Oorlog in Europa 79: 17 mei 2022

Op dag 83 willen Finland en Zweden lid worden van de NAVO en is Mariupol gevallen. De Nederlandse YPR-765 worden gebruikt.

Het verloop van de oorlog

Britse Challenger 2 tank in Finland
Britse Challenger 2 tank in Finland
  • Finland en Zweden hebben zich formeel als kandidaat gemeld voor het NAVO-lidmaatschap. De Turkse president Erdogan verklaart echter dat Turkije de plannen van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO niet zal goedkeuren. En alle NAVO-landen hebben vetorecht.
  • In Finland loopt de oefening Exercise Arrow. Britse troepen oefenen daar samen met de ‘Joint Expeditionary Force’ troepen uit Finland, de Verenigde Staten, Letland en Estland op het Niinisalo oefenterrein. In de oefening wordt gemechaniseerd multinationaal opereren getraind door ruim 3.000 militairen, 150 pantservoertuigen en 300 andere voertuigen.
  • In Estland is de oefeningen Siiil 22 begonnen. Onder de internationale naam Exercise Hedgehog zal men met 15.000 militairen een amfibische landing uitvoeren. Aan de oefening doen onder andere de USS Kearsarge Amphibious Ready Group (ARG) en 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU) mee.
  • McDonalds sluit al zijn 850 restaurants in Rusland.
  • Mariupol is gevallen. Meer dan 260 Oekraïense soldaten zijn op 16 mei geëvacueerd uit Azovstal. Het Oekraïense ministerie van Defensie kondigde de evacuatie aan nadat een van de commandanten van het Azov-bataljon, de Oekraïense militaire eenheid die zich in de staalfabriek heeft verschanst, een mogelijk einde aan het beleg aankondigde. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Malyar zei dat 53 “zwaargewonde” soldaten naar een ziekenhuis in Novoazovsk werden gebracht, terwijl nog eens 211 anderen via een humanitaire corridor naar een andere locatie werden geëvacueerd. Het Oekraïense leger zegt dat het bezig is om zijn resterende troepen uit de Azovstal-staalfabriek te halen.
  • De tijd die de wereld nu doormaakt, is “een perfecte storm en het moment van de waarheid“, zei Kremlin-woordvoerder Peskov. Westerse mogendheden die in Oekraïne tegen Rusland zijn, kunnen worden beschouwd als vijanden die een oorlog voeren tegen de staat. Hij wees erop dat economische sancties, het bewapenen van Oekraïense nationalisten en het geven van inlichtingen om Russische troepen aan te vallen allemaal neerkwamen op oorlogshandelingen. “Natuurlijk gebruiken we nog steeds de milde term ‘onvriendelijke staten’ als we ernaar verwijzen. Maar ik zou zeggen dat het vijandige staten zijn, want wat ze doen is oorlog“.

De verliezen

Sinds vandaag kunnen wij ook gebruik maken van de producten van Molfar. Molfar is een OSINT-organisatie die, onder ander, dagelijkse een gedetailleerd overzicht maakt van de strijd in Oekraïne.

Russische verliezen
Russische verliezen
Bron: Molfar

Militaire verliezen is iets dat altijd speelt in een oorlog. Tegelijkertijd wordt er ook schade aangericht aan het land. Steden worden gebombardeerd. Bruggen worden opgeblazen. Hieronder een overzicht van de schade die aan de Oekraïense infrastructuur is aangebracht. Op 10 mei bedroeg de schade $ 94.300.000.000 (tegen de wisselkoers van vandaag ruim 90 miljard euro).

Schade aan de infrastructuur
Schade aan de infrastructuur
Bron: Molfar

Onze YPR-765

In een maand tijd, van aankondiging tot aan de foto’s van de voertuigen in Oekraïne. De YPR-765 is aangekomen.

YPR-765 in Oekraïne
YPR-765 in Oekraïne met AK(M) geweer bovenop
YPR-765 in Oekraïne
YPR-765 in Oekraïne

Roaming

Roaming in Oekraïne
Roaming in Oekraïne

Een van de belangrijke onderdelen in een oorlog is om de communicatie van de tegenstander zoveel mogelijk stil te leggen. Al in het begin van een oorlog is dat een van de doelen. In Oekraïne is het mobiele netwerk nog nagenoeg volledig intact. Waarom? Omdat ook Rusland er gebruik van moet maken.

Het nadeel van een mobiele telefoon is dat hij gebruik moet maken van zendmasten en dat het gebruik prima te volgen is. Door het meten van de signaalsterkte van een mobieltje is het ook mogelijk om de locatie van een telefoon tot op enige tientallen meters nauwkeurig te bepalen. Via specifieke apparatuur (zoals het Russische Leer-3 systeem) nog veel nauwkeuriger.

In het bijgevoegde kaartje uit maart, wordt een overzicht gegeven van het roaming-gebruik (gastgebruik) van het Oekraïense telefoonnetwerk. Het kaartje toont de grootste concentraties maar ook de eenlingen die in het noorden van het land actief zijn. En in het kaartje alleen de locaties. Uiteraard is het ook mogelijk om op basis van de GSM-data verplaatsingen in kaart te brengen. Er wordt zelf gezegd dat er bij een aantal van de omgekomen Russische generaals gebruik gemaakt is van de data van hun mobiele telefoon.

Dat mobiele telefoons al een veiligheidsrisico vormen, is al veel langer bekend. Zo kon men in Afghanistan al precies de Amerikaanse bases in kaart brengen door de routes die de Amerikaanse militairen namen. Maar ook apps en websites op mobieltjes verzamelen informatie. Zoals de sport-apps die precies de gelopen route in kaart brengen (en uploaden op internet), websites die voor een buienradar graag willen weten waar je bent. Mogelijkheden te over.

240mm 2S4 mortier

Er is online een afbeelding opgedoken die laat zien dat Russische troepen nu 2S4 Tyulpan 240 mm-mortieren gebruiken. Het is de grootste mortier ter wereld. Het wapen schijnt gebruikt te worden om lasergeleide patronen af ​​te vuren op de Azovstal-staalfabriek in Mariupol . Het nieuws komt slechts enkele dagen nadat Oekraïense strijders in het complex volhielden dat overgave geen optie was.

De 2S4-mortier op rupsonderstel is gebaseerd op het chassis van het Krug (SA-4 Ganef) grond-lucht-raketsysteem. Het wapen werd in 1975 ingevoerd. Een bemanning van negen personen bedient een wapen. Vier bemanningsleden op het stuk zelf en vijf in een ondersteuningsvoertuig. De Tulipans – Russisch voor ‘Tulp’ – hebben een relatief beperkt bereik en hebben een lage vuursnelheid van slechts ongeveer één schot per minuut. Dit komt voor een groot deel door de enorme granaten die ze afvuren.

Hier vuurt de mortier de ‘Smelchak’ granaat af. Een lasergeleid projectiel.

Tyulpan 240mm mortier vuurt in Mariupol
2S4 Tyulpan 240mm mortier vuurt in Mariupol

Hoe dan?

Een onbegrijpelijke Russische actie (maar we kennen de achtergrond verder ook niet). Een BMP staat al rokend in het veld. Nummer twee probeert met hoge snelheid te passeren. Zonder resultaat (vanuit de BMP gezien). Ook deze rijdt het mijnenveld in. Gezien de omvang van de explosie heeft de bemanning het niet overleefd.

Mijnenveld

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!