Alle Koude Oorlog complexen

Welke complexen hadden we in de Koude Oorlog en waar stonden deze? Met een kaart en een lijst geven we het inzicht. De kazernes ontbreken (nog) in de lijst.

Kaart van de Landmacht- en Marine-complexen

Legenda:
Paars: mobilisatiecomplexen
Groen: magazijncomplexen of logistieke complexen
Rood: munitiecomplexen
Blauw: aanvullingsplaatsen (magazijnen met voorraden voor de aanvullingsplaatsen)
Geel: POMS-sites
Grijs: Overige complexen
Bij open markeringen (een gaatje in de marker) zijn de pagina’s voorzien van actuele foto’s.

Kaart van de Luchtmacht-complexen

Legenda:
Rood: Wing Operations Center
Grijs: Overige complexen

Complexen in Duitsland

Over de complexen in Duitsland is nog zeer weinig bekend. Zie verder de themapagina over Duitsland.

Legenda:
Geel: Forward Storage Sites
Blauw/grijs: Beoogde FSTS-complexen, niet gerealiseerd
Grijs: Overige complexen

Alle complexen in één tabel

In de onderstaande lijst vind je alle complexen die op de website voorkomen. Wanneer je de lijst niet goed kunt zien, dan kan je gebruik maken van de lijst op de alternatieve pagina.
In de kolom ‘voortgang’ wordt middels een aantal bolletjes aangegeven in welke mate het onderzoek gevorderd is. Van nul bolletjes (niks aan gedaan) tot en met 10 bolletjes (alles geplande acties doorlopen, complex compleet). Het geeft een relatief inzicht van de kwantiteit van de informatie op de genoemde pagina.
Deze tabel wordt minder vaak bijgewerkt dan de pagina’s van de afzonderlijke complexen, met name de voortgang kan hierdoor afwijken.
Datum tabel: 8 september 2023.

Geen mobilisatiecomplex

Door het land heen liggen nog een aantal complexen die niet als mobilisatiecomplex in het overzicht zijn opgenomen. Het kunnen complexen zijn die in de Koude Oorlog zijn aangelegd. Het ontbreekt de complexen echter aan de kenmerkende bouwstijl of een mobilisatie-functie. De keuze om complexen soms niet (of wel) in de lijst op te nemen, is arbitrair.


Laatste aanpassing: 8 september 2023

HELP MEE! Met het onderzoek naar de MOB-complexen zoek ik soms een speld in een hooiberg. Die informatie is daarom soms summier en kan zelf (ondanks de zorgvuldigheid) onjuist zijn. Dus: heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.