Complexen in Duitsland: Forward Storage Sites

De vooruitgeschoven NAVO-opslagplaatsen in Duitsland stonden officieel bekend als “Forward Storage Sites” (FSTS). In het Duits heten ze “vorgeschobenes Versorgungslager“. Nederland gebruikte een aantal van deze complexen, regelmatig ook in medegebruik met andere NAVO-partners. We behandelen op de site alleen de locaties met een Nederlands gebruik. Zie de links onder aan de pagina voor andere complexen.
In deze complexen lagen grote voorraden van allerlei goederen t.b.v. 1LK die opgevoerd zouden moeten worden naar de aanvullingsplaatsgebieden.

Legenda:
Geel: Forward Storage Sites
Blauw/grijs: Beoogde FSTS-complexen, niet gerealiseerd
Grijs: Overige complexen

Forward Storage Site Neuenkirchen

FSTS Neuenkirchen was gepland maar (lijkt) nooit gerealiseerd. Nader onderzoekt loopt vooralsnog vast. Ook omdat het dorp Neuenkirchen vaak (12x) in Duitsland te vinden is, wat het zoeken moeilijker maakt. Welke Neuenkirchen’s staan nu op de lijst als mogelijke kandidaat?

  • 29643 Neuenkirchen, Niedersachsen (nabij Lüneburger Heide)
    Volgens de Militarisierungsatlas was in deze plaats een Korpsdepot.
  • 28790 Neuenkirchen, Niedersachsen (Schwanewede)
    Ten zuiden van dit dorp lag Camp Neuenkirchten dat later omgedoopt is in de Weser-Geest-Kaserne. Vlak daarbij lag het brandstofdepot Farge (Tanklager Farge)
  • 48485 Neuenkirchen, Nordrhein-Westfalen (bij Rheine, vlak over de grens bij Enschede)
    Hier lag rond de Eerste Wereldoorlog het munitiedepot Neuenkirchen (1915 – 1924). Tijdens de Koude Oorlog lag ongeveer 5 kilometer noordelijker de Nederlands GGW in Bentlage (Nike Hercules, direct grenzend aan luchtmachtbasis Rheine Hopsten).

Kijken we naar het gebied van het Nederlandse leger dan is de eerstgenoemde Neuenkirchen de meest waarschijnlijke plaats voor een FSTS geweest. Deze plaats is ook op de kaart van complexen aangegeven.

Foto bovenaan

Bij de reeks over de Forward Storage Sites wordt een algemene foto in de kop van iedere pagina gebruikt wanneer er geen specifieke foto beschikbaar is. De getoonde foto is van de opening van FSTS Sehlingen door de staatssecretaris van Defensie, dr. W.F. van Eekelen. Hij opent op 17 april 1980 de eerste vooruitgeschoven opslagplaats (forward storage site) voor het Eerste Legerkorps. Een DAF 4×2-trekker met een Floor FLO-1-208 30-tons munitieoplegger, voorzien van een verrijdbare autolaadkraan (VALK) lost munitie. op de voorgrand staat een VW Transporter T2 Combi. (Foto: NIMH)

Bronnen

Meer informatie


Laatste aanpassing: 1 maart 2024

HELP MEE! Met het onderzoek naar de MOB-complexen zoek ik soms een speld in een hooiberg. Die informatie is daarom soms summier en kan zelf (ondanks de zorgvuldigheid) onjuist zijn. Dus: heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.