele mobilisatie zal volgen.

Volgens de publicatie in de Russische militaire krant Zvezda ziet het programma van de parade er als volgt uit.

Generale repetitie

De laatste dagen is de militaire parade meerdere keren in Moskou gerepeteerd. Hieronder enige beelden van de generale repetitie van 7 mei.

Livestream

De parade in Moskou begint om 10:00 uur lokale tijd (09:00 uur in Nederland).

Met Engels commentaar (en vertaling):

Russische stream:

Toespraak Poetin

De luchtshow werd vanwege het slechte weer (sterke lage turbulentie) afgelast. Dus was er alleen de parade op de grond en de toespraak van president Poetin.

Poetin gaf in zijn toespraak Poetin geen oordeel over de voortgang van de speciale militaire operatie in Oekraïne omdat Rusland de verjaardag viert van de overwinning van de USSR op nazi-Duitsland. Wel zei hij dat de militaire actie een preventieve maatregel is tegen mogelijke agressie, en vertelde hij zijn soldaten dat ze vechten voor de veiligheid van Rusland. Hij zei verder dat Rusland werd bedreigd door westerse landen en de NAVO en beschuldigde hen van het voorbereiden van een aanval op de Krim. “Vorig jaar hebben we de NAVO-landen voorgesteld om een ​​veiligheidsverdrag te ondertekenen, maar ze wilden ons niet horen, ze hadden totaal andere plannen en er werd een aanval op de Krim voorbereid.“. “De alliantie begon met de militaire ontwikkeling van de gebieden die aan ons grenzen” voegde hij eraan toe en noemde de gevechten “onvermijdelijk“.
Poetin prees zijn troepen die vochten in de Donbas-regio: “Jullie vechten voor je moederland, haar toekomst“. Hij eindigde zijn toespraak met een strijdkreet tot de verzamelde soldaten: “Voor Rusland, voor de overwinning, hoera!

De toespraak ging dus niet in op een verdere aanpak van de strijd in Oekraïne. En er werd geen algehele mobilisatie afgekondigd. Tot nu toe is het daarmee goed nieuws.

Slangeneiland

Er wordt nog steeds fors om Slangeneiland (Snake Island, острів Зміїний) gevochten. Oekraïne zet daar vliegtuigen en de Bayraktar-drone in. Sinds het zinken van de Moskva beschikt Rusland niet meer over een goede luchtverdediging in dit gebied van de Zwarte Zee. Vandaar dat Rusland met troepen en materieel een steunpunt op dit eiland wil maken.
Door het ontbreken van een goede Russische luchtverdediging heeft de Oekraïense luchtmacht een goede gelegenheid om het eiland te bestoken. Maar ook vanwege het strategische belang is het noodzakelijk dat Rusland geen voet aan de grond krijgt. Het eiland zou namelijk kunnen dienen als steunpunt bij een eventuele aanval op de kust bij Odessa (door bijvoorbeeld Oekraïne vanaf Slangeneiland de toegang tot het eigen luchtruim via luchtafweer onmogelijk te maken).

Beschieten Project 11770 Serna-klasse landingsschip
Beschieten Mi-8 Hip en uitgestegen personeel
Bombardement door Su-27 Flankers

Het Flanker-bombardement heeft waarschijnlijk tussen 6 en 7 mei plaatsgevonden. Op satellietbeelden zijn op 7 mei de nieuwe verwoestingen te zien. Ook is het beschoten landingsvaartuig tegen de kust zichtbaar.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!