Magazijncomplexen (MC)

Magazijncomplexen hebben een standaard-indeling en een standaard voor het soort gebouwen. Ze hebben overeenkomsten met de mobilisatiecomplexen maar zijn het niet. De opslag is ‘normaal’, niet specifiek voor mobilisatie bedoeld.

De tabel met alle magazijncomplexen staat hieronder. De complexen op de kaart van Nederland vind je in het totaaloverzicht van de locaties.

Complexen in Duitsland
Over de complexen in Duitsland is nog zeer weinig bekend. In de lijst staan ze als MC en MMC maar een gebruikelijke naam voor deze complexen is ‘Forward Storage Sites’. De nieuwere van deze complexen (zoals Sehlingen, Töpingen en Jesteburg) zijn pas in de jaren ’80 gebouwd met financiering uit NAVO fondsen. In deze complexen lagen grote voorraden van allerlei goederen t.b.v. 1LK die opgevoerd zouden moeten worden naar de aanvullingsplaatsgebieden.


Laatste aanpassing: 10 juli 2023

HELP MEE! Met het onderzoek naar de MOB-complexen zoek ik soms een speld in een hooiberg. Die informatie is daarom soms summier en kan zelf (ondanks de zorgvuldigheid) onjuist zijn. Dus: heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.