DefensieFotografie Nederland (DFN) is een initiatief van de burgerfotografen en wij zijn niet in dienst van Defensie.
John van den Boogaart

Ik richt mij voornamelijk op acties/oefeningen op of buiten oefenterreinen. Oefenterrein Oirschot is daarbij mijn voornaamste plaats van fotograferen. Oirschot, de thuisbasis van het 13e herbergt verschillende gevechts- en ondersteunende eenheden. Ik kom reeds 30 jaar op de Oirschotse heide en heb zo diverse veranderingen meegemaakt. Van voertuigen tot terreinveranderingen. Helaas pas laat ingestapt(>2010) met serieus fotograferen waardoor ik de YPR, Leo 1/2 mbt’s etc niet/nauwelijks op de foto heb.
Oefeningen van de genie hebben een lichte voorkeur, zeker als de Leopard 1 genie, de bruglegger en/of Kodiak hierbij ingezet wordt. Als voorkeur maak ik complete reportages van een bepaalde oefening/actie waarbij de foto’s het hele verhaal vertellen. Ik heb geen militaire voorgeschiedenis, echter wel een grote passie voor defensie.
Elisabeth Smit
Sinds maart 2023 is Elisabeth actief binnen DFN. Daarvoor was ze al jaren actief in de context van de militaire fotografie via Elisabeth Smit Photography. We zijn trots dat ze ons team komt versterken. Binnenkort meer daarover.
Martin Bos
Mijn verste herinnering naar defensiefotografie gaat ruim veertig jaar terug. Naar de open dag van de landmacht op ’t Harde (inclusief het vuren door een batterij M-109) en de eerste F-16 in Nederland op de open dag op de vliegbasis Gilze-Rijen in 1977. Tot halverwege de jaren ’80 was ik rond de vliegbasis Soesterberg te vinden als spotter. Tijdens de dienstplicht zat ik bij de Artillerie. Daarna was ik decennialang dagjesmens op de verschillende open dagen.

Bron: Dutch Defence Press
Rond 2010 pak ik de fotografie opnieuw serieus op. Allereerst met portret- en studiofotografie. En met opleidingen. Al snel verschuift de belangstelling naar defensiefotografie. Terug naar de roots maar dan met de fotografie als primaire insteek.
Voor mijn artikelen op deze DFN-pagina’s maak ik, waar mogelijk, reportages. Mijn werkgebied is daarbij de krijgsmacht van 1939 tot heden, van ex-militair tot actief dienend, van dynamische operaties tot musea en erfgoed.
In uniform?
Af en toe loop ik in uniform. Dat heeft alles te maken met de plek waar ik op dat moment fotografeer en waar ik op moet gaan in de omgeving. Zo dragen de vrijwilligers tijdens de Vriendendag Cavalerie allen het woodland GVT (M93). Tijdens de evenementen met bijvoorbeeld de eigen YA126 loop ik in de oudere ‘Vlaggetjespak’ (M78). Alleen het baretembleem is origineel: dienstplichtig kanonnier, lichting 84-4.
Om misverstanden te voorkomen draag ik tijdens operationele fotoshoots altijd burgerkleding (die af en toe een tactisch tintje heeft om beter op te kunnen gaan in de omgeving en omdat het gewoon heel praktisch is).