InternationaalMartin Bos

Αιτημα δημοσιογραφου για ληψη φωτογρ

Voorbereiding

Binnenkort naar Griekenland. En wat is er mooier dan daar namens DFN te fotograferen? Het eiland waar we heen gaan, Kos, heeft een groot oefenterrein, er is een vliegveld en er zijn kleine fortificaties tegen een mogelijke Turkse aanval.

Verschil met Nederland is dat defensie van Griekenland zeer centraal georganiseerd is. Kan je in Nederland iedere basis of eenheid bereiken, in Griekenland moet alles via de Generale Staf.
Op geen enkele manier heb ik contact gekregen met de lokale eenheid ΛΣ/80 ΑΔΤΕ (80th National Guard Higher Command). Er staat niets zinnigs op het web, de lokale kranten en toeristische websites laten niets van zich horen.
Die stilte was ook het kenmerk van de Generale Staf. Pas na een mail aan de Minister van Defensie kwam er binnen één dag antwoord onder de hierboven genoemde kop (journalist verzoekt foto’s te maken): “We would like to inform you that the area you wish to take pictures, belongs to Security – Restricted Zone and due to that fact, pictures are prohibited.”

Op Kos

Eenmaal op Kos de ogen opengehouden. Veel militaire installaties. Op een aantal hoeken van het eiland (aan de kant van Turkije) staan de nodige uitkijkposten. Tegenwoordig ook in gebruik voor het spotten van de migranten.
Er zijn verschillende kleine bases verspreid over het eiland. Bij echt ieder locatie stonden de borden ‘verboden te fotograferen’.

De foto’s hieronder zijn  vanaf openbaar terrein. De Chinook vloog over het hotel, de MB reed door de stad, de verlaten en vervallen bunkertjes lagen op het strand bij het surfcentrum ‘Windzone Kos’.
Alle schepen lagen in de haven van Kos. Veel gefotografeerd door de toeristen en vanwege de migranten veel in het nieuws.