Vragen

1. Publicaties

Fotowerk delen wij op deze site om een impressie te geven van ons werk en stijl.
DFN is niet aangesloten bij een persbureau en publiceert beperkt in commerciële media. Je komt ons fotowerk regelmatig tegen op defensie-gerelateerde pagina’s waaronder de officiële internetpagina’s van eenheden van de Nederlandse krijgsmacht. Delen van het fotowerk worden veelal gepubliceerd op social media en op themapagina’s rond het onderwerp van de foto.

2. Ons auteursrecht, merk, handelsnaam etc.

Iedere fotograaf van DFN behoudt persoonlijk het auteursrecht op zijn foto’s. 

DefensieFotografie Nederland hanteert waar mogelijk de naam volledig uitgeschreven. De juiste schrijfwijze is hierin met beginnen met een hoofdletter en de hoofdletter F in het woord defensiefotografie. Afgekort is onze naam “DFN”. In verkorte vorm (bijvoorbeeld in de domeinnaam van deze site) of in het spraakgebruik maken wij ook gebruik van de verkorting “DefensieFotografie”. Let hierbij opnieuw op de formele schrijfwijze. Ofschoon de plaatsing van hoofdletters uiteraard in het uitgesproken woord in technische uitingen (als mailadressen en url’s) en in referenties door derden niet gehoord/gezien wordt.

Ons logo is een gestileerde Nederlandse leeuw zoals deze ook in het landswapen gebruikt wordt en via stickers op Nederlandse (historische) legervoertuigen. Voorzien van de tekst “DefensieFotografie” in de bovenste helft. In de onderste helft van het logo wordt gevarieerd tussen het woord “Nederland” bij algemene uitingen of de naam van de fotograaf bij meer specifieke uitingen. In drukwerk wordt in ons logo gebruik gemaakt van een oranje steunkleur.

Onze naam (in alle schrijfwijzen) geldt als onze handelsnaam in de betekenis van de Handelsnaamwet. De naam en logo’s worden gebruikt om onze producten of diensten te onderscheiden. Tegen inbreuk zal opgetreden worden. 

Creative Commons-Licentie

De teksten (niet de foto’s) in het naslag- en beeldbank-deel van de website vallen onder de CC BY-SA 3.0, de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie. Dit geldt ook voor de delen van artikelen en reportages waar als bron Wikipedia staat aangegeven.

3. Gebruik

Veel van onze reportages en foto’s worden pas na intensief contact gemaakt. Na overleg met een Sectie Communicatie, een eenheid, met verenigingen of stichtingen. Het is voor ons normaal om als dank voor de gastvrijheid een persoonlijk, beperkt, kosteloos en niet-exclusief gebruiksrecht op foto’s af te geven (kort samengevat: je krijgt de foto’s). Het gebruiksrecht omvat dan veelal het recht tot gebruik of publicatie zonder winstoogmerk namens de persoon of organisatie waarmee DFN afspraken heeft gemaakt. Publicaties op websites (inclusief social media), in nieuwsberichten of in papieren folders is toegestaan. Bij publicatie dient als bron de naam ‘DefensieFotografie Nederland’ en (optioneel) de naam van de fotograaf vermeld te worden. Wat dan niet is toegestaan:

  • De foto’s verkopen;
  • De foto’s gebruiken voor commercieel of financieel gewin;
  • De foto’s aanpassen (waaronder bijsnijden of kleur aanpassen);
  • Het overdragen van het gebruiksrecht aan anderen;
  • Publiceren waarbij het aanzien van DFN, de strijdkrachten of betrokkenen geschaad worden.

Uiteraard staan we open voor alle manieren van samenwerking.

Opvragen foto? Stuur ons via deze pagina een bericht.

DefensieFotografie Nederland beheert een grote beeldbank. Verzoeken nemen wij graag in behandeling.

4. Naamsvermelding

Is het verplicht om de naam van de fotograaf te vermelden bij een publicatie?
Het antwoord daarop is heel gemakkelijk: ja!

Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag door naar de website van juridisch adviseur mr. Charlotte Meindersma. Op haar site vind je onder andere een artikel over de juiste naamsvermelding, de positie van de auteursnaam in het auteursrecht en over de meest gebruikte smoesjes om het niet te doen.

Bij digitaal gebruik wordt er (als de techniek van het platform dit toestaat) gebruik gemaakt van een link naar onze hoofdpagina of subpagina van deze website.

6. OpSec

Hoe gaan wij om met de veiligheid (OpSec in het jargon)? Wanneer censureren wij en hoe gaan wij om de privacy van actief dienende militairen? Zie deze pagina.

7. Mag ik mee?

Veel mensen zien de (gave) actiefoto’s en willen daarna mee. Kan dat?
In het kort is het antwoord op deze vraag: Nee!

En dan is er ook het langere antwoord. Voor operationeel defensie hebben we teveel slechte ervaringen met mensen die mee willen, die denken dat ze naar een soort ‘defensie-pretpark’ gaan of die zich niet aan de regels houden. 
Even een indruk van een gemiddelde fotodag op het oefenterrein. Het is vaak meer dan 10 kilometer wandelen. Het loopt niet echt lekker op zompige tankbanen of (als het droog is) door mul zand. Op een goede dag pakken we ongeveer drie keer 10 minuten actie. De rest van de dag staan we te wachten of zoeken we actie. De keren dat we net op de verkeerde plek stonden zijn niet meer op één hand te tellen.
En als dat allemaal wel goed gaat? Je geduld hebt en wandelschoenen? We hebben slechte ervaring met onze gasten die in de weg staan bij een oefening. Op het levensgevaarlijke af. Waardoor wij weer in de stress schieten en op onze gasten moeten gaan letten. Of gasten die geen rekening houden met onze regels rond OpSec en te veel informatie openbaar maken. Enzovoort, enzovoort.

Kan er dan echt niks? Veel oefenterreinen zijn een openbaar natuurgebied. Kan je gewoon heen. En er is bijna altijd wel iets te doen.
Tot slot fotograferen we ook historie en erfgoed. Veel makkelijker om bij de komen, veel gemakkelijker om een mooie reportage over te maken. En als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust via de contactpagina.

8. Onrechtmatige publicatie en gebruik

Op alle pagina’s en foto’s op deze site én op al onze foto’s die op andere manier verkregen zijn, rust copyright. De foto’s vallen onder het Nederlandse auteursrecht. Dat wil zeggen dat niets zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf verspreid mag worden. Wil je foto’s van deze site gebruiken dan moet je contact opnemen (bijvoorbeeld via de contactpagina). Veelal kan er een afspraak gemaakt worden zonder kosten.

Publiceer je ons werk zonder toestemming en wij ontdekken dat, dan krijg je een éénmalig verzoek het gekopieerde te verwijderen alsmede een factuur voor het gebruik. Wij hanteren hierbij de tarievenlijst van BeeldAnoniem. We hebben daarna de mogelijkheid om tegen een overeen te komen bedrag een gebruiksovereenkomst op te stellen. Worden wij genoodzaakt een rechtszaak te starten dan zullen gemaakte kosten eveneens verhaald worden. Bij oneigenlijk gebruik gaat er ook een verzoek naar je webhost om de pagina/site offline te halen.

Alle foto’s op deze site zijn van onszelf tenzij anders vermeld. Foto’s van anderen gebruiken we enkel na uitdrukkelijke (schriftelijke) toestemming van de rechtmatige eigenaar. Wij verwachten hetzelfde van gebruikers die onze foto’s willen gebruiken.

Zie ook:

9. Mijn foto heeft vreemde kleuren

Op de website hebben de foto’s de kleuren zoals ze bedoeld zijn. Heb je van ons de foto’s gekregen voor op je eigen computer dan kan het voorkomen dat deze met foute kleuren getoond worden. Dit komt voornamelijk voor in Windows 10. Het rood toont veel roder, het groen toont veel groener. Dit komt doordat Windows 10 niet goed omgaat met de de kleurinformatie in onze foto’s (de ICC-profielen).

Windows 10 Foto’s staat er als programma bekend om dat het foute kleuren toont. Je zou kunnen overwegen om de ‘Windows Photo Viewer’ te gebruiken. Ook dit programma is met Windows meegeleverd. Alleen niet als standaard programma voor het tonen van de foto’s.

10. Het logo

Naast onze naam is er natuurlijk ook ons beeldmerk. Na een goede maand werk, een professioneel grafisch ontwerper, tests, meningen, probeersels waren we er uit.
We hebben gezocht naar een logo dat bij ons past. De Nederlandse Leeuw staat voor ons aandachtsgebied. We zijn hier dichtbij de leeuw gebleven die op de Nederlandse uniformen en voertuigen prijkt. Een beetje tegendraads in de heraldiek omdat onze leeuw naar rechts kijkt. Een beetje ook uit de internationale gewoonte dat marcherende militairen altijd trots naar rechts door het beeld lopen.

DefensieFotografie is de standaard tekst in het logo. In het no-nonsense-lettertype dat ook past bij de DFN-werkwijze. Onder de leeuw staat ‘Nederland’ bij onze algemene uitingen zoals op deze website. Of er staat de naam van de fotograaf. Bijvoorbeeld waar we het logo als watermerk in onze foto’s gebruiken.

11. Geen bedrijf

Als de fotografen van DefensieFotografie specialiseren ons in het defensie-thema. We zijn niet in dienst van Defensie of werknemer van een nieuwsorganisatie. En we hebben, naast DFN, een dagelijkse baan om te voorzien in het levensonderhoud. DFN is geen onderneming, kent geen KvK-inschrijving.
Volgens sommigen zijn we ‘maar hobbyisten’. En dat klopt in de definitie van het woord waarin bovenal staat dat er geen betaling is (en dat het ons geld kost). De algemene belangstelling voor de krijgsmacht en de krijgshistorie is in de maatschappij te beperkt. En omdat Defensie foto’s gratis ter beschikking stelt aan ieder die dit wil, is de verkoop van foto-licenties nihil. Anderen hebben geprobeerd om bedrijfsmatig soortgelijke fotografie en reportages als werk op te pakken. Wij hebben ervan geleerd en dus de stap naar het bedrijf DefensieFotografie Nederland niet gemaakt.