POMS-site Vriezenveen (Almelo)

De vroegere POMS-site Vriezeveen is nog volop in gebruik, nu als afstotingscomplex van Defensie. Een van de namen is daarom ook: Afstotingscomplex Vriezenveen.

Snelle gegevens

Adres: Bedrijvenpark Twente 315, 7602 KL Almelo
Coördinaten: 52°22’22.4″N 6°36’45.6″O (52.372885, 6.612677)
Soort complex: POMS-site, afstotingscomplex
Objectcode: 28B05
Perceelgrootte36,2 hectare

Locatie

Hieronder zie je de verschillende plattegronden van het complex.

Oorspronkelijk gebruik

Gebouw C1 Vriezenveen met PRTL voor de deur.
Januari 2014: Gebouw C1 met een Pantser Rups Tegen Luchtdoelen (PRTL) voor de deur. Dit gebouw is in gebruik voor onderhoud aan wielvoertuigen voor levering aan Jordanië en Estland. Bron: Collectie NIMH

Dit POMS-complex is aan het einde van de Koude Oorlog gebouwd. De gebouwen zijn nieuw en lijken in niks op de gebouwen zoals deze bij de Koude Oorlog complexen gebouwd zijn.

Recente situatie

De locatie Vriezeveen is nog in gebruik bij Defensie. Het complex is ook bekend als Afstotingscomplex Vriezenveen. Hier is bijvoorbeeld in 2014 de PRTL gereed gemaakt voor levering aan Jordanië en Estland. In 2022 en in 2023 wordt het complex volop gebruikt voor het klaarmaken van materieel (zoals de YPR765) die naar Oekraïne wordt geëxporteerd.

Bronnen

Meer informatie


Laatste aanpassing: 24 april 2023

HELP MEE! Met het onderzoek naar de MOB-complexen zoek ik soms een speld in een hooiberg. Die informatie is daarom soms summier en kan zelf (ondanks de zorgvuldigheid) onjuist zijn. Dus: heb je informatie over een complex? Omdat je er bijvoorbeeld vroeger gewerkt hebt? Omdat je er in je diensttijd geplaatst was? Of omdat je het graag wilt delen? Stuur je informatie dan alsjeblieft naar [email protected]. Bedankt.