Oorlog in Europa 78: 12 mei 2022

Op dag 78 rommelt de oorlog door. Het belangrijkste nieuws komt uit Scandinavie met Finland en Zweden die serieuze stappen nemen om NAVO-lid te worden. En wij gaan (met bericht 78 op dag 78) even met pauze.

Het verloop van de oorlog

Minister Hoekstra in Oekraine
Minister Hoekstra in Oekraine
  • Direct na de viering van de Dag van de Overwinning hervatte Rusland weer de bombardementen op de verschillende steden in Oekraïne.
  • De Oekraïense president Zelensky heeft de Europese Unie opgeroepen om een ​​voorgesteld zesde pakket sancties tegen Rusland uit te rollen, waaronder een olie-embargo. Hij riep ook op tot internationale hulp om de blokkade van Odessa te beëindigen.
  • Als gevolg van “catastrofale verliezen” in Oekraïne verandert het Kremlin de toon van zijn propaganda, aldus de Oekraïense inlichtingendienst. Om de gemiddelde Russen voor te bereiden op een mogelijke nederlaag, begonnen de door het Kremlin gecontroleerde media de oorlog te presenteren als de confrontatie van Moskou met de Europese Unie en NAVO-leden, zei de Chief Intelligence Department van het Oekraïense Ministerie van Defensie. “Dit zal de schaamte om te verliezen van een sterkere tegenstander verminderen” zei men.
  • De Russische president Vladimir Poetin zal de oorlog in Oekraïne niet beëindigen met de Donbas-campagne en is vastbesloten een landbrug te bouwen naar het door Rusland gecontroleerde gebied in Moldavië, zegt de Amerikaanse directeur van de nationale inlichtingendienst Avril Haines.
  • De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Oekraïne Democracy Defense Lend-Lease Act ondertekend. “De kosten van de strijd zijn niet goedkoop, maar toegeven aan agressie is nog duurder” zei Biden voordat hij de wet ondertekende.
  • Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) bezocht op 10 mei Oekraïne. Hij was samen met zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock naar Kiev afgereisd.
  • Bato Basanov won vorig jaar de Tank Biatlon met zijn T-72B3. Dat het winnen van de Biatlon iets anders is dan oorlog voeren blijkt nu. Bato is in Oekraïne omgekomen.
  • De Finse president Niinistö en premier Marin hebben in een verklaring laten weten dat ze voorstander zijn van een snelle aansluiting bij het NAVO-bondgenootschap. De verwachting is dat Zweden binnenkort volgt.
  • Bij Charkov zijn de Russische troepen fors teruggedrongen. De Oekraïense troepen hebben op één plaats de Russen weer over de grens gedwongen. Het front blijft op sommige plekken in beweging. Het lukt geen van de partijen om een gebied vast te houden.

NAVO in actie

De meeste beelden over de oorlog in Oekraine komen vanaf het slagveld en geven aandacht aan de strijdende partijen. Ondertussen heeft de NAVO zich aan de oostgrens verstrekt en worden er meerdere oefeningen gehouden. Hieronder een selectie van de mooiste foto’s van de verschillende legers.

Amerikaanse soldaten van Charlie Company, 1-214th General Support Battalion, 12th Combat Aviation Brigade, laden samen met luchtmachtpersoneel een HH-60 Medevac Black Hawk-helikopter op een C-17-transportvliegtuig. De verplaatsing gaat naar Noorwegen ter ondersteuning van oefening Swift Response 2022.

Inladen HH-60 in C-17
Inladen HH-60 in C-17
Bron: 12 CAB, Staff Sgt. Thomas Mort

Een A-10C Thunderbolt II-vliegtuig van de 175th Wing, Maryland Air National Guard voerde een fly-over uit tijdens Exercise Swift Response 2022 op 8 mei in Stenkovec, Noord-Macedonië.

A-10C Thunderbolt II – 175th Wing, Maryland Air National Guard
Bron: 40th Public Affairs Detachment, Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley

Een Unmanned Aircraft Systems Repairer van het 7-17th Air Cavalry Squadron, 1st Air Cavalry Brigade voert routine-onderhoud uit aan een RQ-7B V2 Shadow tijdens de oefening Swift Response. 10 Mei 2022 in het trainingsgebied van Krivolak, Noord-Macedonië.

Onderhoud aan een RQ-7B V2 Shadow
Onderhoud aan een RQ-7B V2 Shadow
Bron: 40th Public Affairs Detachment, Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley

Soldaten van het Britse 16th Air Assault Brigade Combat Team stappen in een UH-60 Blackhawk-helikopter van de 1st Air Cavalry Brigade ter voorbereiding op een training tijdens Swift Response, Krivolak Military Training Center, Noord-Macedonië, 8 mei 2022.

Brits Lichtmobiel in een Amerikaanse heli
Bron: 1st Air Cavalry Brigade, Sgt. Jason Greaves

Vliegende toren

In China raakt men ook bekend met de vliegende tanktorens. In het nieuwsbericht van Phoenix TV laat men het exploderen van een tank zien, een aantal kilometers buiten Mariupol. In de onderstaande video is het vliegen van de toren vertraagd.

Never, never, never believe any war will be smooth and easy, or that any one who embarks on that strange voyage can measure the tides and hurricanes he will encounter. The Statesman who yields to war fever must realise that once the signal is given, he is no longer the master of policy but the slave of unforeseeable and uncontrollable events…

Winston Churchill

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!