DAF YA-4442 – 4-tonner

De DAF YA-4442, oftewel ‘de 4-tonner’, is een middelzware, militaire vrachtauto met een laadbak. Het voertuig heeft een laadvermogen van 4.000 kilo en is speciaal geproduceerd voor de krijgsmacht. Er zijn verschillende varianten die qua achteropbouw en bijbehorend uitrustingspakket van elkaar verschillen.

Specificaties

  • lengte: 7,30 meter
  • breedte: 2,43 meter
  • hoogte: 3,42 meter
  • gewicht leeg: 7.600 kilo
  • maximaal laadvermogen: 4.000 kilo
  • motor: 6-cilinder diesel, 132 kilowatt, 180 pk
  • bemanning: 2 (4 bij lescabine)
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine

De cabine is voorzien van een dakluik. Op het cabinedak kan een onderstel worden aangebracht voor een middelzware MAG-mitrailleur. De stuurbekrachtiging, gesynchroniseerde versnellingsbak en verwarming waren een grote verbetering ten opzichte van de voorganger. DAF leverde 5.125 exemplaren aan de landmacht sinds 1989.

De laadbak is voorzien van een vlakke laadvloer en wegklapbare zijschotten zodat ook lading op pallets kan worden vervoerd. Alleen de YAF heeft geen vlakke laadvloer, maar een speciale opbouw met een brandstoftank en pompinstallatie.

Varianten

YADAD = Algemene dienst. Standaardversie voorzien van 9 neerklapbare zitbankjes in de laadruimte.
YABB = Brandweer.
YAFF = Fuel (brandstof).
YAHH = Hydraulische achterklep
YAII = inbouw. Huif met werkplaats- of gereedschapsinrichting, voorzien van kasten, steunen en rekken voor gereedschap, werkplaats- en andere uitrustingen.
YAJJ = jerrycan. Ingericht voor vervoer jerrycans, inclusief veiligheidsmiddelen.
YAKK = kraan. Voorzien van een hydraulische kraan achter de cabine.
YALL = les. Bedoeld voor rijopleidingen en voorzien van een verlengde cabine en dubbele bediening.
YAMM = mariniers. Uitvoering voor het Korps Mariniers, voorzien van een koudweeruitrusting en een vergroot waadvermogen voor amfibische landingen
YAPP = personeel. Voor troepenvervoer, met een inbouw waarop 14 manschappen rug-aan-rug kunnen zitten (het zitsysteem heeft de bijnaam Walibi).
YASS = shelter. Voorzien van een afneembare container die is ingericht als bureau of werkplaats.
YAVV = vegen. Uitgevoerd met een veeginstallatie voor de genie.

YA-4440

De voorlopen van de YA-4442 was de YA-4440. De huidige viertonner verschilt van de YA-4440 door onder andere zes versnellingen, een op de bumper gemonteerd takkenscherm en dubbellucht achter: vier wielen aan de achteras. In de opbouw van het voertuig zitten verschillende kasten, steunen en rekken om gereedschappen, gereedschappen e.d. te vervoeren.

Einde oefening

Tussen 2020 en 2026 zal de YA-4442 uitgefaseerd worden door (onder andere) de Scania Gryphus. Deze vervanging valt onder het project ‘Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW)’.

[Bron tekst (deels): Ministerie van Defensie]