Overige complexen

In de Koude Oorlog waren er mobilisatiecomplexen. Daarnaast waren er opslagmagazijnen, munitiemagazijnen, POMS-sites en aanvullingsplaatsen. En dan is er nog een rest, een groep die in het overzicht geen eigen categorie heeft gekregen. Of die te klein is voor een eigen categorie.

Wing Operations Centers

Bij de vijf grootste Nederlandse vliegbases werden in de jaren ’80 Wing Operation Centers (WOC) gebouwd. De terreinen verschillen wat in indeling, soms bestond het complex uit alleen het WIng Ops gebouw, soms waren er opslaggebouwen bijgebouwd. De primaire taak was commandovoering en verkeersleiding.

Wing Ops complexen werden buiten het vliegveld gebouwd. Zodat bij een kleine nucleaire aanval op de vliegbasis deze gebouwen zouden blijven bestaan. Om fall out risico te voorkomen zijn de complexen aan de zuidwest-zijdes van de vliegbases gebouwd (behalve bij Soesterberg).

De zendmasten en bakens stonden buiten de complexen op enige honderden meters tot op enige kilometers afstand.

Halverwege de jaren ’90 zijn de meeste externe locaties weer gesloten. De WOC-functie bleef maar werd weer verplaatst naar de vliegbasis. De gebouwen werden daarna voor opslag gebruikt.

Resterende complexen

Het overzicht van de (resterende) overige complexen staat hieronder. De terreinen op de kaart van Nederland vind je in het totaaloverzicht van de locaties.


Laatste aanpassing: 7 september 2022

HELP MEE! Heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.