De fotografen in beeld

DefensieFotografie Nederland (DFN) is een initiatief van burgerfotografen, John van den Boogaart en Martin Bos. We specialiseren ons in het defensie-thema maar zijn niet in dienst van Defensie. En we hebben, naast DFN, een dagelijkse baan om te voorzien in het levensonderhoud.

John van den Boogaart

John op de Boxer GNGP tijdens de omscholing van 42painfbat Limburgse Jagers, 2017

Ik richt mij voornamelijk op acties/oefeningen op of buiten oefenterreinen. Oefenterrein Oirschot is daarbij mijn voornaamste plaats van fotograferen. Oirschot, de thuisbasis van het 13e herbergt verschillende gevechts- en ondersteunende eenheden. Ik kom reeds 30 jaar op de Oirschotse heide en heb zo diverse veranderingen meegemaakt. Van voertuigen tot terreinveranderingen.  Helaas pas laat ingestapt(>2010) met serieus fotograferen waardoor ik de YPR, Leo 1/2 mbt’s etc niet/nauwelijks op de foto heb. 

Oefeningen van de genie hebben een lichte voorkeur, zeker als de Leopard 1 genie, de bruglegger en/of Kodiak hierbij ingezet wordt. Als voorkeur maak ik complete reportages van een bepaalde oefening/actie waarbij de foto’s het hele verhaal vertellen. Ik heb geen militaire voorgeschiedenis, echter wel een grote passie voor defensie.

Martin Bos

Collage jaren '70
De allereerste foto’s, open dagen ‘t Harde en Gilze-Rijen

Mijn verste herinnering naar defensiefotografie gaat ruim veertig jaar terug. Naar de open dag van de landmacht op ‘t Harde (inclusief het vuren door een batterij M-109) en de eerste F-16 in Nederland op de open dag op de vliegbasis Gilze-Rijen in 1977. Tot halverwege de jaren ’80 was ik rond de vliegbasis Soesterberg te vinden als spotter. Tijdens de dienstplicht zat ik bij de Artillerie. Daarna was ik decennialang dagjesmens op de verschillende open dagen.

Portret Martin
Martin achter het boordgeschut van de Boxer, 2017

Rond 2010 pak ik de fotografie opnieuw serieus op. Allereerst met portret- en studiofotografie. Al snel verschuift de belangstelling naar defensiefotografie, terug naar de roots maar dan met de fotografie als primaire insteek. Voor mijn artikelen op deze DFN-pagina’s maak ik, waar mogelijk, reportages. Mijn werkgebied is daarbij de krijgsmacht van 1939 tot heden, van ex-militair tot actief dienend, van dynamische operaties tot musea en erfgoed.

In uniform?

Soms loop ik in vlekkenpak, soms in vlaggetjespak. Dat heeft alles te maken met de plek waar ik op dat moment fotografeer en waar ik op moet gaan in de omgeving. Zo dragen de vrijwilligers tijdens de vriendendag alle het vlekkenpak. Tijdens de evenementen met bijvoorbeeld de YA126 loop ik in de oudere GVT. Alleen het baretembleem is origineel: lichting 85-4.
Om misverstanden te voorkomen draag ik daarbuiten altijd burgerkleding.

 

Camera’s DFN

Waar maken we gebruik van tijdens onze werkzaamheden?

Martin
-Body: Canon EOS 7D mk2
-Body: Canon EOS 5D mk3
-Lens: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
-Lens: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
-Canon PowerShot SX50 HS

John
-Body: Canon EOS 5D mk3
-Body: Canon EOS 5D mk4
-Lens: Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
-Lens: Canon EF 28-70mm f/2.8L USM
-Lens: Sigma 150-600mm 5-6.3 DG HSM OS Sports
-Gopro hero 5 session