Mobilisatiecomplexen (MOB cplx)

De mobilisatiecomplexen zijn magazijncomplexen waarbij het materieel opgelegd ligt, klaar voor een mobilisatie. De complexen hebben een standaard-indeling en een standaard voor het soort gebouwen.

De tabel met alle mobilisatiecomplexen staat hieronder. De complexen op de kaart van Nederland vind je in het totaaloverzicht van de locaties.

Duitse complexen in Nederland

Het toenmalige West-Duitsland kende ook mobilisatie-complexen. De Duitse naam is Mobilmachungsstützpunkt (MobStp). Dit kon ondergebracht zijn op een Nederlands MOB-complex. Een bekend geworden locatie zijn het Materialhauptdepot Lieshout en Materialhauptdepot Lieshout Complex Mill.
Andere Duitse opslag was in Ossendrecht, Den Helder (NATO-Hauptdepot (GE)) en in Budel. Meer informatie: ZMSBw: Standortdatenbank (deutsche-militaerstandorte-nach1945.de)


Laatste aanpassing: 7 september 2022

HELP MEE! Met het onderzoek naar de MOB-complexen zoek ik soms een speld in een hooiberg. Die informatie is daarom soms summier en kan zelf (ondanks de zorgvuldigheid) onjuist zijn. Dus: heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.