Hesco

« Back to Glossary Index

De HESCO MIL (in het Nederlandse taalgebruik: de ‘Hesco’ of ‘Hesco barrière’) is een moderne schanskorf (draadkorf) die voornamelijk wordt ingezet voor militaire constructies in het veld. Hij wordt gebruikt als een wand die bescherming biedt tegen explosies of vuur van klein kaliber wapens bijvoorbeeld rond een kamp of rond een observatiepost. De Hesco is gemaakt van een inklapbare gaascontainer en een zware stoffen voering en gevuld met (bijvoorbeeld) zand. 

Civiel gebruik

De Hesco werd eind jaren tachtig uitgevonden door Jimi Heselden die een methode zocht om zijn huis te beschermen tegen de storm (en daarna een bedrijf oprichtte voor de productie). De Hesco wordt nog steeds voor dit doel gebruikt. Zo werden in 2005 gebruikt om dijken rond New Orleans te versterken in de paar dagen tussen orkaan Katrina en orkaan Rita. Tijdens de Midwest-overstromingen van juni 2008 werden 8.200 meter Hesco verscheept naar Iowa.  Eind maart 2009 werd 10.700 meter Hesco-barrière afgeleverd aan Fargo, North Dakota, om te beschermen tegen overstromingen. Eind september 2016 werden 16 kilometer de barrières gebruikt in Cedar Rapids, Iowa, voor de herfstvloed van 2016.

Opbouwen

Hesco in Mali
Hesco’s tijdens de bouw van Camp Castor in Mali, 2014
Foto: Ministerie van Defensie

Sinds de jaren ’90 wordt de Hesco ingezet voor militaire bescherming. Bij het opzetten van de Hesco moet je deze uitvouwen en daarna vullen met zand, grond of grind dat voorhanden is. Het vullen gebeurd meestal met een wiellader.

Het belangrijkste voordeel van Hesco is de snelle en eenvoudige installatie. Voorheen moesten mensen zandzakken vullen. Hierbij kan één militair met de hand ongeveer 20 zandzakken per uur vullen. Troepen die de Hesco en een wiellader gebruiken, kunnen 10 keer zo snel een barrière oprichten. De Hesco kan worden gestapeld.

Stop everything

De leverancier gebruikt de woorden ‘stop everything’ in zijn folder over dit product. Ze geven voorbeelden van waartegen de Hesco beschermd:

  • HE en holle lading wapens als de RPG-7;
  • Een 80 km/u crash met een voertuig van 30 ton;
  • Vuur van 7mm, 14,5mm en 30mm wapensystemen;
  • Vuur van 120mm en 81mm mortieren.

Nederlands gebruik

Alle Nederlandse krijgsmachtonderdelen gebruiken de Hesco. Uiteraard wordt hij volop gebruikt in de werelddelen waar de Nederlandse militairen ingezet worden. Maar ook dichter bij huis vinden we ze terug. In de semi-permanente opstellingen als wacht- of observatiepost op bijvoorbeeld de Leusderheide of OT Oirschot. Maar ook als afzetting (weliswaar ongevuld) op de Luchtmachtdagen.

Foto’s van de Hesco

Hesco Raid

De laatste ontwikkeling is de HESCO RAID. Dit is een systeem waarin de Hesco vooraf opgevouwen zit in een container. Door de container te verplaatsen met een vrachtauto is direct de complete wal uitgevouwen en opgezet. Een film geeft een betere uitleg:

« Terug naar de Woordenlijst