Geschiedenis Oirschotse heide

Oefenterrein de Oirschotse heide

Reeds in 1830 werd het huidige terrein al gebruikt voor een militair kamp, genaamd Kamp Oirschot. 10.000 militairen van de noordelijke Nederlanden waren hier gelegerd tijdens de opstand tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, thans België. 
Kamp Oirschot is in 1839 weer afgebroken en er zijn, op wat oefeningen na, geen militairen meer gevestigd geweest tot aan WW2. Tijdens WW2 is het gebied door de Duitsers gebruikt waarvan je rondom het terrein nog  tastbare herinneringen kunt vinden.

Aan de meest westelijke zijde ligt een stukje treinrails als monumentje. Deze rails werd gebruikt om houten namaak-vliegtuigen te verplaatsen. Er was een compleet schijnvliegveld aangelegd waardoor de geallieerden succesvol afgeleid werden van Fliegerhorst Welschap even verderop en hun bommen verspilden aan nutteloze doelen.
Het schijnvliegveld bestond uit landingsbanen, hangars, barakken en een uitkijktoren.
De omgeving werd ook door de bommenwerpers van de Duitsers gebruikt om hun bommen af te werpen als ze deze niet afgeworpen hadden op doelen in Engeland. Ze vlogen hierbij zo laag mogelijk in de hoop dat de bommen niet explodeerden bij het neerkomen. Zo waren ze ineens een stuk lichter en konden ze alsnog hun thuisbasis in Duitsland halen.  Toen de Britten doorkregen dat het maar een houten afleidingsvliegveld was, bombardeerden ze nog éénmaal. Echter gebruikten ze geen echte bommen maar een houten variant.

Na de oorlog

Op de heide wordt tot op de dag van vandaag nog wel eens ongesprongen munitie gevonden uit WW2. 
Dikke bomscherven kun je nog regelmatig aan de oppervlakte vinden als het flink gewaaid heeft en het stuifzand zich verplaatst heeft.
Na WW2 is de huidige Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne gebouwd en wordt het terrein intensief gebruikt als oefengebied door defensie.
In de jaren 50 is de huidige A58 aangelegd en werd het oefengebied opgesplitst. Waar het eerst tot aan het kanaal liep is het einde nu te vinden onder de A58. Het afgesplitste stuk boven de A58 (Vak A) is nog wel militair oefenterrein maar wordt minder frequent gebruikt en ook enkel te voet, er mogen geen voertuigen oefenen. 
Sinds het ontstaan van het DHC (defensie helikopter commando) in 2008 wordt het terrein ook actief gebruikt door Chinooks, Cougars en Apaches.