Prepositioned Organizational Material Storage (POMS)

In de Koude Oorlog kende Nederland POMS-locaties (POMS-sites). Het waren plaatsen voor opslag en onderhoud van Amerikaans legermaterieel. Het materieel is voor Amerikaanse troepen die (in tijden van spanning) in Europa gestationeerd worden.

De POMS-locaties zijn vergelijkbaar met de MOB-complexen. Met een andere opdrachtgever maar wel met hetzelfde doel. De locaties vielen onder de U.S. Army Combat Equipment Group Europe (CEGE). Het personeel was in dienst van het Nationaal Commando van de Koninklijke Landmacht. In Nederland waren er POMS-locaties in Brunssum, Coevorden, Ter Apel, Eygelshoven en Vriezenveen.

Het nog niet volledige overzicht van de POMS-locaties staat hieronder. De terreinen op de kaart van Nederland vind je in het totaaloverzicht van de locaties.

Meer informatie


Laatste aanpassing: 17 december 2023

HELP MEE! Met het onderzoek naar de MOB-complexen zoek ik soms een speld in een hooiberg. Die informatie is daarom soms summier en kan zelf (ondanks de zorgvuldigheid) onjuist zijn. Dus: heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.