Agenda

Hieronder vind je een overzicht van de komende militaire evenementen.  Controleer altijd zelf bij de organisatoren voordat je gaat.

Tips voor het hele jaar:

2024

Waar kunnen we ons alvast op verheugen? Het is 80 jaar geleden dat de landing in Normandië en de operatie Market Garden was.
Er zijn in 2024 geen Luchtmachtdagen en geen Marinedagen / Vlootdagen.

25 en 26 mei 2024
Militracks
https://www.oorlogsmuseum.nl/nl/events/militracks/
Tijdens het Militracks-weekend zijn er Duitse motoren, personenvoertuigen, vrachtwagens, halfrupsen en pantservoertuigen te zien, vooral afkomstig van de Wehrmacht. De Duitse voertuigtechniek was in die tijd vaak kwalitatief beter dan de geallieerde. En bij Militracks laten we dat zien – soms ook letterlijk – want die Duitse voertuigen rijden rond op het speciale, anderhalf kilometer lange parcours in het museumpark. 

Locaties Tag der Bundeswehr

8 juni 2024
Tag der Bundeswehr (Duitsland)
https://www.bundeswehr.de/de/aktuelles/veranstaltungen-bundeswehr
Door geheel Duitsland verspreid zijn er open dagen: Augustdorf (NRW), Faßberg (Niedersachsen), Hamburg, Rostock (Mecklenburg-Vorpommern), Holzdorf (Sachsen-Anhalt), Aachen (NRW), Mayen (Rheinland-Pfalz), Gotha (Thüringen), Stetten Kalten Markt (Baden-Württemberg) en Mittenwald (Bayern). Details komen meestal in de loop van het voorjaar.

15 juni 2024
Battle of Britain Memorial Flight op Gilze-Rijen
https://www.raf.mod.uk/display-teams/battle-of-britain-memorial-flight/displays/
Bekend van de Lancaster, Spitfire en Hurricane. Ze komen naar de Vliegbasis Gilze-Rijen maar verdere informatie ontbreekt nog.

29 juni 2024
Nederlandse Veteranendag Den Haag
https://www.veteranendag.nl/
Nederland bedankt haar meer dan 100.000 veteranen tijdens de Nederlandse Veteranendag. Het evenement is toegankelijk voor iedereen, met een defilé, een flypast, en een grote bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag.

29 juni 2024
Nederlandse Veteranendag Den Haag
https://www.veteranendag.nl/
Nederland bedankt haar meer dan 100.000 veteranen tijdens de Nederlandse Veteranendag. Het evenement is toegankelijk voor iedereen, met een defilé, een flypast, en een grote bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag.

5, 6 en 7 juli 2024
Navy Days Zeebrugge (België)
https://www.mil.be/nl/agenda/
De Belgische Marine laat al hun materiaal zien, nodigt de bezoekers uit aan boord van tal van nationale en internationale marineschepen, er zijn tal van demonstraties en bezoeken aan de werkplaatsen. 

6 juli 2024
SAR Katwijk
https://sarkatwijk.nl/
Jaarlijks organiseert de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) op de eerste zaterdag van juli het internationaal Search and Rescue Event (SAR Katwijk).

31 augustus en 1 september 2024
Soesterberg Zomeroffensief
https://www.nmm.nl/nl/zomeroffensief/
De knallende afsluiting van jouw zomer! Op het buitenterrein trekt het NMM alles uit de kast: tanks, vliegtuigen… Je kijkt je ogen uit! En spectaculaire tankshow in de Arena, static display: voertuigen én vliegtuigen, een uniek kijkje achter de schermen in het depot en stoere activiteiten voor kinderen.

7 en 8 september 2024
Open Monumentendag
https://www.openmonumentendag.nl/
Verschillende militaire musea zijn open en het staat niet altijd op de webpagina die we hier noemen.
Tip: Artilleriemuseum ’t Harde.

6, 7 en 8 september 2024
Wereldhavendagen
https://wereldhavendagen.nl/
Op 6 tot en met 8 september 2023 vindt de 47ste editie van de Wereldhavendagen plaats. Geniet van bijzondere schepen, spannende excursies en veel spektakel met shows op het water. Duik in de carrièremogelijkheden van de haven, ervaar de energietransitie van dichtbij of ontdek hoe de slimme haven van de toekomst er uitziet. Met medewerking van de Marine.

14 september 2024
AirFair Teuge
https://airfairteuge.com/
Geïnteresseerd in de General Aviation? Op de AirFair Teuge vind je verschillende luchtvaartbedrijven en (te koop aangeboden) toestellen. Ook worden er interessante lezingen gehouden over ontwikkelingen in de luchtvaartwereld en wordt er een Fly-In georganiseerd. Kortom, alles voor de General Aviation liefhebber is te vinden op de AirFair. 

14 tot en met 22 september 2024
Operatie Market Garden 2024
https://omg2024.nl/
De Vlagheide bij Eerde krijgt in september een hoofdrol bij de viering van 80 jaar vrijheid in Brabant. Met theater en een demonstratie van het hedendaagse Amerikaanse leger. En héél misschien ook met enkele echte veteranen van Market Garden.

16 tot en met 21 september 2024
80 jaar Waalcrossing
https://www.pontoongroup4045.com/agenda
In 2024 herdenken we dat de waalcrossing 80 jaar geleden plaatsvond. Met een groot WOII-kampement, een speciaal programma voor basisschoolklassen en diverse interactieve activiteiten voor bezoekers (jong en oud) ontdek je het verhaal van de Waalcrossing en bevrijding van Nijmegen als onderdeel van Operation Market Garden. De grootste activiteit tijdens deze week zal de Waalcrossing zijn op 20 en 21 september waar we met 260 manschappen in 26 boten precies 80 jaar later op dezelfde wijze de Waal zullen oversteken!
In dezelfde periode is ook de Liberation Task Force onderweg richting Groesbeek: https://ltf-hq.com/News.htm

21 september 2024
Airborne Ede
https://www.ede.nl/in-de-gemeente-ede/airborne-ede-maand
Op zaterdag 21 september is de Airborne Luchtlandingen en Herdenking. Vanaf 09:00 uur bent u welkom op de Ginkelse Heide. Er is een uitgebreid programma in de lucht en op het terrein.

8 december 2024
Herdenking Mariniers Oostplein Rotterdam
Elk jaar, op de verjaardag van het korps, worden alle gevallenen in de geschiedenis van het Korps Mariniers herdacht. 

24 december 2024
Lichtjes op oorlogsgraven
https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com/
Op kerstavond een lichtje branden op een oorlogsgraf.

2025

In 2025 schijnen de Marinedagen weer te komen. En mogelijk ook in 2027.