De Zeven Provinciën-klasse

De Koninklijke Marine beschikt over 4 luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciën-klasse. De schepen kunnen een compleet vlootverband beschermen tegen vijandelijke dreigingen vanaf zee en uit de lucht (vliegtuigen én raketten). Daarnaast zijn de schepen uitgerust om de uitzendbare en operationele staf van de Koninklijke Marine, de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) van het schip grootschalige (maritieme) operaties te laten aansturen.

Specificaties

 • Bouwer: Koninklijke Schelde Groep
 • Waterverplaatsing: 6.050 ton
 • Lengte: 144 meter
 • Breedte: 17 meter
 • Diepgang: 7 meter
 • Snelheid: 30 knopen
 • Voortstuwing:
  • 2 Wärtsilä 16 V26 dieselmotoren (13.600 pk totaal)
  • 2 Rolls Royce Spey SM 1A gasturbines (52.300 pk totaal)
 • Bemanning: 174 (202 inclusief staf)
 • Radar: gemoderniseerde SMART-L early warning capability
 • Bewapening:
  • Oto Breda-kanon 127mm-scheepsgeschut (127/54)
  • Mark 41-verticaal lanceersysteem voor RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) en Standard Missile 2 Block IIIA (SM-2)
  • Harpoon antischeepsraket (AGM-84)
  • Goalkeeper-snelvuurkanon
  • Mark 46-torpedo’s
  • NH90-maritieme gevechtshelikopter
 • In gebruik bij: Koninklijke Marine

4 schepen

De Zeven Provinciën-klasse bestaat uit:

 • Zr. Ms. De Zeven Provinciën (F802, 2002 in dienst)
 • Zr. Ms. Tromp (F803, 2003 in dienst)
 • Zr. Ms. De Ruyter (F804, 2004 in dienst)
 • Zr. Ms. Evertsen (F805, 2005 in dienst)

Aan boord Zr. Ms. Evertsen

Voor de viering van 75 jaar vrijheid en de Slag om de Schelde is op 31 augustus 2019 een vlootschouw gehouden. Er zijn een groot aantal foto’s aan boord van de Zr. Ms. Evertsen gemaakt. Deze geven een beter beeld van de schepen van de Zeven Provinciën-klasse.

Aan dek

Beneden dek

Kleine indruk vanaf het G- en het H-dek.

Bewapening

De luchtverdedigings- en commandofregatten hebben een uitgebreid wapenarsenaal om een compleet vlootverband te beschermen.

Oto Breda 127mm kanon

Het automatisch ladende 127mm-kanon op het voordek kan worden ingezet tegen vijandelijke schepen en (gepantserde) landdoelen tot een afstand van 30 kilometer.

Tussen 2023 en 2026 worden de schepen voorzien van een nieuw kanon. De Italiaanse leverancier Leonardo SPA leverde onder de naam Oto Breda het huidige geschut en tekent nu ook voor het nieuwe kanon, de 127/64LW. Dus in hetzelfde kaliber. Door toepassing van moderne technieken is het wapen nauwkeuriger geworden en kan er andere munitie mee verschoten worden. De nieuwe Vulcano-munitie combineert een groot bereik (tot 100 kilometer) met een hoge nauwkeurigheid. Met de plaatsing van het nieuwe kanon wordt ook het munitiedepot aan boord geheel verbouwd. 

Vertical Launch System

Minder goed zichtbaar, maar minstens zo effectief zijn de ESSM’s en SM-2’s die vanuit het Mark 41 Vertical launch System (40 verticale lanceerbuizen onder het voordek achter het kanon) worden afgevuurd. De radargeleide ESSM’s schakelen op de middellange afstand vliegtuigen en supersonische raketten (sneller dan het geluid) uit. De radargestuurde SM-2’s zijn oorspronkelijk bedoeld als middellange luchtverdedigingsraket, maar kunnen ook tegen schepen worden ingezet.

Harpoon

De Harpoon antischeepsraketten voor de middellange-afstand worden verschoten vanuit 8 schuin geplaatste lanceerbuizen op het middenschip. Deze ‘fire and forget’-raketten vliegen naar een vooraf ingesteld gebied, om daar hun eigen radar in te schakelen en zelfstandig het doel aan te vallen. En dan zijn er nog de Mark 46-torpedo’s die zowel vijandelijke oppervlakteschepen als onderzeeboten kunnen uitschakelen.

Goalkeeper

De Goalkeeper is een Nederlands nabijheidsverdedigingssysteem tegen vijandelijke raketten. Er wordt gemaakt van een snelvuurkanon en een Nederlands radarsysteem van Hollandse Signaalapparaten (tegenwoordig Thales).
Ieder schip in de Zeven Provinciën-klasse beschikt over twee Goalkeeper-systemen.

Saluut-kanon

Voor ceremonieel gebruik beschikt de Zr. Ms. Evertsen midscheeps over een batterij kanonnen voor het geven van saluutschoten.

Smart-L radar

Essentieel voor het inzetten van de genoemde wapensystemen is de gemoderniseerde Smart-L Extended Long Range-radar van de LCF’s. Deze zeer geavanceerde langeafstandsradar kijkt honderden kilometers ver, ‘over de horizon’, en kan gelijktijdig meerdere doelwitten volgen.

De laatste ontwikkeling op dit gebied is de radarinzet voor het onderscheppen van intercontinentale ballistische raketten. Deze zogenoemde ‘ruimteraketten’ worden met snelheden tot 20.000 kilometer per uur op hun doel afgevuurd. Een deel van hun baan richting het doelwit leggen ze hoog in de dampkring af. Omdat deze raketten een chemische of nucleaire lading kunnen hebben, is het belangrijk ze in de hogere lagen van de dampkring te vernietigen.

De marine beschikt niet over de SM-3-raketten die ze op die hoogte kunnen vernietigen. Wel kan Nederland deze raketten dankzij de Smart-L’s, als enige land naast Amerika, vroegtijdig detecteren en volgen. De Nederlandse radargegevens worden doorgeven aan een partner die de raket vervolgens uitschakelt. Bijzonder is dat de LC-fregatten zichzelf en het vlootverband waar ze deel van uitmaken gelijktijdig kunnen verdedigen tegen andere luchtdreigingen. Dus tijdens het doorgeven van de radarinformatie over de intercontinentale ballistische raketten schakelen de LCF’s tegelijk andere dreigingen uit met hun eigen wapens.

Vernieuwing bewapening

De Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF’en) en de Walrus-klasse onderzeeboten krijgen Tomahawk-langeafstandsraketten. Dat maakte commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas in maart 2023 bekend. Hij schrijft in zijn column in de Alle Hens:
Daarnaast is in Den Haag [bij Defensie] het project ‘Verwerving Maritime Strike’ goedgekeurd. Dus we gaan langeafstandsraketten kopen. Het gaat om NATO Maritime Strike Long Range-capaciteit, voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten en de Walrusklasse-onderzeeboten. Deze langeafstandsraketten stellen ons straks in staat om op zeer grote afstand (grond)doelen uit te schakelen. Hiermee vergroten we onze slagkracht en dragen we bij aan een sterker Nederland en een krachtigere NAVO en EU.

Vervanging

De huidige fregatten zijn in het volgende decennium aan het eind van hun levensduur. Ook de bewapening met luchtdoelraketten van de schepen is toe aan vernieuwing. Deze projecten worden daarom gecombineerd. Met de kennis van nu verwacht Defensie de levering van het eerste fregat uiterlijk in 2034. De volgende schepen volgen steeds 1 tot 1,5 jaar later. Het vierde nieuwe fregat moet in 2041 volledig operationeel zijn.

Net als bij de huidige fregatten krijgen de nieuwe fregatten een zogenoemde ‘gelaagde’ verdediging, met verschillende typen raketten die elkaar aanvullen qua bereik. Hiermee kunnen vijandelijke doelen van dichtbij het schip tot grote hoogte uitgeschakeld worden. De voorkeur gaat uit naar een familie van raketten van 1 fabrikant. Verder wordt een deel van de bewapening en apparatuur van de huidige LC-fregatten overgeplaatst op de nieuwe. Denk hierbij aan de SMART-L-radars en 127mm-kanons.