Oorlog in Europa 81: 31 mei 2022 (slot)

Op dag 97 zijn er felle gevechten in het oosten van Oekraïne. De wapenleveringen aan Oekraïne gaan verder en de strijd kan nog lang duren. Onze verslagleggen stopt…

Het verloop van de oorlog

Chips en raketten
De meest gedeelde foto deze week: een militair eet chips terwijl zijn geschut vuurt.
Bron: onbekend
 • In Nederland stopt vandaag de import van Russisch gas. Nederland weigerde te betalen in roebels.
 • Een pro-Russische separatistische leider in Oost-Oekraïne zei dat meer dan 5.000 Oekraïense krijgsgevangenen worden vastgehouden in de Volksrepubliek Donetsk.
 • President Loekasjenko van Belarus zei dat hij bataljonssterke tactische groep de grens met Oekraïne zal sturen.
 • Deense kiezers beslissen woensdag of ze willen toetreden tot het gemeenschappelijk defensiebeleid van de EU, aangezien de regering nauwere veiligheidsbanden met bondgenoten zoekt. Denemarken was tot nu terughouden gebleven bij de inspanningen van de EU om parallel aan de NAVO een gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid op te bouwen.
 • De Turkse president Erdogan zei dat de gesprekken met Finse en Zweedse delegaties niet op het ‘verwachte niveau’ waren. Ankara kan hierdoor geen ja zeggen tegen ’terrorisme-ondersteunende’ landen die tot de NAVO toetreden,
 • Minstens 16.000 stadsbewoners zijn, volgens de burgemeester van Mariupol, sinds half april door Russische bezetters begraven in massagraven in dorpen in de buurt.
 • De Verenigde Staten zullen geen raketsystemen (zoals de MLRS en de M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)) naar Oekraïne sturen, zei president Joe Biden maandag. Men wil nu geen systemen leveren die Rusland kunnen bereiken. Het besluit kwam kort na het Russische dreigement waarin de levering een ‘onaanvaardbare escalatie’ genoemd werd.
 • Oekraïne ontvangt deze week Harpoon-antischipraketten uit Denemarken. Met deze wapens kan met schepen over een groot gedeelte van de Zwarte Zee aanvallen.
 • De Duitse regering en de oppositie zijn het eens geworden over een deal die 100 miljard euro vrijmaakt om het eigen leger te moderniseren.
 • Er zijn geen extra Amerikaanse troepen meer nodig voor Zweden en Finland nadat ze lid zijn geworden van de NAVO, zei de Amerikaanse generaal Christopher Cavoli.
 • Het Amerikaanse leger heeft Raytheon een contract ter waarde van 687 miljoen dollar gegund voor de aanschaf van Stinger luchtdoelraketten. De bestelling is om de voorraden weer aan te vullen.
 • Inwoners van Litouwen hebben € 5 miljoen gecrowdfund om een ​​Bayraktar drone voor Oekraïne te kopen.
 • Morgen, woensdag 1 juni, wordt in Nederland de Defensienota openbaar. Het schijnt dat Nederland er een aantal F-35 en Reapers bij krijgt. Daarnaast wordt er nagedacht over de aanschaf van extra Patriot-systemen en kruisraketten voor de Koninklijke Marine.

Verloop van de strijd

Wat is er in een week veranderd? De grootste gevechten vinden nu plaats bij Luhansk en in het Donbas-gebied. Russische troepen zijn de belangrijkste stad Severodonetsk verder binnengedrongen en hebben een aantal buitenwijken stevig in handen. Men rukt op naar de binnenstad. Ten noorden van deze stad lukt het Oekraïne weer om wat terrein te veroveren.
Het lukt Rusland om de laatste periode continu wat vooruitgang te boeken. Men heeft geleerd de troepen en slagkracht te concentreren. Om voortgang te kunnen boeken, zet Rusland zeer sterk in op de artillerie. Volgens Oekraïne is nu 60% van de gebouwen in Severodonetsk hierdoor verwoest en nog eens 30% beschadigd.

Voorrang

Een Russische BTR-D geeft bij Popasna voorrang aan zijn collega’s. De Oekraïense 80 Air Assault Brigade had juist op die plek mijnen gelegd.

Pantservoertuig rijdt op AT-mijn

Tot de laatste man

De bomen waren nog kaal dus is de film mogelijk van het voorjaar. We zien een stukje van de loopgravenoorlog gefilmd door een drone. Een eenzame Oekrainse militair wordt aangevallen door een groep Russen. De context van deze actie is niet bekend. Nadat hij met handgranaten bestookt wordt, lukt het hem twee keer om deze terug te gooien. Aan het einde delft hij toch het onderspit.

Wapenleveringen

Veel landen hebben militair materieel geleverd. Een kleine indruk daarvan via een aantal foto’s. Een complete lijst vind je op: https://www.oryxspioenkop.com/2022/04/answering-call-heavy-weaponry-supplied.html.

Uitputting

Wij van DefensieFotografie hebben de luxe die er aan het front niet is: wij kunnen er mee stoppen als we dat willen. De oorlog in Oekraïne is een ware uitputtingsoorlog geworden. Een ‘attrition war’ zoals het in het Engels heet. Uitputting is de militaire tactiek waarin landen om een oorlog te winnen de vijand continu verliezen blijven toebrengen in personeel en materieel. Totdat een van beiden in elkaar stort. De uitputtingsoorlog wordt over het algemeen gewonnen door de partij met de grootste reserves.

Wij hadden ook niet verwacht dat het zo zou lopen. En we zijn daarin in goed (internationaal) gezelschap. Niemand durft nog te zeggen hoe lang het gaat duren. Sommigen noemen nog een half jaar of een jaar. En wie er gaat winnen??? Wie heeft de langste adem? Wie kan er nog de enorme verliezen absorberen? Vijftig tot 100 Oekraïense militairen sneuvelen per dag en een veelvoud van dat aantal valt aan Russische zijde.

Voor nu stoppen wij met de periodieke verslagleggen. Na 81 artikelen die inzicht geven in moderne oorlogvoering. Iedereen bedankt voor zijn belangstelling.

Russische verliezen
Russische verliezen
Bron: Molfar

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!