Mobilisatiecomplex Mill

In het dorp Mill lag een MOB-complex. Tegenwoordig is het complex (grotendeels) een woonwijk. Het complex was ook bekend onder de naam Mill Noord.

Snelle gegevens

Adres: Graafseweg 15, 5451 VT Mill
Coördinaten: 51°41’46.4″N 5°46’15.2″O (51.696227, 5.770890)
Soort complex: Mobilisatiecomplex
Perceelgrootten.t.b.
Netto oppervlakte: 22.000m2 (type A)

Locatie

Hieronder zie je de verschillende plattegronden van het complex.

Oorspronkelijk gebruik

Het complex in Mill is tot in de jaren ’70 een soort MOB-complex geweest van de Duitse Bundeswehr. Wanneer dit door Duitsland in gebruik is genomen is niet bekend. Waarschijnlijk betrof het een ruil in verband met het gebruik van militaire objecten door Nederland in Duitsland (zoals Seedorf).

Begin jaren tachtig stond het complex al grotendeels leeg en was het aan het vervallen. Het werd alleen nog gebruikt voor de opslag van voertuigen van andere mobilisatiecomplexen (die daar geen plaats hadden).
De gebouwen achter op het terrein zijn al in de jaren ’80 afgestoten en gesloopt om plaats te maken voor woningbouw in Mill. De woningbouw is daarna in fasen nog verder uitgebreid.

Dit complex was geheel anders van opzet dan de andere complexen in de buurt. Mogelijk is het complex al door de Duitsers gebouwd.

Beheerorganisatie complex

302 Vzgco

Mobilisabele onderdelen

De mobilisabele onderdelen van dit MOB Complex zijn nog niet bekend.

Duits gebruik

Het complex is in ieder geval in de jaren 70 en 80 gebruikt door het Duitse leger. De naam was: ‘Materialhauptdepot Lieshout Complex Mill’. Het was dus een dependance van het complex Lieshout.

Recente situatie

Het complex is niet meer in gebruik. In het landschap is het complex nog herkenbaar. Op het terrein is aan de zuidzijde een woonwijk gebouwd.

Bronnen

Meer informatie