Wonju op niveau 3 gecertificeerd

De oefening SOB/SOMS is niet alleen voor gemechaniseerd optreden. De mannen van 11 LMB oefenen er ook hun infanterie-vaardigheden.
De B ‘Wonju’ Compagnie van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz (Koninklijke Landmacht) wordt opnieuw gecertificeerd op oefen-niveau 3.

Het afgelopen jaar is de compagnie op uitzending geweest. Daarna is er veel nieuw personeel ingestroomd. Kunst dus om de eenheid weer op de oorspronkelijke sterkte te brengen. Voordat ze na de zomervakantie naar Curaçao mogen.

Sociale patrouille

Vandaag mogen drie pelotons zich certificeren op pelotonsniveau. Het is aan het SICT en een aantal onderofficieren van andere eenheden om de proef af te nemen.

De kapitein neemt ons mee in het verloop van het ‘examen’.
De opdracht: ga in de vorm van een sociale patrouille naar een dorp en gesprek met de lokale leider. De kapitein: “Schieten met live ammo is toch een extra dimensie en een moment om extra scherp te zijn.”.

De pelotonscommandant geeft zijn team een uitgebreide briefing. Munitie wordt opgetopt. En dan gaan ze op weg.

Vuurcontact

Onder dekking van de bossen wordt het eerste stuk overbrugt. In het open veld is er plots vuurcontact. Op enige honderden meters voor hen duikt te vijand op in het hoge gras.

Vuur wordt direct beantwoord met de Colt en de Minimi. Het team verspreid zich in de breedte zodat een betere verdediging mogelijk wordt.
De kans om het dorp te halen is verkeken. De vijand blijft verschijnen. Tegen zo een overmacht besluit de pelotonscommandant een stukje terug te trekken en dan een verdedigingslinie op te stellen.

Vanuit de aanwezige loopgraven wordt vervolgens ruim vuur uitgebracht met de beschikbare wapens. Een voertuig van de vijand wordt succesvol tot stilstand gebracht met een schot uit de underslung.

Ieder bewaakt zijn eigen sector. Munitie wordt schaars en snel herverdeeld. Het kan niet voorkomen dat sommigen zonder komen te zitten. De Minimi-schutter oogt bijna teleurgesteld omdat hij niet meer mee kan vuren.

En hoe snel het vuurcontact tot stand kwam, zo snel is het ook afgelopen.
De mannen mogen uit de loopgraaf en de examinatoren trekken zich terug voor overleg. Minimaal 60% van de doelen moest geraakt worden. Er mogen geen gevaarlijke situaties voor eigen personeel zijn ontstaan.

Een half uur later krijgt het peloton het resultaat. Geslaagd. Met 76% zelfs de beste schutters van de ochtend. De Wonju Compagnie is gecertificeerd.