Colt C7 en C8 geweer

Het Colt C7-geweer is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht. Met het wapen kunnen geoefende militairen doelen raken op zo’n 400 meter.

Naast de C7 heeft de krijgsmacht ook de C8-karabijn, met een kortere loop, in gebruik. De beperkte lengte geeft de gebruiker meer bewegingsvrijheid bij bijvoorbeeld optreden in verstedelijkt gebied. Onder andere verschillende stafeenheden en de Groep Luchtmacht Reserve gebruiken deze versie.

Specificaties

  • lengte: circa 100 centimeter (C7), circa 85 centimeter (C8)
  • gewicht: 3,92 kilo, bijna 7 kilo met granaatwerper
  • bereik: maximaal effectieve dracht 550 meter
  • kaliber: 5.56mm (5.56 x 45mm, standaard NAVO-kaliber)
  • magazijn: 30 patronen
  • in gebruik bij: alle krijgsmachtdelen

Modificaties

Vanaf 2009 zijn de C7’s en C8’s gemodificeerd naar de laatste eisen. Alle 25.000 wapens zijn uitgerust met onder andere een telescopische kolf, een aangepaste vuurregelaar en patroonhouderpal en een railsysteem. Ook is een nieuwe coating aangebracht. De gemoderniseerde versies heten C7NLD en C8NLD. Ze kregen ook een handgreep met uitschuifbare tweepoot voor een stabielere liggende schietpositie.

Railsysteem

Op het railsysteem worden kijkers geplaatst zoals de niet vergrotende ‘red dot’-richtkijker AimpointCompM4. Deze wordt gebruikt met 2 geopende ogen. De schutter verliest zo de omgeving niet uit het (andere) oog.

Op de rail kunnen ook andere toevoegingen worden geplaatst, zoals de voorsteun/handgreep van Brügger&Thomet, een vergrotende Aimpoint 3X. Daarnaast gebruiken infanteristen en mariniers de laser module double beam (LMD) van Rheinmetall, een infrarood laserrichtmiddel. Het KCT, de MARSOF en BSB gebruiken de laser-lichtmodule (LLM) van dezelfde fabrikant. Die combineert een infrarood richtmiddel met een krachtige lamp.

Colt LOAW

Bij het Korps Mariniers is ook de Colt LOAW (licht ondersteunend automatisch wapen) in gebruik. Dit wapen is gebaseerd op de C7 en bedoeld als ondersteuningswapen. De LOAW is geschikt om langere tijd automatisch vuur uit te brengen. Hiervoor ligt de vuursnelheid iets lager en is het wapen voorzien van een zwaardere loop om de hitte te weerstaan. Een beperking is dat alleen de standaard patroonhouders kunnen worden gebruikt. Bij automatisch vuur moet het wapen vaak worden herladen.

Granaatwerper

Het wapen kan worden voorzien van een underslung grenade launcher (UGL) die 40mm-granaten verschiet.

M16

De Colt C7 is een afgeleide van de beroemde M16 die van de AR15 afstamt. Deze stamt weer af van de AR10. Dit wapen is de eigenlijke stamhouder van de C7 en werd geproduceerd door het voormalige Nederlandse staatsbedrijf De Artillerie-Inrichtingen.

[Bron tekst: Ministerie van Defensie]