Oorlog in Europa 80: 24 mei 2022

Op dag 90 zijn de bewegingen aan het front niet groots. Wat zeker niet wil zeggen dat het er rustig is.

Het verloop van de oorlog

 • Een rechtbank in Kiev heeft een 21-jarige Russische soldaat tot levenslang veroordeeld voor het doden van een ongewapende Oekraïense burger, in het eerste proces tegen oorlogsmisdaden sinds de Russische invasie.
 • In de eerste drie maanden van de ‘speciale militaire operatie’ zijn er in Rusland waarschijnlijk net zoveel doden gevallen als in de Sovjet-Unie tijdens de negenjarige oorlog in Afghanistan.
 • De Oekraïense president Zelensky hield de officiële openingstoespraak van het World Economic Forum in Davos via een videoverbinding. Hij riep op tot het opleggen van maximale sancties tegen Rusland. Het maximum is nog niet bereikt. Er is een olie-embargo nodig. Daarnaast riep Zelensky op tot maatregelen om te voorkomen dat banken Russische oorlogsmisdadigers blijven steunen. Er mag geen handel worden gedreven met Rusland. Hij bood bedrijven die zich terugtrokken uit Rusland een naoorlogse vestigingsmogelijkheid in Oekraïne aan.
  De voorzitter van het World Economic Forum in Davos, Brende, heeft een “Marshallplan” geëist voor de wederopbouw van Oekraïne.
 • Volgens de Amerikaanse president Biden probeert de Russische president Poetin de identiteit van Oekraïne uit te wissen.
 • De Baltische staten zijn volledig gestopt met het importeren van elektriciteit uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft zelf het afgelopen weekend de levering van gas aan Finland gestopt vanwege de Finse weigering te betalen in roebels.
 • Het parlement in Kiev heeft de staat van beleg en de algemene mobilisatie met 90 dagen verlengd. Beide zijn nu van kracht tot en met 23 augustus. 
 • Oekraïne zal in juli de eerste 15 Gepards uit Duitse voorraden ontvangen. Dit werd bevestigd door het Duitse ministerie van Defensie nadat minister Lambrecht met haar Oekraïense collega Resnikov had gesproken. Hij schreef op Twitter dat de ontmoeting met Lambrecht zeer productief was geweest. Volgens een Duitse persbureau moet de levering ook 60.000 patronen omvatten. 
 • Als reactie op de uitbreiding van de NAVO wil Rusland twaalf nieuwe militaire bases bouwen in het westen van het land. Volgens Russische persbureaus zei Minister van Defensie Shoigu: “Tegen het einde van het jaar zullen twaalf militaire bases en eenheden worden opgezet in het westelijke militaire district.” Shoigu hekelde “de toename van militaire dreigingen aan de Russische grenzen” en beschuldigde de VS en de NAVO. 
 • Tsjechië zou zo snel mogelijk Leopard 2-tanks uit Duitsland moeten ontvangen. De leveringen zijn gepland om dit jaar te beginnen en zullen ook een 30-daagse voorraad munitie bevatten. In een eerste stap zal het Tsjechische leger 14 Leopard-hoofdgevechtstanks en één op Leopard 2-gebaseerd bergingsvoertuig ontvangen. De levering uit Duitsland moet de Tsjechische Republiek in staat stellen om 20 T-72 gevechtstanks over te dragen aan Oekraïne.
 • De Russische marine krijgt er nog een serieuze dreiging bij: Harpoons. Afkomstig uit Denemarken, zo zegt de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin. Opvallend aan de uitspraak van Austin is dat het land niet alleen Harpoons levert, maar ook een lanceerinrichting. Daar ontbrak het in de plannen tot op heden aan. Want Oekraïense marineschepen zijn niet meer, dus moet Oekraïne het hebben van Harpoons die vanaf land gelanceerd kunnen worden.
 • Volgens informatie uit Kiev verzamelt de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland troepen aan de grens. In haar situatierapport maakte de Oekraïense generale staf bekend dat de Wit-Russische strijdkrachten meer verkenningen uitvoerden en extra eenheden in het grensgebied hadden opgesteld. Wit-Rusland heeft tot dusver niet actief deelgenomen aan de oorlog in Oekraïne. Russische troepen mochten het land echter gebruiken als verzamelplaats voor de aanval.

Verloop van de strijd

Wat is er in een week veranderd? We checken het aan de hand kan de kaarten van Al Jazeera en het Britse Ministerie van Defensie. In de grote lijnen is het front behoorlijk statisch. Er worden geen grote stukken van het land veroverd of heroverd. De grootste gevechten vinden nu plaats bij

Vooral in het oosten van het land rond is de strijd op dit moment wel hevig. Severodonetsk en Lysychansk worden door Russen omsingeld. Lyman wordt door artilleriebeschietingen als het ware met de grond gelijk gemaakt, grondtroepen naderen de buitenwijken. President Zelensky gaf aan dat er alleen al bij deze strijd dagelijks tussen de 50 en 100 Oekraïense militaire gedood worden.

Gedetailleerd

De OSINT-organisatie Molfar publiceert dagelijks een overzicht van de strijd rond verschillende steden. Deze keer hebben we hun dagelijkse bericht na vertaling integraal overgenomen. Het geeft een goed beeld van verschillende beschietingen die door het gehele land plaatsvinden.

Regio Charkov

 • Door beschietingen werden 2 huizen, 2 zomerkeukens, 3 auto’s vernield.
 • Een filiaal van het Kharkiv Automobile and Road College in Lozova werd beschoten. 85% van de ramen waren beschadigd, gebouw 1, de werkplaats en de slaapzaal zijn ook beschadigd.
 • Russische troepen beschoten de gemeenschappen Chuhuiv en Shevchenkivske. In de loop van de dag raakten 8 mensen gewond in de regio, waarvan 5 mensen in Saltivka.
 • Na de beschietingen van de gemeenschap werden clustermunitie gevonden.
 • Het Kiev-district in Charkov werd beschoten. 2 mensen raakten gewond. De Kerk van de Voorspraak van de Heilige Moeder Gods werd beschadigd.
 • Gedurende de dag werden Pivnichna Saltivka, Velyka Danylivka, Pervomaiske, Tsyrkuny, Balakliia gemeenschap beschoten. In totaal raakten 4 mensen gewond in de regio.
 • Het cultuurhuis, dat onlangs is gerestaureerd, werd beschoten. 2 raketten werden neergeschoten, maar de derde vernietigde het gebouw. Op het dak brak brand uit door de isolatie die in brand vloog. 8 mensen raakten gewond, onder wie een 11-jarig meisje. De Russische media publiceerden de nasleep van de staking. Mensen die tijdens de beschieting in de kelder waren, kregen een shell shock. De voorlopige kosten van de renovatie van het gebouw zouden 800 miljoen UAH (€ 25 miljoen) zijn.
 • De Barabashovo-markt in de regio Kiev werd beschoten. Paviljoens brandden op een totale oppervlakte van 1000 vierkante meter
 • Door beschietingen in het gebied raakten 20 mensen gewond. Gedurende de dag beschoten Russische troepen de volgende nederzettingen: Oleksiivka, Saltivka, Tsyrkuny. Er waren ook branden door beschietingen in de Bohodukhiv-gemeenschap.
 • Er waren beschietingen van Derhachi, Bezruke, Slatyne, Prudianka, Ruska Lozova. Bijna alle kritieke infrastructuurfaciliteiten worden vernietigd of beschadigd.

Regio Kiev

 • Tijdens werk in een veld in de buurt van het dorp Lypivka Bucha in het district ontplofte een tractor als gevolg van een botsing met een mijn die door Russische troepen was achtergelaten. Speciale apparatuur liep aanzienlijke schade op, de tractorbestuurder werd met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. In de buurt van het epicentrum van de explosie werden ongeveer 10 antitankmijnen achtergelaten door Russische soldaten in het veld geïdentificeerd en geneutraliseerd.
 • Russische troepen beschoten het grondgebied van het grensdorp Kucherivka Shostka district vanaf het grondgebied van de Russische Federatie. 6 explosies van granaten werden geregistreerd.

Regio Zaporizja

 • Olhivske, Zatyshshya, Novodanylivka en Kamyanske werden beschoten door Russische troepen. Preobrazhenka werd beschoten met artillerie, als gevolg van de beschietingen werd een vrouw gedood. Door een artillerieaanval op Vasylivka brak er brand uit, ook een gasleiding raakte beschadigd.
 • Als gevolg van de beschietingen werd het historische gebouw van de stedelingen Meleshkovs, aan de kathedraalstraat, verwoest. Een huis van vijf verdiepingen, drie privéwoningen, een zomerkeuken, een huiselijk gebouw werden beschadigd, er brak brand uit op het grondgebied van een privéwoning.
 • Als gevolg van de beschietingen werden een school en het gebouw van het stadsbestuur verwoest. In twee woonwijken is brand uitgebroken. 1917 huizen kwamen zonder gas te zitten, als gevolg van de beschietingen van het Orichiv-district.
 • De civiele infrastructuur van het dorp werd beschoten met 3 raketten. Er raakten geen burgers gewond.
 • Als gevolg van beschietingen met clustermunitie raakten verschillende woongebouwen met meerdere appartementen en privéwoningen, auto’s en een lyceumgebouw beschadigd.
 • Malynivka, Poltavka, Kamyanske, Chervone, Stepove, Olhivske, Orichiv, Novodanylivka, Zatyshshya, Bilohirya, Zelenyi Hai, Mala Tokmachka, Novosilka, Hulaypilske werden beschoten door russische troepen.
 • Als gevolg van de beschietingen van de steden Polohy en Vasylievka raakten gaspijpleidingen beschadigd, 479 verbruikers zaten zonder gas.
 • Russische troepen beschoten de volgende nederzettingen: Zaliznychne, Poltavka, Malynivka, Olhivske, Orichiv, Hulaipole, Kamyanske, Hulaypilske, Novodanylivka, Zatyshshya, Chervone, Termivka, Nove, Uspenivka, Shcherbaky.
 • Als gevolg van de beschietingen zaten 500 huizen in de Bilmak-gemeenschap zonder elektriciteit. 

Regio Luhansk

 • De Pavlogradbrug tussen Severodonetsk en Lysychansk werd verwoest. Severodonetsk, Lysychansk en Bilohorivka werden beschoten. Beschadigde gebouwen: 7 in Severodonetsk, 5 in Lysychansk, 5 in Toshkivka, 5 in Nyrkove, 4 in Vrubivka, 3 in Hirske, 3 in Zolote, 2 in Pryvillia, Novodruzhes’k. De aanvals- en offensieve acties waren in de buurt van Oskoloņivka, Purdivka, Shchedryshcheve en Smolyanynove.
 • Gedurende de dag beschoot het Russische leger meer dan 70 woningen in de regio Luhans’k. 13 huizen werden beschadigd in Zolote, 3 – in Mykolaivka, 3 – in Katerynivka, 2 – in Hirske, en 28 huizen werden beschadigd in Novodruzhesk. In Severodonetsk raakte één persoon gewond als gevolg van de beschietingen, 5 gebouwen met meerdere verdiepingen en het handelsgebied van de markt werden beschadigd.

Regio Kherson

 • Woongebouwen en infrastructuur raakten beschadigd als gevolg van de beschietingen.
 • Als gevolg van beschietingen door clustermunitie raakten 10 woongebouwen en een gasleiding beschadigd. 5 mensen raakten gewond, onder wie twee kinderen.
 • Russische troepen beschoten Novovorontsovka, Vysokopillya, Kochubeivka gemeenschappen.

Regio Mykolaiv

Beschieting van de regio Nikolaev
Beschieting van de regio Nikolaev
Bron: Novosti N
 • Als gevolg van de beschietingen van het dorp Pervomaiske vloog een appartement in een woongebouw in brand.
 • Russische troepen beschoten woon- en industriegebieden van de stad. Vijf mensen raakten gewond.
 • Als gevolg van de beschietingen werd een bouwbasis in de mykolajiv-regio verwoest.
 • Russische troepen vuurden clustermunitie af op de privésector van de stad. Woongebouwen werden beschadigd, huisdieren raakten gewond en werden gedood. In totaal raakten in de regio overdag 11 mensen gewond.
 • Als gevolg van beschietingen werd het gebouw van het internaat gedeeltelijk verwoest.
 • Russische troepen bestookten de buitenwijken van de stad met clustermunitie. Daardoor brak er brand uit in de velden bij de stad.
 • Als gevolg van de beschietingen in de regio door het Russische leger raakten 3 mensen gewond. De Oekraïense strijdkrachten schoten 1 X-type raket neer die werd afgevuurd door een Russische strategische bommenwerper.

Regio Donetsk

 • Als gevolg van de beschieting van Mykolaivka in het district Kramatorsk werden twee mensen gedood, twee – raakten gewond. 10 particuliere huizen werden beschadigd, twee huizen werden verwoest.
 • Als gevolg van de beschietingen door het Russische leger werd een muziekschool verwoest. Eén burger werd gedood (1, 2).
 • Russische troepen beschoten Bakhmut, Soledar, Avdiivka, Toretsk, Zalizne, Raihorodok, Lastochkyne, Pervomaiske, Yarova, Sil. 40 woongebouwen, een school, een muziekschool, een instituut, bedrijven, levensondersteunende voorzieningen werden verwoest.
 • In Lyman werd een huis verwoest door een voltreffer, drie mensen werden gedood, één persoon raakte dodelijk gewond.
 • Volgens het hoofd van het regionale militaire bestuur van Donetsk is in Avdiivka één burger gedood. Acht mensen raakten gewond in de regio (1, 2).
 • Russische troepen bestookten Avdiivka met artillerie. Als gevolg hiervan vlogen het dorp Khimik en het oude deel van de stad in brand. Minstens 20 woongebouwen, een kleuterschool en een cruciale school, die in 2021 na renovatie werd geopend, werden beschadigd (1, 2). Volgens het hoofd van de regionale militaire administratie van Donetsk werd 1 persoon gedood (1, 2).
 • Russische troepen beschoten Bakhmut, Lyman, Soledar, New-York, Mykolaivka, Zalizne, Klynove, Yahidne, Krasnopillia, Orlivka, Berestove.
  74 civiele voorzieningen werden verwoest: woongebouwen, scholen, industriële en agrarische bedrijven en levensondersteunende voorzieningen. Volgens het hoofd van het regionale militaire bestuur van Donetsk werden vier burgers gedood: twee – in Lyman, één – in Dachne, één – in Klynove. 11 mensen raakten gewond (1, 2).
 • Het Russische leger bestookte Bakhmut, Lyman, Krasnohorivka, Svitlodarsk, Zvanivka, Ocheretyne, Yakovlivka, Pokrovske, Soloviove, Krasnohorivka dorp. 53 civiele objecten werden verwoest: huizen, een school, een busstation, boerderijen. Als gevolg van de mortierbeschietingen van Krasnohorivka werd het grootste deel van de stad ontkracht. School- en gerechtsgebouwen werden verwoest in Lyman, 2 gebouwen met meerdere verdiepingen werden aanzienlijk beschadigd. In Ocheretyne raakte een woongebouw beschadigd als gevolg van een luchtaanval; er waren ook verwoestingen in andere dorpen van de gemeenschap: Soloviove en Krasnohorivka. In de richting van Svitlodarsk-Novoluganskoye werden elektriciteitsnetten beschadigd (1, 2).
  Volgens het hoofd van de regionale militaire administratie van Donetsk werden 3 burgers gedood in de Limaanse gemeenschap, 5 burgers raakten gewond (1, 2).

Regio Dnipropetrovsk:

 • Een man vond 7 clustermunitie in het veld en nam die mee naar huis. De munitie ontplofte waardoor de man gewond raakte en op de intensive care werd opgenomen.
 • De Apostolovo-gemeenschap werd beschoten.
 • De raket afgevuurd door Russische troepen viel in de Samara-rivier.
 • Er waren beschietingen van het  dorp Mar’ianske met ongeveer 10 granaten die het gebied troffen. De Apostolovo-gemeenschap kreeg nog twee klappen. Op weg naar de beschietingsplaats troffen DSNS-officieren clustermunitie aan.

Regio Rivne

 • Russische troepen voerden een raketaanval uit op een militaire faciliteit in de regio Rivne. Als gevolg van de beschietingen raakten 6 mensen gewond.

Regio Chernihiv

 • Russische troepen beschoten het grondgebied van de regio Chernihiv, vermoedelijk,  van 120mm mortieren. 9 explosies werden geregistreerd in de richting van het dorp Hrem’yach, 6 explosies waren in de richting van het dorp Mykolaivka.
 • Russische troepen beschoten het grondgebied van het grensdorp Sen’kivka, vermoedelijk, vanaf een granaatwerper van het TYPE AGS. Er werden 6 explosies geregistreerd.
 • Russische troepen, vermoedelijk met een mortier van 120 mm, beschoten het grondgebied van het grensdorp Hrem’yach vanaf het grondgebied van de Russische Federatie. 6 explosies werden geregistreerd.

Regio Odessa

 • De luchtverdedigingstroepen van de strijdkrachten van Oekraïne schoten een kruisraket neer die door de Russische troepen vanuit de Zwarte Zee naar de regio Odessa werd afgevuurd.
 • Russische troepen voerden een luchtaanval uit met een kruisraket op een industrieel bedrijf met een kunstmestmagazijn. Als gevolg van de beschietingen brak er brand uit op het grondgebied van de onderneming, industriële gebouwen werden verwoest, een krater van 12 meter breed en 3 meter diep werd gevormd.

Regio Zjytomyr

 • Er werd de regio beschoten met kruisraketten. Explosies werden gehoord in de stad Malyn. Als gevolg van de beschietingen raakten ongeveer 150 particuliere huizen, 1 flatgebouw, bedrijven en winkels beschadigd, 4 mensen raakten gewond.

Patriots in het oosten

De Nederlandse en Duitse Patriot-raketsystemen zijn in Slowakije opgesteld. In de video tonen Nederlandse en Duitse militairen hun inzet.

Patriots in Slowakije
Bron: NAVO

M777 voor Oekraïne

Amerikaanse mariniers met 2nd Battalion, 11th Marine Regiment, 1st Marine Division, van Marine Corps Base Camp Pendleton, Californië, maken houten kisten en constructies klaar voor het laden van M777 Houwitser-kanonnen in C-17-vliegtuigen op March Air Reserve Base. Het geschut zal naar Oekraïne gaan.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!