CV90 infanteriegevechtsvoertuig

Het Combat Vehicle 90 (CV90) is het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. De CV90 kan infanteristen van en naar het front brengen en zelf actief deelnemen aan het gevecht. Het voertuig beschikt hiervoor over een 35 mm-snelvuurkanon en zware bepantsering. Het voertuig kan 7 volledig bepakte militairen meenemen. 

 

Specificaties

  • Lengte: 6,47 meter
  • Breedte: 3,01 meter
  • Hoogte: 2,5 meter
  • Vermogen: 810 pk
  • Gewicht: 31.750 kilogram (onbeladen)
  • Bemanning: maximaal 10 (3 bemanningsleden + 7 infanteristen)
  • Maximu snelheid: 70 kilometer per uur
  • Bewapening:
    • Bushmaster III 35/50mm-snelvuurkanon (150/200 schoten per minuut)
    • MAG 7,62mm-mitrailleur
    • Lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

3 versies

Nederland heeft in totaal 193 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen aangeschaft. De Nederlandse versie, CV9035NL, kent 3 varianten:

  • 150 van het standaardmodel, de PRI (pantserrupsinfanterie);
  • 34 van de commandoversie, de PRCO (pantserrupscommando);
  • 9 lesvoertuigen, waarvan 1 kwalificatievoertuig.

De CV9035NL is sinds december 2008 geleidelijk ingestroomd en vervangt de infanterie- en commandovoeringsversies van de YPR. De 4 pantserinfanteriebataljons beschikten ieder over 44 voertuigen. De andere 17 worden gebruikt voor opleiding en als reserve. Na de bezuinigingsronde van 2013 is besloten om 13 Gemechaniseerde Brigade om te vormen tot een gemotoriseerde / lichte brigade. Van de 88 overbodig geworden exemplaren, zijn er in 2014 44 verkocht aan Estland. Van de overige 44 gaan er 12 naar de opleidingspoule en 32 worden bij de leverancier gestald.

Bewapening

De CV9035NL heeft een 35mm-snelvuurkanon, een MAG 7,62 mm-mitrailleur en lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten. Met een paar kleine aanpassingen kan ook 50mm-munitie worden verschoten. Het kanon kan tot 37° omhoog richten en 8° omlaag en kan dus ook vuren op (antitank)helikopters. Hiervoor is speciale airburst-munitie beschikbaar die vlak voor het doel in 152 wolfraamkogeltjes uiteen spat. Deze munitie is ook effectief tegen gronddoelen en is op verzoek van het Nederlandse leger speciaal voor deze inzet aangepast. Zo worden vijandelijke zware tanks, waarvan het pantser niet te doorboren is, uitgeschakeld door hun richtapparatuur te verwoesten.

Het andere hoofdmunitietype is pantserdoorborend. Ook de oude 35 mm-granaten van het Cheetah gemechaniseerde luchtdoelgeschut zijn bruikbaar. Nederland heeft hier nog grote voorraden van. Het effectieve bereik van het kanon is 2 kilometer.

Het 7.62mm FN MAG-machinegeweer is coaxiaal, wat betekent dat het met het kanon meebeweegt. Het kan net als het kanon onder een hoek van 10° omlaag schieten, maar kan tot 50° omhoog worden gericht. Deze hoek is speciaal verhoogd voor stadsgevechten. Het wapen bevindt zich aan de linkerkant van de toren, met een munitievoorraad van 460 patronen.

Sterke eigenschappen

Met de CV9035NL vergroot de landmacht:

  • de vuurkracht;
  • de bescherming;
  • de mobiliteit;
  • de commandovoeringscapaciteit (mogelijkheden en efficiëntie om eenheden aan te sturen en besluiten sluiten);
  • het voortzettingsvermogen (het vermogen om troepen tijdens een gevechtsperiode op de been te houden).                  

Commando- of infanterievoertuig

Het commandovoertuig biedt ruimte aan 4 stafleden, die operaties aansturen. De infanterie-uitvoering heeft ruimt voor 7 bewapende infanteristen die het grondgevecht leveren.

Technologie

Het voertuig is uitgerust met moderne, digitale informatiesystemen en een elektronisch regel- en besturingssysteem. De commandant beschikt over een eigen vizier in zijn draaibare commandokoepel. Gevonden doelen kan hij doorplaatsen op het display van de schutter, zodat hij zelf nieuwe doelwitten kan zoeken. Het vuurleidingsysteem kan het doel automatisch blijven volgen.

Zowel de commandant als de schutter hebben een gestabiliseerd nachtzichtvizier met infraroodversterker. De bestuurder heeft op zijn elektronische dashboard een helderheidsversterker. Verder heeft de CV90 een camera op de loop en een achteruitrijcamera. Alle beelden zijn uitwisselbaar tussen de commandant, de schutter, de chauffeur en zelfs de groepscommandant. Het voertuig heeft een systeem dat waarschuwt als een doellaser het voertuig aanstraalt.

Bepantsering

De basisconstructie is van gelaagd pantserstaal van hoge hardheid. De binnenkant is bekleed met kevlar om de effecten van een inslaande granaat (scherven en gesmolten metaal) zoveel mogelijk te minimaliseren. Bij het pantser wordt zoveel mogelijk gewerkt met opbouw pantserpakketten (add on armour). Door deze techniek blijft het basisgewicht zo laag mogelijk. 100 zwaar gepantserde CV90’s zijn van ruim 6 ton extra bepantsering ontdaan. Dit bespaart kosten in vredestijd.

De CV90 is ontwikkeld en geproduceerd door het Zweedse BAE Systems Hägglunds. De geplande levensduur is 30 jaar.

Midlife Update

De CV90 krijgt een grote update. Verschillende delen van het voertuig zijn namelijk sinds de introductie in 2008 verouderd. Wat gaat er zoal veranderen?

  • Spike antitankraketten
    Iedere CV90 krijgt een ingebouwde lanceerinrichting voor twee Spike antitankraketten. Deze vergroten de effectiviteit door een groter bereik dan het kanon kan geven. Met de Spike kunnen beter beschermde doelwitten aangevallen worden.
  • Moderne IT-systemen
    Met de nieuwe boordcomputers past de CV90 beter in het digitale slagveld en is de elektronica beter beveiligd. Het nieuwe systeem wordt ook meer modulair waardoor aanpassingen in de toekomst gemakkelijker gedaan kunnen worden. Het voertuig ondersteunt daarmee de NATO Generic Vehicle Architecture (NVGA).
  • Electro Optical System (EOPS)
    De commandant krijgt een onafhankelijk en gestabiliseerd laserrichtmiddel. Hiermee kan hij al rijdend 360 graden om de CV90 doelen aangeven aan de schutter of eventueel zelf aangrijpen. Met de EOPS kan de commandant verder het terrein inkijken wat ook noodzakelijk is om de Spike effectief in te zetten.
  • Iron Fist Active Protection System (APS)
    Het APS-systeem detecteert inkomende raketten of granaten. Daarna worden deze buiten het voertuig met een explosieve lading onschadelijk gemaakt. Het voertuig krijgt meerdere APS-modules waardoor de CV90 over 360 graden beveiligd is.
  • Overige aanpassingen
    De chauffeur krijgt de beschikking over nieuwe warmtebeeldcamera’s. In de koepel gaat het kanon een stuk naar voren. Tot slot krijgt de CV90 nieuwe rubberen tracks waardoor en binnen en buiten minder geluid is en de vering wordt verbeterd.

Het aanpassen van de 122 CV90’s kost rond de 660 miljoen Euro. In 2022 worden de eerste vier voertuigen voor de test opgeleverd. Daarna begint in 2023 de grote ombouw-actie die in 2026 afgerond moet zijn. Van Halteren Metaal is een van de bedrijven die de aanpassingen uitvoert.

Upgrade CV90
Ornskoldsvik, 26 september 2022. Roll-out van de upgrade CV90 uit de fabriek van Hagglunds in Zweden. De CV90 is op vele punten vernieuwd.

In juli 2023 was de eerste omgebouwde CV90 gereed. Militairen van 44 Painfbat RI PJWF en 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG en de monteurs van 43 Herstelcompagnie van de Koninklijke Landmacht die gebruik gaan maken en het onderhoud gaan uitvoeren van het geüpdatet infanteriegevechtsvoertuig, konden alle vragen stellen over het voertuig.

CV90 MLU op presentatie in Havelte, juli 2023
CV90 MLU op presentatie in Havelte, juli 2023
Foto: 43 Mechbrig