Opslagloodsen (gebouw L)

Op de magazijncomplexen zijn meerdere opslagloodsen aanwezig voor voertuigen en algemeen steunmaterieel (ASMAT).

Er zijn in basis twee typen opslagloodsen. De ruimtes kunnen verdeeld zijn in compartimenten

  • Type ‘Best’ is een langwerpig gebouw met een gebogen dak. Het betonskelet is opgevuld met prefab betonelementen. Sommige loodsen zijn voorzien van inrijdeuren, andere van vensters.
  • Type ‘Baarle-Nassau’ is een langwerpig gebouw met een lichthellend zadeldak. De loodsen hebben een betonskelet waartussen elf grote dubbele inrijdeuren zijn geplaatst. Het dak is opgebouwd uit een betonnen prefab cassetteplafond. Voor de betonnen staanders zijn stenen geplaatst om beschadigingen van de constructie te voorkomen. Dit type is het meest voorkomend. 

Eind jaren tachtig zijn op veel MOB-complexen ook loodsen bijgevoegd (uitvoering in stalen damwand met overheaddeuren) om al het materieel te kunnen huisvesten. Het materieel van de eenheden werd meer en de voertuigen groter, voor dezelfde eenheden had men meer opslagcapaciteit nodig.

Ook werd in de jaren tachtig meestal een L-loods per complex aangepast voor de beveiligde opslag van alle wapens van de daar aanwezige eenheden. Dit in het kader van de vredesbewaking. Voor die tijd zaten de wapens e.d. op de betreffende voertuigen.